A tiszta shea vaj legjobban egy nagy adag kemény karamellás fagylaltra emlékeztet. Mivel ehető, a shea vajat gyakran használják az ételek elkészítésénél, de a nyugati világban nagy népszerűségre tett szert, mivel sokszor használják olyan szépségápolási termékekben, mint a testápolók, kozmetikai szerek, samponok, kondicionálók és így tovább.

Mi is a shea vaj?

A shea vaj fő alkotóelemei az olajsav, a sztearinsav, a linolénsav, stb. Gyorsan felszívódik a bőrbe, mivel testhőmérsékleten olvad. A shea vaj lehet finomított és finomítatlan. A nyers vagy finomítatlan shea vaj a shea vaj legtisztább formája, amely a legtermészetesebb és a legkevésbé feldolgozott anyag. Mivel manuálisan vonják ki, így megőrzi a vitamin, ásványi anyag tartalmát, és természet tulajdonságait és hatásait. Másrészről viszont a finomított shea vaj már feldolgozott anyag.

Ez a fa Nyugat- és Közép-Ázsia félszáraz és szavannás területein nő, a shea vajat tartalmazó mag pedig a gyümölcsben található, amely a fán terem. Miután a magokat feltörik, megfőzik, és különböző eljárások során kinyerik belőle a világos színű zsírt, amelyet hétköznapi nyelven csak shea vajnak neveznek.

A shea vaj egészségre gyakorolt jótékony hatása

A shea vaj számtalan tulajdonsága miatt jó hatással van az egészségre, kifejezetten a bőrre és a hajra. Sokféle kozmetikai szerben és gyógyászati termékben használják más növényi anyagokkal kombinálva. 

1. Segíti a gyógyulást:

A shea vaj tudvalevőleg segíti a gyógyulást, ami a számos zsírsav és növényi szterinek (például olajsav, palmitin-, sztearin- és linolénsav) jelenlétének tulajdonítható. Ezek az olajban oldódó vegyületek nem szappanosodnak el vagy válnak szappanná, ha lúgos vegyületekkel érintkeznek. A shea vaj kevésbé szappanosodik, mind a többi dióolaj és –zsír, így hatékonyan képes elősegíteni a gyógyulást a bőr esetében. A nyers, finomítatlan shea vajjal kiválóan kezelhető a kiütés, a leégés után hámlás, a seb, a narancsbőr, az égés, a gombás láb, a rovarcsípés, az ízületgyulladás és az izomláz. 

2. Antioxidáns tulajdonságok:

A shea vaj olyan növényi antioxidánsokat tartalmaz, mint az A- és E-vitamin, valamint a katekin. Az A- és E-vitamin megvédi a sejteket a szabadgyököktől, valamint a környezeti károktól. A shea vajban található fahéjsav észter pedig megakadályozza az ultraviola sugárzás okozta bőrkárosodást.

3. Gyulladásgátló:

A shea vajban számos fahéjsav származék található, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A kutatások bebizonyították, hogy a gyulladásgátló hatásán kívül a shea vajban lévő lupeol cinnamát megakadályozza a tumorok kialakulását. Gyulladásgátló tulajdonságai pedig fejlesztik a bőr állapotát.

A shea vaj bőrre gyakorolt jótékony hatása

Mivel gazdag olyan értékes tápanyagokban, mint a telítetlen zsírok és nagy mennyiségű nem-szappanosodó vegyületek, létfontosságú zsírsavak, E- és D-vitamin, fitoszterolok, A-provitamin, valamint allantoin, a shea vaj az egyik legjobb anyag a bőr számára. Időtlen idők óta használják bőrápolásra, babaápolásra, valamint fogyasztják is. Valójában, a legendás egyiptomi királynő, Nefertiti is használta már a shea vajat a szépsége megőrzésére, amely megint csak a shea vaj jótékony hatásait támasztja alá.

4. Naptej:

A shea vaj olyan természetes naptej, amely különböző módokon nyújt védelmet a nap ultraviola sugarai ellen. A shea vajat az egyik legjobb bőrápoló anyagnak tartják, főleg télen és napozás után, mivel rendkívüli módon hidratálja a bőrt, illetve tápanyagokat juttat a bőrbe, valamint védi a bőrt nem csak télen, de nyáron is.

5. Gyógyító hatású:

A shea vaj rendkívül gyógyító hatású anyag. Gyakran használják gyógyászati termékekben, mivel gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Évezredek óta használják a sebek, ekcéma, szépséghibák, pigmentfoltok, kirepedezett ajkak, narancsbőr, sötét foltok kezelésére, valamint csökkentik vele a pikkelysömör okozta irritációt.

Mivel magas az A-vitamin tartalma, hatékonyan segíti elő a gyógyulást és fertőtlenít is; nyugtatja az olyan allergiás bőrreakciókat, mint amilyenek a mérges szömörce és a rovarcsípések miatt alakulnak ki. Az F-vitamin kiválóan nyugtatja és gyógyítja a kicserepesedett ajkakat.

6. Öregedésgátló:

A shea vajat az egyik legjobb öregedésgátló és hidratáló anyagnak tartják. A shea vaj stimulálja a kollagén termelését, amely egy olyan protein, mely biztosítja, hogy a bőr fiatalos maradjon. A vajban található A- és E-vitamintól a bőr rugalmas, táplált, és ragyogó lesz, ezenkívül a vitaminok megakadályozzák a korai ráncok kialakulását. A shea vaj könnyen a bőrbe jut, viszont nem tömíti el a pórusokat, és jótékony hatással van a száraz bőrre.

