A mézet számtalan módon használják fel gyógyászati célokra is, mivel tudományos bizonyított tény, hogy jótékony hatással van az emberi szervezetre.

1. Megfázás:

Majdnem minden ember tudja, hogy egy kis méz azonnal enyhíti a fájó torkot és a kialakuló influenza számos korai tünetét. A méz a köhögést is enyhíti, különösen a tartós éjszakai köhögést. Egy kanál mézzel vagy méz alapú szirupokkal és köptetőkkel bármilyen torokfertőzés enyhíthető.

Már Kr.e. 380 és 320 körül dokumentálták és feljegyezték a korai görög és védikus szövegekben a méz gyógyászati és gyógyító hatásait és felhasználását.

2. Reflux:

A méz kiválóan szabályozza a refluxot. Mivel a méz 125,9-szer viszkózus, mint a víz testhőmérsékleten, elég jól megakadályozza a gyomor refluxot. Azok, akiknek ilyen problémájuk van, próbálják ki a mézet a reflux kezelésére.

3. Baktériumok:

A tanulmányok kimutatták, hogy a méz visszaszorítja a baktériumok növekedését, különösen azt a kettőét, amelyek az emésztési problémák kialakulásáért felelősek. Ezért nagyon tanácsos mindig egy kis mézet fogyasztani, ha fáj egy kicsit a gyomra.

4. Sebgyógyulás:

Ha vágásokon és égéseken alkalmazzák, a méz kiválóan gyógyít. A méz használata bizonyítottan gyorsítja a vágások és égések gyógyulását a bőrön, mivel kissé savas hatású, ezért nyugtatja a sebeket és segíti azok gyógyulási folyamatát.

5. Allergia:

A méz enyhíti a füvek, pollenek és parlagfű okozta allergiát. Azok, akik allergiásak a pollenekre és a füvekre, hajlamosak arra, hogy beduguljon az orruk vagy légzési problémáik alakuljanak ki. A méz azonban a gyógyászatban is bizonyította, hogy kiválóan kitisztítja az eldugult orrot és enyhíti az allergia más tüneteit is.

6. Hegek:

A méz antibakteriális és gyulladásgátló vegyületei eltüntetik a hegeket a bőrről. A méz és olívaolaj rendszeres használata 2-3 héten keresztül már látható eredményhez vezet.

7. Másnaposság:

Ha másnapos, egyen meg 2-3 kanál mézet. Ez felgyorsítja az anyagcserét, így gyorsabban regenerálódik a szervezet.

8. Erősíti az immunrendszert:

2010-ben az amszterdami egyetem kutatása szerint a méz olyan proteint tartalmaz, amely segít a baktériumok elpusztításában. Egy másik tanulmány szerint ez a protein erősíti az immunrendszert, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy meggátolja a fertőzések terjedését a szervezetben. 

9. Újabb tanulmányok:

Az újabb tanulmányok szerint a méz megakadályozza a sugárzásból származó bőrgyulladás kialakulását, amely azoknál a mellrákos betegeknél fordul elő, akik kemoterápiás kezelésen esnek át.

10. Kiszáradt száj:

A kitartó kutatások eredményeképp kiderült, hogy a mézzel hatékonyan kezelhető a hasmenés a csecsemőknél és gyerekeknél. Nyugodtan helyettesíthető a mézzel a glükóz akkor, ha a száj kiszáradt a hasmenés és vérhas miatt.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!