Vannak, akiknek csak az orvosi rendelőben megy fel a vérnyomásuk („fehérköpeny” hipertónia). Ma már ezt sem tartjuk ártalmatlan jelenségnek, mint korábban, és hiába normálisak otthon az értékek, ez is magas vérnyomás betegség.

A világon kb. egy milliárd ember szenved tőle. Nincsenek látványos panaszok, mert a szervezetünk hamar megszokja a kórosan magas értékeket. De a szerveink belepusztulnak. Az agy, a szív, a vesék a betegség célpontjai. .

A stroke betegek többségének magas vérnyomása van. A szívelégtelenség, a szívinfarktus, a kóros szívnagyobbodás hátterében is szinte mindig ez a betegség áll. A veseelégtelenség második leggyakoribb oka a cukorbetegség után

Különösen veszélyes, ha ez a betegség cukorbetegséggel is társul. Ennek a valószínűsége nem csekély, mert a világon kb. 500 millióan szenvednek cukorbetegségben is.

A magas vérnyomás betegséget kétféleképpen lehet kezelni: 

1, természetes gyógymódok: fogyás, napi fél óra kiadós séta, a napi só fogyasztás 5 g alatt tartása, a kávé, az alkohol kerülése, a rendszeres éjszakai alvás, az olíva olajjal való főzés, a felesleges stressz kerülése.

2, gyógyszerekkel: ezekre akkor szorulunk, ha természetes módszerek önmagukban nem elegendőek, de ha már gyógyszert szedünk, akkor is be kell tartani a fent részletezett életmód szabályokat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!