Az elmúlt 6 év adatai azt mutatják, hogy az influenza és influenzaszerű megbetegedések előfordulása az Új Év elején, januárban és februárban tetőzik. 

Nem valószínű, hogy ez máshogy alakulna idén, úgyhogy nem árt felkészülnünk a megbetegedésekre, próbáljuk meg elkerülni azokat, s ha mégis elkapunk egy kórt, igyekezzünk minél előbb kilábalni belőle. 

A magyarországi influenza „trend” szerint a legtöbb beteg januárban, februárban és márciusban van, amikor a szervezet D-vitamin és A vitamin raktárai már kiürülnek, és a napi C vitamin bevitel is elégtelen. Javulás csak április-május körül várható.

Az influenzaszerű megbetegedések gyakori kellemetlen tünete a torokgyulladás, nézzük meg, milyen természetes gyógymódokat ismerünk ellene.

1, Cayenne-i bors

Torokgyulladás esetén tegyünk kevés cayenne-i borsot egy pohár rostos narancslébe és kortyolgassuk el lassan, amíg a fájdalom el nem múlik. Szinte azonnal hat, a narancslé elsősorban ízesítőként szolgál ebben a receptben. A cayenne-i bors erős baktérium-, és vírusölő tulajdonsága jól ismert. 2,5 dl narancsléhez kb. 1/8-1/4 teáskanál cayenne-i bors kell. 

2, Gargalizálás aranygyökérrel

Az aranygyökér egy kiváló gyulladáscsökkentő és anti-bakteriális növény, mely oldja a nyákot. Egy pohár vízhez adjunk fél teáskanál aranygyökér kivonatot és kevés sót, majd gargalizáljunk ez elkészített és jól összekevert oldattal.

3, Almaecet

Az almaecet szintén kiváló baktériumölő, mely pusztítja a torokban lévő baktériumokat. 1 dl vízhez keverjünk 2 evőkanál almaecetet és gargalizáljunk vele óránként. 

4, Tengeri sós víz

Egy pohár vízhez keverjünk egy teáskanál tengeri sót, majd gargalizáljunk vele. A só hatására csökken a gyulladás és a duzzanat, így enyhül a fájdalom is.

5, Mézes, citromos tea

A citrom erős nyákoldó, míg a méz bevonja a torkot, és erős anti-bakteriális hatást fejt ki ott. A legjobb méz ebből a szempontból a manuka méz.

6, Propolisz

A propoliszt már az ókori görögök is alkalmazták a torokgyulladás gyógyítására. A propolisz erős baktérium- és vírusölő.

7, Gargalizálás szódabikarbónával

A szódabikarbónás öblögetés az egyik legősibb természetes gyógymód a torokgyulladás ellen, mely segít enyhíteni a fájdalmat és elmulasztani a fertőzést.

Végül, de nem utolsó sorban: napi 2000 IU D3 vitamin, napi 2000 IU A vitamin és napi 1000 mg C vitamin rendszeres szedésével hatékonyan védekezhetünk a fertőzés kialakulásával szemben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!