Kombinálja a normális lábmasszázst reflexológiával, hogy a mentális egészségre is pozitív hatást gyakoroljon, ne csak a fizikaira.

A reflexológia egy ősi gyógymód, amely a reflex pontok alapelvére épül, vagyis arra, hogy a testen bizonyos reflex pontok a szervezet egy szerveivel és mirigyeivel állnak kapcsolatban.

A lábmasszázst hosszú évek óta gyakorolják különböző kultúrákban az egészség és az általános jólét fenntartásának érdekében. Az alternatív orvoslás fontos és értékes részét is képzi ez a praktika.

Ezek a pontok a talpon, a bokán és a lábfejen helyezkednek el. A reflexológiában nyomást alkalmaznak a lábfej kiemelt területeire specifikus hüvelykujj-, ujj- és kéztechnikák segítségével.

Ezen reflex pontok stimulálása és nyomása kellemes érzés és emellett egészségesebbé is tesz.

1.    Jobb alvást biztosít

A lefekvés előtti lábmasszázs jobb és mélyebb alvást biztosít. A nyugtató és ellazító lábmasszázs lenyugtatja a szervezetet, serkenti a keringést és nyugtatja az idegeket. Ezek a tényezők pedig pihentetővé teszik az alvást.

A lábon található néhány jó alvást előidéző akupunktúrás pont.

1.    Üljön fel és vegye a lábát az ölébe.
2.    A hüvelykujját használva alkalmazzon nyomást a nagylábujj tövének környékén.
3.    Legalább egy percig végezze ezt mindkét lábon.
4.    Masszírozza a lábfej alsó részét tíz percig meleg kókuszolajjal, olívaolajjal vagy mustárolajjal.

2.    Serkenti a vérkeringést

Az ülő életmódnak köszönhetően a legtöbben nem használjuk megfelelően a lábizmainkat. A nem megfelelő lábbelik viselése és a túl szűk cipők elnyomják a normális vérkeringést.

A vérkeringést napi 10 perc lábmasszázzsal serkentheti. Ez serkentik a vér oxigénszállítását a sejtekhez, ezáltal egészségesebbé téve a szervezet egészségét. Természetesen fontos a megfelelő és kényelmes lábbeli viselete is.

A lábmasszázs stimulálja a nyirokrendszert és segít a visszeresedés megelőzésében.

1.    Vegyen masszázsolajat, dörzsölje össze vele a tenyereit majd olajos kézzel dörzsölje át pár percig a lábfejeit.
2.    Majd masszírozza gyengéden, de határozottan a lábfejet a lábujjaktól a bokáig az ujjaival.
3.    Végezetül a lábszárat is masszírozza át gyengéden.
4.    Ismételje meg a másik lábon is.

3.    Segít a relaxációban

Egy hosszú fárasztó nap után a relaxáció egyik legjobb módja egy nyugtató lábmasszázs, főként egy állással és járkálással töltött nap után, amikor a láb megdagad.

A lábmasszázs emellett energiával is feltölti egyes blokkok feloldásával, amelyek visszafogják az energiát, így enyhítve a stressz és a fáradtság tüneteit.

A lefekvés előtti rendszeres 5-10 perces lábmasszázs javítja az általános testi és lelki jóllétet. Mindig meleg olajjal masszírozzon, így az könnyen beszívódhat a bőrbe. Alkalmazzon gyengéd, de határozott mozdulatokat.

4.    Legyőzi a depressziót

A lábmasszázs és a reflexológia segítenek a depresszió leküzdésében is. Egy 2010-ben a Klinikai Ápolási Folyóiratban megjelent kutatás szerint, ha elvesztünk valakit a szeretteink közül, érdemes nyugtató láb- és kézmasszázst venni, ez ugyanis sokat segít a stresszes gyász időszakának átvészelésében. A lábmasszázs vigaszt nyújt, segítve az új egyensúly kialakítását a szükséges gyász és a változásokhoz való alkalmazkodás függvényében.

A lábfej bizonyos pontjai segítenek a depresszió tüneteinek enyhítésében. Például a nagy lábujj közepe ilyen pont, illetve a talp közepe, és a nagylábujj párnája kapcsolhatóak az érzelmi stabilitáshoz és mentális egészséghez.

Ezen pontok masszírozása illetve nyomás pár percen keresztül napi kétszer-háromszor csökkentik és enyhíti a depresszió tüneteit.

5.    Csillapítja a fájdalmat

Reflexológiával kezelhetőek különféle fájdalmak, például a fejfájás, a migrén, a nyakfájás és a hátfájás.
Amennyiben a nyaka fáj, masszírozza meg alaposan a lábujjakat és a lábujjakat a lábfejjel összekötő ízületeket 5 percen át és a fájdalom hamarosan megszűnik majd. A teljes bokát is masszírozhatja, ezzel csökkentve annak duzzadását, és ezen keresztül a fejfájást és a migrént is.

A combfájás és az alsó háti szakasz fájdalmának csillapítására alkalmazzon nyomást hüvelykujja segítségével a külső bokacsont és az Achilles-ín közötti részen pár percen át.

A hát felső részének fájdalma esetén a lábfej felső részét masszírozza. A hüvelykujja segítségével alkalmazzon nyomást a lábfej szélein körbe, kis körkörös mozdulatokkal. A talpat és a lábfej felső részét is masszírozza át.

