Már a próféták korában is nagyon nagyra értékelték. Különleges gyógyhatása, illata nélkülözhetetlenné tette a templomi szertartásokon ezek használatát.

A kakukkfűnél láttuk, hogy az antiszeptikus hatás fő hordozója a thymol (C10H14OH). A növényvilág is nagyon "praktikusan" működik.  Ha egy vegyület kiváló antiszeptikus hatású és jól védi a növényt a baktériumokkal, gombákkal szemben, akkor ezt a "tudást" más növények is hasznosítják. 

Egy kiváló monoterpén származék ugyancsak megtalálható a tömjénben és a mirhában is, méghozzá jelentős koncentrációban. Sőt, régi népi megfigyelés volt, hogy a szőlő metszésekor előbuggyanó nedv, amit "semmi víznek" hívott a népnyelv, kiválónak bizonyult fülfájások megszűntetésében, a fülbe cseppentve.

A népi megfigyelésnek igaza volt.  A semmi víz is gazdag thymolban és ez az alapja a gyulladt dobhártya okozta fájdalmak esetében a gyors és kiváló hatásának.

A thymolról és rokon vegyületéről, a karvakrolról azt is megtudtuk az elmúlt időszakban, hogy pl. Meticillin rezisztens staphylococcus aureus-t is képes elpusztítani.

Olyan jól bevált a növényvilágban a thymol, hogy a koriander is ezzel a fontos anyaggal védi magát a növényi kártevőkről. A növényi "antibiotikumok" nagyon hatékonyak, hiszen a növény nem tud elmenekülni, helyhez kötött, így csak a legellenállóbb fajok maradhattak életben.

Ezért minden növény nagy hatású "antibiotikus" anyagokkal védi magát, de nem mindegyik alkalmas emberi fogyasztásra, sok közöttük kifejezetten mérgező lehet. Sokkal több mérgező növény van, mint mérgező gomba. De a gyógynövények az évezredek során már sokszorosan bizonyítottak. Éljünk velük.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!