A nyirokpangás általi végtag dagadást a nyirokcsomókban és a nyirokerekben felhalmozódó  folyadék okozza. Ez akkor fordul elő, ha a nyirokcsomók hiányoznak, vagy betegek, ezáltal a nyirok keringése akadályozott.  Kezelés nélkül ez a betegség komoly komplikációkhoz vezethet, mint például gyulladások, vagy a sebgyógyulás késleltetése, esztétikai és funkcionális károsodások. Életmódbeli változtatásokkal azonban nagymértékben segíthetjük szervezetünket. 

A nyirokpangás okozta ödéma általában a karokban és a lábakban jelentkezik, de a test bármelyik felületén előfordulhat.  

Kétféle nyirokpangás létezik. Az elsőt a nyirokcsomók hiánya vagy születéskori nyirokrendszeri abnormalitása okozza. A másodikat a nyirokcsomók eltávolítása okozza, amely előfordulhat sugárkezelés, gyulladásos megbetegedés, rosszindulatú daganat, vagy a sebszövet felhalmozódása miatt is. A rákos betegeknél nagyon gyakori a nyirokpangás kialakulása.

Nyirokpangásos betegeknél a betegséget érintő testrészeken nem helyes intramuszkuláris injekciókat, vagy oltást beadni. 

A nyirokpangás általi dagadás hatásos gyógymódja a testmozgás, a  nyirok masszázs, és a testet összeszorító, lefogó ruhák viselése.

Ezek mellett a következőkre kell odafigyelni és alkalmazni: 

-    a szervezet rendszeres méregtelenítése

-    túlsúly esetében megszabadulás a súlyfeleslegtől

-    a rákos betegeknél hatékonyan alkalmazott Budwig diéta, amely vérhígító hatása miatt javíthatja a nyirokmozgást

-    ne fogyasszon egészségtelen ételeket, mint az előre elkészített ételek, gyorsételek, cukor, mesterséges édesítőszerek, és egészségtelen olajak (a kókuszolaj és a trópusi olajak a legegészségesebbek). Fogyasszon minél több organikus, nyers gyümölcsöt és zöldséget, joghurtot, és probiotikumot, amelyek a bélrendszer egészséges baktériumait támogatják, védik az immunrendszert, és segítik a méregtelenítést. 

A következő étrend-kiegészítők segítik a betegség gyógyítását:

-    bromelain, amely csökkenti a dagadást és a gyulladást. Napi 250-500 mg fogyasztása ajánlott, napi háromszor, éhgyomorra. 

-    egértövis, amely erősíti a vérereket és javítja a keringést. Csökkenti a dagadást és a gyulladást, valamint az ödémát is. Napi ajánlott adagja 100 mg, legalább három hónapig fogyasztva. 

-    emu olaj, amely javítja az immunsejtek működését, javítja a keringést, csökkenti a gyulladást. Napi 1000 mg fogyasztása ajánlott.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!