A luteint régóta az AMD (időskori makula degeneráció) megelőzéséhez, illetve visszafordításához alkalmas, hatékony karotinoidként tartják számon. Egy 2012-es kutatás szerint, melyet a Free Radical Biology and Medicine című folyóiratban publikáltak, a szőlő még hatékonyabb fegyver lehet az időskori látásromlás ellen magas antioxidáns tartalma révén.

A kutatásban patkányokat osztottak három csoportra: az első csoport étrendjét szőlővel egészítették ki, a másodikét luteinnel, a harmadik csoport pedig átlagos étrendet kapott. Az eredmények szerint a szőlőt fogyasztó csoport élvezte a legnagyobb védelmet az oxidatív károsodás ellen, méghozzá a luteint fogyasztó csoportnál is nagyobb mértékben.

A szőlő hatékonyabb lehet az AMD megelőzésben, mint a lutein.

Ha tehát az étrend olyan antioxidánsokban, flavonoidokban gazdag, mint amelyek a szőlőben is megtalálhatók, az közvetlenül hatással van a retina pigment epithelium sejtekre, így a retina egészségére és működésére.

Az időskori makula degeneráció (AMD) sajnos rengeteg időskorú embert érint világszerte, és a vakság első számú okozójaként tartják számon. AMD során a retinában található fotoreceptorok elvesztik funkciójukat – akár az anyagcsere során felhalmozódott hulladék, akár az oxidatív károsodás miatt –, mely az idő múlásával fokozatosan bekövetkező folyamat.

A szőlő olyan flavonoidokat tartalmaz, mint a quercetin és a resveratrol, melyek viszont képesek megakadályozni a metabolikus hulladék felgyülemlését, és az oxidatív károsodás ellen is védelmet nyújtanak. A szőlőfogyasztás tehát természetes módon segít megóvni a makulát, vagyis a retina központi részét, így javítja látásunkat és segít megelőzni az időskori vakság kialakulását.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!