A fehér- és fekete bors

1. Különböző előállítás:

A fekete- és fehér bors mind a Piper Negrum gyümölcsből származik, ami Dél-Ázsiában található, azonban az előállításuk különböző. A fekete borsot akkor keletkezik, amikor a gyümölcs már majdnem érett, aztán kiszárítják a napon, hogy megaszalódjon – így alakul ki a fekete bors külső, fekete rétege. A fehér borsnál azonban hagyják, hogy a növény megérjen, majd pár napig egy vízzel teli zacskóban tartják, így a külső réteg megpuhul. Ezután teszik ki a napra, ahol kifehéredik.

A fekete- és fehér bors azonban nem csak a színében tér el; általánosságban, a fekete borsot többször használjuk, mint a fehéret.

2. Különböző aroma:

Mind a fekete, mind a fehér bors közel áll egymáshoz. De az aromájuk igazán megkülönbözteti őket egymástól. A legtöbb szakács megegyezik abban, hogy a fekete borsnak intenzívebb az aromája, míg a fehér bors gyengédebb ízű.

3. Különböző csípősség:

A fehér bors azonnal csípős ízt ad. A fekete bors is lehet ugyanolyan csípős, de a csípősségét csak lassan az elrágása után lehet felfedezni.

4. Különböző szín:

A fehér paprika jó ízt kölcsönöz a fehér szószoknak, leveseknek és krumplipürének, és szebb színt is ad a világosabb színű ételeknek, míg a fekete bors nem ilyen látványos.

5. Különböző mennyiségű illóolajok:

Bizonyított tény, hogy az őrölt fekete bors gazdag illóolajokban, míg a fehér bors 3%-kal kevesebb illóolajat tartalmaz.

6. Különböző ételekben használhatóak fel:

Lehet, hogy ugyanarról a növényről származnak, de a fekete- és fehér borsot különböző ételek elkészítéséhez használják. A legtöbb nemzetközi és interkontinentális ételben feketeborsot használnak, míg a kínai, thai és francia konyha a fehér borsot preferálja.

7. Különböző illat:

Mivel a fekete borsnak megvan még érintetlenül a külső gyümölcs rétege, ezért illatos terpéneket tartalmaz. Ezek a vegyületek virágos-fás illatot árasztanak magukból. Ezzel ellentétben a fehér bors nem ilyen illatos, mivel nincs már meg a külső rétege. A fehér borsnak szirupos illata van, ami az erjedés során alakul ki.

8. Gyógyhatásuk:

A fehér borsnak nagyobb a gyógyhatása, mint a fekete borsnak. Az ősi Ajurvédikus és kínai gyógyászatban a fehér borssal gyakran kezelték az ízületgyulladást, maláriát, székrekedést, ízületi fájdalmakat, orrdugulást, ételmérgezést, hányingert, kolerát és így tovább.

9. Allergia:

A tanulmányok szerint az ember úgy egészében a fekete borsra rosszabbul reagálnak. Ez elsődlegesen azért lehetséges, mert a fehér bors csak a növény magja, míg a fekete bors maga az egész gyümölcs. Ezért a fekete bors intenzívebb és allergiás reakciókat is okozhat.

10. Különböző ideig áll el:

A fekete bors tovább eláll a fehér borshoz képest. Tárolhatja a konyhában, mivel nem veszti el aromás ízét. A fehér bors esetében azonban, ha hosszabb ideig tárolják, megkeseredik az íze.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!