Íme, a koriander veszélyes mellékhatásai:

Májkárosodás

A koriander túladagolása kárt okozhat a májban, és befolyásolja annak működését. Olyan illóolajakat tartalmaz ugyanis, amik gátolják az egyik legfontosabb szervünk működését. 

A koriander a gyógyító hatásairól is ismert, ami miatt jó választás lehet az egészség-tudatos embereknek. De a túlzott mennyiségű fogyasztása nagyon káros is lehet.

Emellett erős antioxidánsokat is tartalmaz, amik segítenek a májproblémák megszüntetésében. De ha az ajánlott mennyiségnél többet fogyaszt ebből a növényből, akkor rákényszeríti ezeket az összetevőket, hogy ellentétesen működjenek, ezáltal megnő az epe kiválasztás, ami károsítja a májat is.

Alacsony vérnyomás

A koriander túlzott mennyiségű fogyasztása gátolja a szív egészséges működését, ezáltal a vérnyomása túlságosan lecsökkenhet. Egy friss kutatás kimutatta, hogy ha ezt a növényt használja a napi diétájában, akkor enyhe eufóriát érezhet.

Azonban a vérnyomás esésén kívül szédülést is érezhet vagy akár eszméletét is vesztheti.

Felkavarja a gyomrot

A koriandert a különböző bélproblémák gyógyszereként is ismerik. De mint más gyógynövény esetében is, ha sokat fogyaszt belőle, akkor rosszat tesz a gyomrának, és emésztési nehézségeket fog okozni.

Egy orvosi elemzés szerint 200 ml koriander fogyasztása 1 héten keresztül extrém gázokat, gyomorfájdalmat, gyomorgörcsöt, hányást vagy székrekedést okozhat. 

Hasmenés

Ha túl sok koriandert fogyaszt, azt tapasztalhatja, hogy gyenge vagy erős hasmenése lesz. Tehát próbálja meg moderálni a napi koriander adagját, hogy elkerülje az esetleges kockázatokat.

Légzési problémák

Ha már eleve valamilyen légzési betegsége van, akkor javasolt, hogy ne fogyasszon túl sok koriandert. Akut légzési problémákat okozhat a nagy mennyiségű fogyasztása, ami krónikus tüdőbetegséghez vezethet, mint az asztma. A korianderfogyasztás száraz és szűk torkot is eredményezhet, aminek következtében lassulhat a légzése. 

Mellkasi fájdalom

Kevésbé ismert tény, de túlzott korianderfogyasztásnál mellkasi fájdalmat is érezhet.
Ezért kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt növelné a bevitt koriander mennyiséget a napi diétájába. 

Bőrérzékenység

Ez a zöld levelű gyógynövény bizonyos savas anyagokat tartalmaz, amiktől a bőre nagyon érzékeny lehet a napfényre. Bizonyos esetekben, amikor a bőre napfénynek van kitéve, tehát ultraviola (UV) sugárzásnak is, könnyen leéghet. 

Ezáltal nő az esélye annak is, hogy bőrrákot kapjon.

Ezért javasolt távol maradni az égető napfénytől vagy legalább gyakran használjon jó minőségű naptejet.

Allergiás reakciók

A koriander fehérje tartalma károsnak lett titulálva. Ez a gyógynövényben található fehérje allergiás reakciókat válthat ki, amitől Ön viszkethet, felpuffadhat, irritációt érezhet vagy akár kiütései is lehetnek, ha túl sokat fogyaszt belőle.
A leggyakoribb allergiás reakciók, amit tapasztalhat az ekcéma, és a dermatitis.

Gyulladás

Egy másik gyakori mellékhatás a túlzott korianderfogyasztásnak a szájgyulladás.
Ugyanazok a savas anyagok, amik a bőrünket érzékennyé teszik a napra, felelősek a gyulladásért is.
Általában az ajkak, az íny és a torok gyulladhat be. Azonban az arca is kipirulhat, ha csípő, viszkető érzést tapasztal a szájában.

Magzati károk

A sok koriander fogyasztás a terhesség alatt veszélyes lehet a magzatra.

Minden gyógynövénynek megvan a jó és a rossz oldala is, mint a koriandernél is megfigyelhettük.

Önön múlik, hogy mennyire figyelmesen fogyasztja ezt a növényt, és menyire használja ki az előnyeit, és mennyire van tudatában mellékhatásaival.

Tud bármi más mellékhatásáról a koriandernek? Tudassa velünk!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!