Gyógygombákat évezredek óta használ az emberiség egészségjavító célzattal, néhány gombafaj pedig, mint például a pszilocibin és a lepketapló gomba jól ismert rendkívüli pozitív egészségügyi hatásairól. Ez alól a maitake gomba sem kivétel; nem csak, hogy finom, de tele van tápanyagokkal, és kiváló egészségügyi hatásokkal büszkélkedhet.

Maitake gyógygomba

A maitake gomba, amit amúgy bokrosgombaként és Grifola frondosaként is ismernek, egy olyan ehető gombafajta, amely Kínában őshonos, de Japánban és Észak-Amerikában is megtalálható. Ez a gombafajta leggyakrabban csomókban helyezkedik el a juhar, tölgy és szilfák tövében, és akár 45 kg-ra is megnőhet, ezért nevezik többek között a "gombák királyának".

A maitake egyedi, fodros kinézetű, finom textúrájú és földes ízvilágú, ezért számos különböző étel kiváló alapanyaga, egészen a burgerektől kezdve a rázva pirított ételekig. Habár elsősorban a japán konyhában használják állandó jelleggel, a maitake gomba az elmúlt években egyre szélesebb népszerűségre tett szert szerte a világon.

Ezen kívül ez a gyógygomba számtalan jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, többek között szabályozza a vércukrot és csökkenti a koleszterin-szintet. Fontos tulajdonsága, hogy adaptogénnek számít, vagyis olyan erőteljes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek természetes módon képesek helyreállítani az egészséget és kiegyensúlyozni a a szervezetben végbemenő folyamatokat, így biztosítja, hogy az ember egészséges tudjon maradni.

A maitake gomba jótékony hatásai

 • Kiegyensúlyozza a vércukrot
 • Elpusztítja a rákos sejteket
 • Csökkenti a koleszterinszintet
 • Megerősíti az immunrendszert
 • Növeli a termékenységet
 • Csökkenti a vérnyomást

1. Kiegyensúlyozza a vércukrot

Ha folyamatosan magas a vércukorszint, annak komoly következményei lehetnek az egészségre nézve. A magas vércukor következménye ugyanis nem csak a cukorbetegség kialakulása lehet, hanem az olyan mellékhatások megjelenése is, mint például a fejfájás, a fokozott szomjúság-érzet, a homályos látás vagy a súlycsökkenés. Hosszú távon a cukorbetegség tünetei súlyosbodhatnak: ilyenkor kialakulhat idegsérülés vagy veseprobléma is.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztva a maitake gomba stabilizálhatja a vércukor-szintet, ezáltal pedig megakadályozza a negatív tünetek kialakulását. Egy állatokon végzett tanulmány szerint, amelyet a Nishikyushu Egyetem Háztartástan karának Élelmiszer- és Tápanyagtudományi szakán végeztek Japánban, kiderült, hogy a matiake gomba a diabéteszes patkányoknál javította a glükóz-tolerancia mértékét és a vércukor-szintet. Egy másik állatokon végzett tanulmány hasonló eredményekre jutott: eszerint a maitake gomba a diabéteszes egereknél erős antidiabetikus hatásokat mutat.

2. Elpusztítja a rákos sejteket

Az elmúlt években számos ígéretes tanulmány kutatta a maitake gomba és a rák közötti lehetséges kapcsolatot. Bár a kutatások állati modellekre, valamint in vitro tanulmányokra korlátozódtak, az így is kiderült, hogy a maitake gomba erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, emiatt pedig értékes kiegészítése lehet bármelyik étrendnek.

Az egyik, állatokon végzett tanulmány készítése során bebizonyították (a tanulmány a Journal of Cancer nevű folyóiratban jelent meg), hogy a maitake gomba kivonata hatékonyan blokkolja a tumornövekedést az egerek esetében. Hasonlóképpen, egy 2013-ban végzett in vitro tanulmány arról számolt be, hogy a maitake gomba kivonat hasznosnak bizonyulhat a mell rákos sejtjeinek növekedés-gátlásában.

3. Csökkenti a koleszterinszintet

A koleszterin-szint ellenőrzése elengedhetetlen, ha a szív egészségének megőrzéséről van szó. A koleszterin az artériákban rakódik le, így az erek fala veszít a rugalmasságából és az erek beszűkülnek. A koleszterin ezért gátolja a vérkeringést, és arra kényszeríti a szívet, hogy az keményebben dolgozzon, és erősebben pumpálja a vért a szervezetben.

