A retekmagok

1. Méregtelenítő hatású:

A retekmagok sokféle vegyületet tartalmaznak, amelyek méregtelenítő hatásúak. A retekmag különleges molekulát, úgynevezett indol-3-karbinolt (I3C) tartalmaz. Ez az anyag méregteleníti a szervezetet és megszabadítja a testet a szabadgyököktől.

Retekmag, mint természetes, gyógyhatású növény?

2. Csökkenti a szívbetegség kockázatát:

A retekmag gazdag antocianinokban, amelyek egyfajta flavonoidok. Az antocianin csökkenti a vérnyomást, ezért a szívbetegségek, érelmeszesedés és más szív- és érrendszeri betegségek kockázatának kialakulását is. Az antocianinoknak köztudottan gyulladásgátló és rákellenes hatásai is vannak. Néhány esetben az ecetből és retekmagokból készült krémmel kezelhető a bőrpigmentáció foltos eltűnése.

3. Sárgaság:

A retekmaggal, csakúgy mint a retek levelével, kezelhető a sárgaság. A magokkal eltávolítható a felesleges bilirubin és szabályozható a termelése is. A magokkal csökkenthető a vörös vérsejtek pusztulása, mivel a vérbe több friss oxigén jut.

4. Rák:

A retekmag gazdag méregtelenítőkben és antioxidánsokban. Ezen kívül C-vitamint, folsavat és anocianint tartalmaz. A magokkal számos típusú rák kezelhető, például a végbél-, gyomor-, vese- és szájrák. Mivel a magok és a gumó izocianátot tartalmaznak, genetikusan változtatják meg  a veszélyes sejteket és segítik a programozott sejt elhalást.

5. Csökkenti a vérnyomást:

A retekmag gazdag káliumban, ezért számos olyan probléma kezelhető vele, amely a káliumhiány miatt alakul ki. A kálium csökkenti a vérnyomást, mivel tágítja a vérereket és serkenti a vérkeringést. Ezen hatása miatt a retekmag rendkívül jó hatással van azokra, akik hajlamosak az érelzáródásra.

6. Has- és vizelethajtó hatású:

A retekmag segít az epe- és vesekövek feloldásában, valamint megtisztítja a húgyhólyagot. Ezen kívül ellazítja a beleket és enyhíti a székrekedést, valamint a puffadást. A retekmaggal a hasmenés is kezelhető.

7. Sok rostot tartalmaz:

A retekmag több rostot tartalmaz, mint maga a retek. A rost pedig serkenti az emésztést. Ezáltal a magokkal enyhíthető nem csak a székrekedés, de a gyomor puffadása is.

8. Bőrproblémák:

A retekmag C- és komplex-B-vitamint tartalmaz, valamint gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a cink és a foszfor. Ezek a tápanyagokat mind jó hatással vannak a bőrre, mivel többféle bőrprobléma kezelhető velük, és enyhíthetőek az olyan kellemetlen problémák, mint a száraz és kirepedezett bőr, valamint a kiütések. Ezen kívül a bőr hidratált és egészséges marad tőle.

9. Aranyér:

A retemag méregtelenítő hatású, ezért enyhíti az olyan fájdalmas problémákat, mint az aranyér. Antibakteriális hatásai miatt pedig a retek leveleivel csökkenthető a duzzanat és a gyulladás.

10. Egészséges csontok:

A retekmagok segítik a csontok felépítését és meg is erősítik azokat. A magoknak magas a kalciumtartalma, ami létfontosságú a csontok felépítése szempontjából, a retekmag pedig megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmaz.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!