6.    Egészségesebbé teszi lábfejét

Az egészséges és problémamentes lábfej megőrzésének egyik legegyszerűbb módszere a rendszeres lábmasszázs. Ez stimulálja a terület izmait, csökkenti a merevséget és enyhíti a boka- és sarokfájdalmat.
Sőt, egy rövid napi öt perces masszázs erősebbé és rugalmasabbá teszi bokáját, ezáltal megelőzve a lábfej- és bokasérüléseket.

Kutatások kimutatták, hogy a meleg olívaolajos, vagy kókuszolajos lábmasszázs rendkívül hatékonyan csökkenti a lábfej ínszalagok okozta gyulladását és fájdalmát. Ezen felül a sarkantyús sarok szindróma is jól kezelhető vele.
Enyhíthető vele a láb kellemetlen égő érzése is.

Az olaj mellett masszázsgurigát is használhat. Alkalmazza ezt a talpon, előre hátra görgetve és a láb felső részén. Ennek köszönhetően gyorsan át tudja masszírozni lábfejeit.

7.    Enyhíti az ödémát

A terhesség alatti rendszeres lábmasszázs csökkenti az ödéma káros hatásait, amely a lábfej és a boka megduzzadása a vízvisszatartásnak köszönhetően. Ez egy rendkívül gyakori probléma a terhes nők körében, főként az utolsó trimeszterben.

A terhesség alatt ne saját maga végezze saját lábmasszázsát. Ajánlott, ha azt egy barát, partner vagy szakember csinálja. Legjobb szakértő reflexológushoz fordulni.

A meleg olajjal végzett retrográd masszázs rendkívül hatásos lehet. Dörzsölje végig a lábujjakat és innen haladjon a térd felé. Ez serkenti az itt felgyülemlett folyadék visszaáramlását a vesék felé, ahonnan ki tudnak ürülni a szervezetből.

A mindennapos lábmasszázs mellett próbálja meg minél többször felpolcolni a lábát, pihenjen sokat, viseljen megfelelő lábbelit, igyon sok vizet és egyen rendesen.

8.    Enyhíti a PMS (premenstruációs szindróma) és a menopauza tüneteit

A menstruáció előtti pár napban sok nő szenved PM-től, ennek tünetei a szomorúságérzet, az ingerlékenység, az álmatlanság, a puffadás, a fáradékonyság, a fejfájás és a hangulatingadozások.
Ezek naponta végzett rendszeres lábmasszázzsal kezelhetőek. Még az olyan menopauza tünetek is, mint a hőhullámok és a depresszió is kezelhetőek vele.

A PMS tüneteinek kezeléséhez a Nagyapa-Unoka pontot masszírozza, amely a lábfej belső oldalán a nagylábujj tövénél található. Ezt az akupresszúrás pontot masszírozza meleg masszázsolajjal, alkalmazzon határozott, biztos mozdulatokat és nyomást. Végezze ezt pár percig, majd masszírozza át az egész lábfejet és lábat.

A rendszeres lábmasszázs lecsökkenti a hőhullámok előfordulásának gyakoriságát és enyhíti az alvászavarokat és a hangulatingadozásokat.

9.    Kezelhető vele a „nyugtalan láb szindróma”

Lábmasszázzsal jól kezelhető a „nyugtalan lán szindróma” is, amely egy idegrendszeri rendellenesség. Ennek során alvási nehézségek lépnek fel a lábfej húzódása, lüktetése és a láb mozgatására irányuló kényszeres vágy fennállása miatt.

Masszírozza lábfejeit meleg kókuszolajjal, hogy ezáltal serkentse a vérkeringést és lenyugtassa az idegeket, mély alvást biztosítva.

1.    Dörzsölje be talpait és lábait meleg kókuszolajjal.
2.    Masszírozza lábait körkörös mozdulatokkal gyengéden, de magabiztosan, a bokáktól felfele haladva.
3.    Naponta 10 percen keresztül végezze ezt lefekvés előtt.

10.    Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás (HBP) vagy hipertenzió szabályozható rendszeres lábmasszázs segítségével. Kutatások kimutatták, hogy a láb reflexológia lecsökkenti a szisztolés vérnyomást és a triglicerid szintet.

A HBP kezelésére a gyomorszáj reflex pontját érdemes masszírozni. Ez a pont a lábfej két oldalának együttes nyomása során kialakuló üreg.

1.    Tartsa nyomva ezt a reflex pontot pár másodpercig a hüvelykujjával és vegyen egy mély levegőt
2.    Engedje el a pontot és fújja ki a levegőt.
3.    Gyakoroljon nyomást 30-60 másodpercen át, körözzön az óramutató járásának megfelelően hüvelykujjával és vegyen egy mély levegőt.
4.    Amikor elengedi, fújja ki a levegőt.
5.    Ismételje meg a másik lábon is.
6.    Hetente kétszer végezze ezt pár héten át.

Figyelmeztetés: A legtöbb ember számára rendkívül hasznos lehet a rendszeres lábmasszázs. Azonban kerülje ezt, ha égési seb, vagy nyílt illetve gyógyulásban lévő seb található lábfejein. Akkor is kerülje, ha törött a lába vagy komoly csontritkulásban szenved.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!