A világ egyik leggyakrabban használt fűszernövénye a petrezselyem, mely azon kívül, hogy friss, aromás ízt ad ételeinknek, ennél még jóval többet is tud: rendkívül egészséges növényként testünkre sokoldalú jótékony hatást gyakorol. Hihetetlenül tápanyag dús, A- és C-vitamintartalma kiemelkedő, ráadásul a K-vitamin legkiválóbb forrása is egyben.

Állat kísérletekben a myristicin megakadályozta a tumorok növekedését, illetve számos illóolajról mutatták ki, hogy megakadályozzák egyes karcinogének (pl. a benzpyrén, mely a cigaretta egyik összetevője) negatív hatásait. A flavonoidok segítenek megelőzni a sejtek károsodását, a gyulladások kialakulását, illetve számtalan kutatás eredménye igazolja, hogy a rákos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet töltenek be.

A petrezselyem számos pozitív hatással van egészségünkre a benne található illóolajoknak (pl. myristicin, limonén, eugenol, stb.) és flavonoidoknak (pl. apigenin, luteolin, stb.) köszönhetően.

A petrezselyem antibakteriális hatásai

Az Animal Health Research Institute kutatásai során, melyben gyógynövények hatásait vizsgálták, a petrezselyem bizonyította, hogy képes minimalizálni a mikrobák, a coliformok (más néven Gram-negatív baktériumok), a penészgombák és az élesztőgombák terjedését.

A rossz lehelet okozói lehetnek akár a testben lerakódott és a szájüregben kivált mérgek, vagy akár olyan illóolajokat tartalmazó ételek fogyasztása, mint például a hagymafélék. Bármi is legyen az ok, a petrezselyem nyers fogyasztása nemcsak megszünteti a kellemetlen leheletet, hanem méregteleníti is a májat, vesét és az epét.
Mára bizonyított tény, hogy a homocisztein magas szintje a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli. A petrezselyem folsavban is gazdag, mely segít a homocisztein szintjének csökkentésében, így segít a stroke, a cukorbetegség és egyéb szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, vagy akár csökkentésében. Az ételnek a dísze, az egészségnek az őre ez az egyszerű kis zöldség. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!