7. Babaápolás:

A shea vaj kiváló természetes hidratáló, amely nem tartalmaz vegyszereket, ezért ideális anyag a babaápolásban, mivel nem csak gyengéd és ezáltal puhává teszi a bőrt, de különösen jó hatással van a babák finom és érzékeny bőrére. Felvihető a babák bőrére fürdetés után, valamint hatékonyan kezelhető vele az ekcéma is.

8. Ajakápolás:

A shea vaj könnyen felszívódik és rendkívül hidratálja, valamint a szükséges tápanyagokkal látja el a bőrt a hideg és száraz évszakban. Emiatt kiváló ajakbalzsam, mivel megvédi az ajkakat a hidegtől és a szárazságtól, és hatékonyan kezelhető vele a száraz és kicserepesedett ajak.

9. Rugalmas bőr:

A shea vajban található nem szappanosodó anyagok és az F-vitamin létfontosságú a bőr rugalmasságának fenntartása szempontjából. A shea vaj használatával visszaállítható a bőr rugalmassága, ezenkívül pedig a vaj segít az egyenletes bőrszín kialakításában, valamint hidratálja, puhítja és meg is szépíti a bőrt. 

A shea vaj hajra gyakorolt jótékony hatása

Amikor a shea vaj hajra és bőrre gyakorolt pozitív hatásairól beszélünk, a felsorolás szinte végeláthatatlan. Röviden azonban elmondható, hogy a shea vaj természetes hajkondicionáló, mivel hidratáló és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

10. Nyugtatja a száraz és irritált fejbőrt:

A shea vaj hatékonyan nyugtatja a száraz, viszkető fejbőrt és megszabadít a korpától is. Gyulladásgátló hatású, valamint könnyedén felszívódik a bőrben, anélkül hogy bármilyen zsíros anyagot hagyna hátra, vagy eltömítené a pórusokat. Mivel gazdag A- és E-vitaminban, nyugtatja a száraz fejbőrt, megakadályozza a töredezett haj és hajvégek kialakulását. Emiatt rendkívül jó hatással van a száraz fejbőrre, a bőrgyulladásra, az ekcémára és a pikkelysömörre is.

11. Hidratál:

Az A- és E-vitamin jelenléte miatt a shea vaj kiválóan hidratálja a hajat egészen a tövétől a hajvégekig. Emiatt természetes kondicionálóként használható. Hatékonyan visszatartja a nedvességet a hajban, de nem zsírosodik el tőle a haj, vagy nehezedik el. A shea vajat széles körben használják a göndör haj kezelésére, mivel lágyító hatású. Az olyan vegyszeres hajápolószerek, mint például a hajgöndörítő habok, felelősek a haj dehidratáltságáért. A shea vaj viszont visszaállítja a haj megfelelő hidratáltságát.

12. Hajvédelem:

A shea vaj védelmet nyújt a hajnak a levegőben és vízben lévő káros szabadgyökök, valamint az időjárási viszontagságok ellen. Továbbá a shea vaj védi a hajat a nap okozta károsodástól, amelyet az ultraviola sugárzás okozhat, illetve helyreállítja az időjárás és a nap okozta károkat a hajban. Ez nagy részben annak a ténynek köszönhető, hogy amint felszívódott, a shea vaj befedi a hajhagymákat, így a shea vaj nem csak a meleg, de más káros hatás ellen is védelmet nyújt, amely a hajat éri. Ezért aztán kifejezetten jó hatással van az igénybe vett vagy festett hajra. Nem utolsó sorban pedig ha úszás előtt felviszik a shea vajat a hajra, a vaj megvédi a hajat a sótól és a klórtól.

13. Puhítja a hajat:

A shea vaj kiválóan puhítja és revitalizálja a károsodott és töredezett hajat. Mivel nem zsíros anyag, segít a felesleges faggyú szabályozásában és eloszlatásában a fejbőrön. Ha nagy mennyiségű shea vajjal masszírozza be a haját, a haj puha és selymes lesz. A shea vaj ugyanilyen hatással van a száraz és a törékeny göndör hajra is. Ha serkenteni szeretné a haja növekedését, valamint szeretné hidratálni és szebbé tenni a haját, hetente kétszer használjon shea vajat.

A shea vaj tápanyagértéke:

A shea vaj gyógyító tulajdonságai eme zsír tápanyagértékének tulajdoníthatóak: a shea vaj UVB-t elnyelő triterpén észtert (például fahéjsav és tokoferol) tartalmaz. Továbbá a shea vajban magas arányban található fitoszterol, triterpén és szénhidrogén is, mint amilyen például a karitin. 

A shea vaj legfontosabb tápanyagtartalmáról alább olvashat:

Zsírsavak: 

A shea vaj alapvetően öt elsődleges zsírsavból épül fel, méghozzá a következőkből: palmitin-, szterain- olaj-, linolén- és arachidic savból, melyekből a legnagyobb mennyiségben szterain- és olajsavat tartalmaz. Ezek együtt 85-90%-át teszik ki a shea vaj zsírsavtartalmának. A szterainsavtól lesz a shea vaj szilárd halmazállapotú, míg az olajsav a shea vaj keménységét vagy lágyságát határozza meg.

Fenolok: 

A fenolos vegyületek tudvalevőleg antioxidáns hatásúak. A shea vaj 10 fenolos vegyületet tartalmaz, amelyekből nyolc katekin. A hagyományosan kivont shea vajnak magasabb a fenoltartalma, mint a hexánnal kivont vajnak. Valójában a shea vaj katekin tartalma magasabb, mint az érett olívabogyók teljes fenoltartalma. A shea magok teljes katekin koncentrációja és relatív százaléka természetesen területről területre változik, és függ a környezeti stressz szintjétől is, amelynek a gyümölcsöt termő fák ki vannak téve.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!