A levendula tea a Lavandula angustifolia, azaz a Közönséges Levendula lila színű virágainak forrázatából készül.

Úgy tartják, hogy a levendula tea az idegek nyugtatása, a jobb alvás elősegítése, valamint a bőr egészségének javítása mellett rengeteg más előnyt is nyújt, habár az erre irányuló kutatások hiányosak és főként a levendula kivonatról szólnak

Lássuk hát a levendula tea és kivonat 4 lehetséges előnyét és a mögöttük álló tudományos magyarázatot.

  1. Javíthatja a rossz kedélyállapotot

A levendula aromaterápia terén széles körben elterjedt hatóanyag, amelyet a szorongás, depresszió és fáradtság leküzdésére használnak. Egyes tanulmányok arra engednek következtetni, hogy a levendulában lévő vegyületek az agy bizonyos területeire aktívan hatnak és az agysejtek közötti idegátvitelt befolyásolva javíthatnak a kedélyállapoton és nyugtató hatást fejthetnek ki. Habár a levendula kivonat illata és a fogyasztható levendulaolaj készítmények egyaránt javítják a hangulatot és nyugtatják az elmét, addig az kevésbé egyértelmű, hogy a levendula tea hasonló előnyökkel bír-e. Egy kutatás 80 tajvani kismamánál kimutatta, hogy azok, akik 2 héten keresztül napi 1 csészével (250 ml) fogyasztottak - miközben időt szántak arra is, hogy értékeljék a tea aromáját - kevesebb fáradtságról és depresszióról számoltak be, mint azok, akik nem így itták a teát. Ugyanakkor 4 hét után a 2 csoport hasonlóan számolt be fáradtságról és depresszióról, ami arra utalhat, hogy a levendula tea előnyei rövidebb távon a leghatékonyabbak.

  1. Elősegítheti az alvást

A levendula szervezetre gyakorolt nyugtató hatása az alvásra is jótékony hatással van. Nincsenek konkrét tanulmányok arról, hogy a levendula tea milyen mértékben hat az alvás minőségére, de vannak ígéretes kutatások más fajta levendulákról.

158 a negyedik trimeszterében lévő kismamán végzett kutatás kimutatta, hogy azoknál, akik 8 héten keresztül heti 4 napon át 10 mélyet szippantottak a levendula illatából, jelentősen javult az alvás minősége, nem úgy, mint a kontroll csoport esetében.

Egy másik 79 alvászavarokkal küzdő egyetemista hallgatón vizsgált kutatás során a megfelelő alváshigiéné, valamint a levendula illatának belélegzése javított az alvás minőségén. A kísérlet során az alanyok mellkasára éjjelre levendula tapaszokat ragasztottak.

Ezen eredmények alapján lehetséges, hogy lefekvés előtt egy csésze levendula tea elfogyasztása jobb alváshoz vezethet. Amint arra a levendula illatával végzett kutatás is utal ez különösen igaz lehet abban az esetben, ha időt szánunk arra, hogy értékeljük és magunkba lélegezzük az illatot.

  1. Csillapíthatja a menstruációsgörcsöket

A nők körében gyakori problémát jelentenek a menstruáció előtt vagy alatt fellépő alhasigörcsök. A levendula segíthet az ilyenkor fellépő rossz közérzeten. Mégpedig egy 200 iráni, fiatal felnőtt nőn végzett tanulmány kimutatta, hogy a menstruációs ciklus első 3 napjában a levendula napi 30 percig tartó szimatolása 2 hónap elteltével lényegesen kevésbé fájdalmas görcsökhöz vezetett, ellentétben a kontroll csoporttal. Más kutatások azt állítják, hogy a levendula illóolajjal végzett masszázs szintén segít a menstruációs görcsökön, azonban a levendula tea vagy étrend-kiegészítő formájában történő fogyasztásáról még nem végeztek tanulmányokat. Ennek ellenére a levendula tea fogyasztása és illatának élvezése segíthet, habár erről ennél átfogóbb kutatás szükséges.

  1. Javíthatja a bőr egészségét

A levendulaolajról kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van. Így külsőleg is alkalmazzák a pattanások elleni küzdelemben, a gyulladásos bőrbetegségeknél, mint például a pikkelysömörnél, ahol javítja a bőr állapotát, valamint a sebek vagy horzsolások gyógyítására is használják. Egy patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a levendulaolaj minden másnap 14 napon keresztül végzett külsőleges alkalmazása jelentősen csökkentette a sebek kiterjedését a kontroll csoporthoz képest. Ez elsősorban azért lehet, mert a levendulaolaj elősegítette a strukturális fehérjék kollagén szintézisét.

Ezen eredmények arra utalnak, hogy a levendula bizonyos típusai hozzájárulnak a bőr gyógyulásához és a kollagén képződéshez.

Hogyan készítsünk levendula teát és a mire figyeljünk oda

Habár ritka a levendula teával kapcsolatos alaposabb kutatás, azért egy ilyen csésze tea elfogyasztása felettébb nyugtató hatású lehet és jó pár előnnyel is járhat.

A levendulatea elkészítéséhez forróvízbe áztathatunk bolti teafiltert vagy lefőzhetjük mi magunk is a sajátunkat. Öntsünk 1 csésze vizet (250 ml) ½ teáskanálnyi levendula virágra és hagyjuk ázni néhány percig. Mint minden gyógynövénytea esetében, itt is van néhány dolog, amit figyelembe kell vennünk. Legalább egy olyan esetről számoltak be, amikor a tea elfogyasztását követően rendellenesen gyors szívverés lépett fel.

A levendula kivonat olaj és étrendkiegészítő formájában is elérhető. Az étrendkiegészítőnél nincs meghatározott adag, a levendulaolaj pedig elővigyázattal használandó, lenyelni nem szabad. Külsőleges használatához bázisolajjal (kókuszolaj, jojóba olaj stb.) keverjünk össze néhány csepp levendulaolajat. Mielőtt bőségesen magunkra kennénk teszteljük, hogy bőrünk hogyan reagál a higított levendulaolajra. Ne vigyünk fel bőrünkre hígítatlan levendulaolajat, mivel ez irritációt és gyulladást okozhat. Lényeges, hogy az illóolajat bázisolajjal hígítsuk, mielőtt külsőleg alkalmaznánk. 

Amennyiben aromaterápiás célokra akarjuk használni, akkor egy vattapamacsra vagy zsebkendőre tegyünk pár cseppet és lélegezzük be az aromát. Akár egy aroma diffúzort is használhatunk. Gyógyszer szedése, illetve szívproblémák esetén érdemes lehet egészségügyi szakemberhez fordulni mielőtt bármilyen formában alkalmaznánk a levendulát, mivel az idegrendszerre különböző hatást fejthet ki.

Azt nem tudni, hogy állapotos vagy szoptató nők esetében a levendulaolaj alkalmazása vagy a levendula tea fogyasztása biztonságos-e.

A levendula tea és kivonat elősegítheti a nyugodt alvást, hozzájárulhat az egészséges bőrhöz, javíthatja a kedélyállapotot és oldhatja a szorongást.

Azonban szinte egyáltalán semmilyen kutatás sincs kifejezetten a tea lehetséges előnyeiről. Ha valami, akkor a levendula tea illatának értékelése jelentheti a legnagyobb előnyt, ahogy a legtöbb tanulmány is kiemeli a levendula aromaterápiás alkalmazását.

Mindazonáltal a levendula tea fogyasztása határozottan nyugtató és nagyszerű módja a lazításnak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!