Az ír Athlone Institute of Technology (AIT) kutatásai szerint a kókuszolaj hatásosan meggátolja azon baktériumok terjedését, amelyek fogszuvasodáshoz és szájfertőzésekhez vezetnek, mindenféle ártalmas mellékhatás nélkül.

A kutatás során enzimeket adtak a kókusz és más olajokhoz, hogy bemutassák, hogyan használódik fel az olaj az emésztés során. A csapat ezek után ezt az emésztett változatot próbálta ki különböző baktériumok ellen, mint például a Streptococcus mutans, egy gyakori savtermelő baktérium, amely a szájban található, vagy a Candida albicans, egy problémás gombafajta, amely szájpenészfertőzést okozhat. 

A kókuszolajban lévő értékes vegyületek fontos szerepet játszanak a fogszuvasodás megelőzésében.

Azt találták, hogy csak a kókuszolaj volt egyértelműen antibakteriális és gombaölő hatású. Sőt, az enzimek által módosított kókuszolaj mindenféle baktériumnak ellenállt, negatív mellékhatások kiváltása nélkül, vagy anélkül, hogy az antibiotikumoknak ellenálló „szuperkórokozók” fejlődését elősegítenék, ahogyan azt az antibiotikumok teszik.

Az enzim-modulált kókuszolaj szájhigiéniás termékként való felhasználása vonzó alternatívája lenne az olyan kémiai függőséget kiváltó anyagoknak, mint a fluorid, főleg mivel relatíve híg koncentrációban is hatásos. Emellett az antibiotikumokkal szemben kialakuló rezisztencia növekedésével egyre fontosabb, hogy új módokat találjunk a mikrobális fertőzések legyőzésére.

Az emberi emésztőrendszer természetes módon is folytat anti-mikrobális aktivitást, legalábbis akkor, ha a megfelelő tápanyagokat kapja. Több kókuszolaj fogyasztása tehát ebben az esetben segítheti az immunrendszert és megakadályozhatja a káros, betegséget okozó kórokozók elterjedését a szájban és a test egyéb részein.

A kókuszolaj sokkal hatékonyabb a fogszuvasodás megelőzésében és leküzdésében, mint a mérgező fluorid

Az a legérdekesebb talán ezekben a felfedezésekben, hogy a kókuszolaj bizonyítottan segíti legyőzni a káros baktériumokat és megelőzni a fogszuvasodást. A rövid és közepes szénláncú zsírsavak képesek beépülni a baktériumok és a gombák falába, és ott a sejtmembrán súlyos károsodását okozzák, ezáltal a mikroba elpusztul. Különösen fontos ebből a szempontból a laurilsav, ami a kókuszolaj meghatározó részét képezi.

A kókuszolaj emellett nem csak a bakteriális fogromlástól óv meg, hanem az emésztést és az anyagcserét is segíti, javítja a szív egészségét, megemeli az energiaszintet, és erősíti az immunrendszert. Mivel a kókuszolaj megemésztése hatékony antibakteriális anyaggá változtatja azt, ahogyan a tanulmány is bemutatta, a kókuszolajjal való gargalizálás is javíthatja a szájüreg egészségét, a nyállal való keverés során ugyanis enzimekkel keverődik az.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!