Érdemes a mangó héját elfogyasztani?

1. Antioxidánsok:

A mangó héja nagy mennyiségű antocianint és karotenoidokat tartalmaz, valamint sok polifenolos vegyület is található benne. Az antocianin és a karotenoidok hatékony antioxidánsok, amelyek lekassítják az öregedési folyamatot. A karotenoidok erősítik az immunrendszert és védelmet nyújtanak számos betegséggel szemben. Ezek a vegyületek megvédenek az ízületgyulladástól, a rák különböző formáitól, a cukorbetegségtől és az Alzheimer-kórtól. A mangó héja polifenolokat tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásai pozitívan befolyásolják a szervezetet. A mangó héja több tápanyagot is tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert és antioxidáns hatásúak.

Mik a mangó héjának jótékony hatásai?

2. Szabadgyökök:

A mangó héja tele van olyan antioxidánsokkal, amelyek létfontosságúak a szervezet számára. Ezek elpusztítják a szabadgyököket, amelyek „lassú gyilkosoknak” is nevezhetőek. A mangó héjában található antioxidánsok elősegítik a programozott elhalását a betegségért felelős sejteknek, ezáltal sok sejtes betegség kialakulását kontrollálják. Egy tanulmány szerint a Dél-Indiában élők egészségesebbek, mivel ők a mangóval a mangó héját is elfogyasztják.

3. Rák ellenes:

A mangó héja hatékony rák ellenes anyag. Mivel a héj antioxidánsokat tartalmaz, megállítja a rákos sejtek osztódását. Elősegíti a rákos sejtek programozott sejthalálát, és befolyásolja az ezért felelős bizonyos proteineket is. Mivel elpusztítja a szabadgyököket, a mangó héja jó hatással van az emberi szervezetre.

4. Fogyás:

Egy új ausztrál tanulmány bebizonyította, hogy a mangó héja sok olyan vegyületet tartalmaz, amelyek gátolják a zsírsejtek kialakulását, valamint el is pusztítják azokat. Így a mangó héjával nem csak fogyhat, hanem a testsúlyát is szabályozhatja. A legtöbb mangófaj ugyanis olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek elpusztítják a zsírsejteket.

5. Gyomorproblémák:

A mangó héja enyhíti az olyan problémákat, mint a gyomorrontás, aranyér, vérhas és székrekedés. Adjon a forró vízhez mangó héjat, amivel hatékonyan kezelhető a gyomor nyálkahártyájának gyulladása. A mangó héja a másnaposságot is segít megszüntetni, illetve magas a rosttartalma.

6. Csökkenti a koleszterint:

A mangó héja rezrevatrolt tartalmaz, amely egy erős antioxidáns tulajdonságokkal bíró polifenolos vegyület. A rezrevatrolról úgy tartják, hogy hatékonyan véd a sejtkárosodástól, illetve meggátolja a rákos sejtek osztódását és csökkenti a koleszterinszintet.

7. Cukorbetegség:

A mangó nagy mennyiségű cukrot tartalmaz, a benne található rezrevatrol azonban meggátolja az inzulin rezisztencia kialakulását. Ez a folyamat ugyanis azt jelenti, hogy a szervezet kevésbé válaszol az inzulinra, arra a hormonra, amely csökkenti a vércukor szintet. Az inzulin rezisztencia olyan állapot, amely általában a kettes típusú diabéteszt jellemzi. A mangó azonban segít meggátolni a cukorbetegség kialakulását.

8. Egészséges csontok:

A K-vitamin elengedhetetlen a csontok fejlődése szempontjából, mivel segíti a kalcium felszívódását. Hogy erősebbek legyenek a csontjai, a szervezetnek több kalciumot kell felszívnia, ezért a K-vitamin fontos tápanyag. A mangó héja gazdag K-vitaminban, ezért megfelelően hozzájárul a csontok egészségéhez.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!