A szájszárazság nem csak kellemetlen tünet, hanem sok betegség forrása is lehet. Ha kevés nyál termelődik, a fogak szuvasodása felgyorsul, étkezéskor nyelési nehézségek jelentkeznek, gyakoribb a félrenyelés, az étel íztelenné válik. 

A szájnyálkahártya belső simasága elvész, könnyen alakulhat ki szájfertőzés, akár egy éttermi étkezés után is. 

Hiába keressük kétségbeesetten a nagyi főztjének az ízét, ha a háttérben szájszárazság húzódik meg!

A protézis viselését a szájszárazság gyakorlatilag lehetetlenné teszi. 
Idősebb korban sem csökken normálisan a nyál termelődése, csak a nyál mucinban sűrűbb lesz. 

Mivel több száz gyógyszer mellékhatása a szájszárazság, ezért a legelső ok, amit a szájszárazság mögött keresnünk kell, az a rendszeres gyógyszer szedés. 

Autoimmun betegségek is okozhatnak szájszárazságot, de ezek rendszerint egyéb tünetekkel is járnak (csökkent könnytermelés: Sjögren-szindróma, ízületi fájdalmak, bőrtünetek). Dialízisre járók és őssejt transzplantált betegek is gyakran panaszkodnak szájszárazságra.

A két örök fő bűnöst se hagyjuk ki: az alkoholt (krónikus nyálmirigy gyulladást, majd pusztulást vált ki rendszeres fogyasztása) és a dohányzást! Tessék megfigyelni, hogy a sok alkoholt ivóknál a fül előtt mindkét oldalt jól látható a nyálmirigyek megnagyobbodása, ami jellegzetessé deformálja az arcot.

Végül, de nem utolsó sorban gyakran a szájszárazság mögött elégtelen folyadékfogyasztás áll, ami főleg az idősebb korra jellemző. Ezért az idős embereknek gondoskodniuk kell a kellő mennyiségű napi folyadékbevitelről, különösen a nyári meleg napokban.

Normális körülmények között naponta szervezetünk kb. 1,5 liter nyálat termel. 

Ha diagnosztizálták a kevés nyáltermelést, akkor napközben sokszor fogyasszunk kis kortyokban folyadékot, naponta háromszor mossunk fogat és negyedévente látogassuk meg a fogorvost. A rendszeres rágózás ebben a betegségben kifejezetten ajánlott! A műnyál szájba permetezése a műfogsor viselőknek segítség inkább, míg a nyáltermelést stimuláló gyógyszerek sokszor nem alkalmazhatók a mellékhatásaik miatt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!