Bár több kutatásra van szükség ebben a témában, egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a maitake gomba segíthet a koleszterin szint természeten módon való csökkentésében, ezáltal támogatja a szív egészségének megőrzését. Az Oleo Tudomány nevű folyóiratban megjelent állati modell például megállapította, hogy maitake gomba étrendkiegészítőként hatékonyan csökkenti a koleszterin-szintet az egereknél.

4. Megerősíti az immunrendszert

Az általános egészségügyi állapot fenntartásának elengedhetetlen részét képezi az egészséges immunrendszer, amely a szervezet természetes védelmi rendszereként felveszi a harcot a külső behatásokkal szemben, így képes megvédeni a szervezetet a sérülésekkel és fertőzésekkel szemben.

Az étrend részeként fogyasztott egy vagy két adag maitake gomba képes annyira megerősíteni az immunrendszert, hogy az fel tudja venni a harcot a betegségekkel. A Transzlációs Medicina évkönyvében megjelent in vitro tanulmány szerint a maitake gomba hatékonyan tudja stimulálni az immunválaszokat, valamint még erősebben hat a szervezetre, ha shiitake gombával együtt fogyasztják.

Valójában a Louisville-i Egyetem Patológia karának kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy "A maitake és shiitake gombákból származó természetes immunomoduláns glükánok rövid távú, szájon át történő alkalmazása erősen stimulálja mind az immunreakciók sejtes, mind az oldékony (humorális) ágát."

5. Növeli a termékenységet

A policisztás ovárium szindróma, más néven PCOS, egy olyan állapot, amely azért alakul ki, mert a petefészkek túl sok férfi nemi hormont termelnek. Emiatt a petefészkekben kisebb ciszták jelennek meg, valamint olyan tünetek kialakulásával is számolni kell, mint a pattanásos bőr, súlygyarapodás és meddőség.

Néhány kutatás szerint a maitake gombával kezelhető a PCOS, és az olyan problémák is megoldhatóak, mint például a meddőség. Egy 2010-es tanulmány (amelyet a J. T. Chen Klinika nőgyógyászati osztályán készítettek Tokióban) például megállapította, hogy a maitake kivonat a PCOS-val diagnosztizált résztvevők 77%-nál képes kiváltani a peteérést, így megközelítőleg ugyanolyan hatékony, mint néhány hagyományos gyógyszer, amelyet a PCOS kezelésére használnak.

6. Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás nagyon gyakori egészségügyi probléma, amely a becslések szerint az amerikai felnőttek 34 százalékát érinti. Magam vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vért túl erősen kell a szívnek átpréselnie az artériákon, így a szívizom feleslegesen nagy terhelésnek van kitéve, ami az izom legyengülését okozza.

A maitake gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást, ezáltal megakadályozza a magas vérnyomás tüneteinek kialakulását. A Medical Sciences nemzetközi folyóriatban megjelent állati tanulmány során kimutatták, ha a patkányok maitake gomba kivonatot kapnak, akkor csökken náluk a korral járó magas vérnyomás kialakulása.

Egy másik, állatokon végzett tanulmány (amelyet a Tohoku Egyetem Élelmiszer karán végeztek Japnában) hasonló megállapításokra jutott: a 8 héten át, maitake gombával etetett patkányoknál ugyanis csökkent a vérnyomás, valamint a triglicerid- és a koleszterin-szint is.

A maitake tápanyagtartalma

A maitake gomba kevés kalóriát, de egy kis mennyiségű fehérjét és rostot, valamint B-vitaminokat (például niacint és riboflavint) tartalmaz.

Egy csésze (70 g) maitake gomba körülbelül a következő mennyiségű tápanyagokat tartalmazza:

 • 26 kalória
 • 4,8 gramm szénhidrát
 • 1,4 gramm fehérje
  • 0,1 gramm zsír
 • 1,9 gramm élelmi rost
 • 4,6 mg niacin (RDA - javasolt napi bevitel - 23%-a)
  • 0,2 mg riboflavin (RDA 10%-a)
  • 0,2 mg réz (RDA 9%-a)
  • 0,1 mg tiamin (RDA 7%-a)
 • 20,3 mikrogramm folsav (RDA 5%-a)
 • 51,8 mg foszfor (RDA 5%-a)
 • 143 mg kálium (RDA 4%-a)

Feljebb felsorolt tápanyagok mellett a maitake gomba kis mennyiségben tartalmaz még cinket, mangánt, szelént, pantoténsavat és B6-vitamint.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!