Alább megismerheti a teafaolaj jótékony egészségügyi hatásait.

1.    A pattanások gyógyítása.

A teafaolajat előszeretettel alkalmazzák pattanások kezelésére, a természetes fertőtlenítőszer nem csak a pórusokat tisztítja ki, de a pattanásokat okozó baktériumokat is elpusztítja. 

A bőrgyógyászattal és bőrbetegségekkel foglalkozó Indian Journal of Dermatology, Venerology and Leprogy szaklapban 2007-ben megjelent tanulmány szerint az 5%-os teafaolaj helyi alkalmazása hatékonyan gyógyítja az enyhe, vagy közepesen súlyos pattanásos állapotot. 

- Cseppentsen egy csepp teafaolajat egy megnedvesített vattapamacsra és gyengéden itassa át vele az érintett területet lefekvés előtt. Másnap reggel langyos vízzel mosson arcot. Naponta ismételje. 
- Készítsen arcmaszkot 4-5 csepp teafaolaj és egy teáskanál nyers, organikus méz felhasználásával. A keverékkel kenje be az érintett területet, hagyja hatni 15 percig, majd vízzel mossa le. Hetente egyszer alkalmazza.

2.    Körömgomba ellen.

A teafaolaj gombaölő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően sikeresen kezeli a lábköröm gombás megbetegedéseit. Segíti a gomba elpusztítását, valamint csökkenti a betegség tüneteit, mint a gyulladás, a duzzadás, valamint a köröm elsárgulása vagy megvastagodása. 

- Cseppentsen 1-2 csepp teafaolajat az érintett körömre, majd masszírozza gyengéden a körömbe és a köröm melletti területbe. Naponta egyszer ismételje, amíg a fertőzés meg nem szűnik. 
- Cseppentsen 3-4 csepp teafaolajat egy kis lavór langyos vízbe, áztassa bele lábát 15 percig, majd alaposan szárítsa meg. Naponta egyszer alkalmazza.

Teafaolajjal ráadásul nem csak a körömgombát, de a lábgombát is kezelheti. 

3.    A korpa kezelése

A teafaolaj gombaölő hatásainak köszönhetően sikeresen gyógyítja a korpásodást, valamint csökkenti a fejbőr szárazságát és viszketését is. 

 A bőrgyógyászattal foglalkozó American Academy of Dermatology szaklapban 2002-ben megjelent tanulmány szerint az 5%-os teafaolajat tartalmazó sampon hatékonyan kezeli a korpásodást, mivel gombaölő hatása a korpát okozó Pityrosporum ovale élesztőgomba ellen is hat.

- Heti 1-2 alkalommal használjon 5%-os teafaolajat tartalmazó sampont hajmosás során.
- Keverjen el 1-2 csepp teafaolajat rendszeresen használt samponjában és mosson vele hajat heti 1-2 alkalommal. 

4.    A bőrkiütések kezelése.

Fertőtlenítő és antibakteriális hatóanyagainak köszönhetően a teafaolaj remek megoldás a bőrkiütések kezelésére. Az esszenciális olaj segíti a kiütések gyorsabb gyógyulását és megvédi őket a fertőzésekkel szemben. Ráadásul csökkenti a hegesedést és a kiütések által okozott egyéb maradandó bőrelváltozásokat is. 

1. Tegyen néhány csepp teafaolajat egy tiszta fülpucoló pamacsra. 
2. Finoman ütögesse a kiütésbe. 
3. Naponta 3-4 alkalommal ismételje, amíg a kiütés meg nem szűnik. 

5.    A szemölcsök gyógyítása. 

Teafaolajjal a szemölcsöket is kezelheti, amely apró dudorokat a bőr felső rétegét érő vírusos fertőzés okozza. A teafaolaj vírsölő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően segíti a vírus leküzdését és a szemölcs megszüntetését. 

A kiegészítő gyógykezelésekkel foglalkozó Complementary Therapies in Clinical Practice szaklapban 2008-ban megjelent tanulmány szerint a teafaolaj alkalmazható a gyakran előforduló szemölcs kezelésére, amelyet a human papilloma vírus okoz. 

1. Keverjen el 4-5 csepp teafaolajat egy teáskanálnyi mandula- vagy olívaolajban. 
2. Kenje a keveréket az érintett felületre. 
3. Hagyja néhány órán át hatni, majd meleg vízzel mossa le. 
4. Néhány héten át napi 1-2 alkalommal ismételje. 

Teafaolajjal a nemiszervek környékén megjelenő szemölcsöket is kezelheti. 

6.    A vaginális fertőzések kezelése. 

Ez az esszenciális olaj erős gombaölő és antibakteriális hatású, ezáltal segíti a vaginális fertőzések, mint a vaginitis, a bakteriális vaginitis, és a candida kezelését. Ráadásul a kellemetlen illatokat is megszünteti. 

- Adjon 2-3 csepp teafaolajat egy kis tál meleg vízhez és alaposan keverje el. Naponta egyszer, néhány héten át alkalmazza mosakodás közben. 
- Adjon 3-4 csepp teafaolajat és 3 csésze fehérbor ecetet egy kádnyi langyos vízhez. Üljön a vízbe 20-30 percen át, minden másnap alkalmazza, ameddig szükségét érzi. 

Megjegyzés: Amennyiben terhes, ne alkalmazza a teafaolajat. 

7.    A kellemetlen testszag megszüntetése.

A kellemetlen testszagok megszüntetésére is alkalmazhat teafaolajat, amely antimikrobiális hatóanyagai segítik a testszagot okozó baktériumok elpusztítását. 

Összehúzó hatása miatt segíti a túlzott izzadás kezelését és biztosítja teste kellemes illatát az egész nap során. 

1. Keverjen el 2 csepp teafaolajat 2 evőkanálnyi vízben. 
2. Vattapamacs segítségével kenje a keveréket hónaljaira, illetve egyéb olyan testfelületeire, ahol izzadni szokott.
3. Naponta egyszer alkalmazza a kellemetlen testszag megszüntetésére. 

8.    A száj egészségének fenntartása. 

Akár rossz a lehelete, ínygyulladástól szenved, vagy fogkő kínozza, a teafaolaj remek megoldás. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíti a káros baktériumok elpusztítását és megnyugtatja a gyulladt fogínyt.

A fogászattal foglalkozó Australian Dental Journal szaklapban 2004-ben megjelent tanulmány szerint a teafaolajat is tartalmazó gél helyi alkalmazása hatékonyan kezeli a fogínygyulladást.

- Adjon 1 csepp teafaolajat fogkréméhez és használja naponta kétszer, fogmosás során. 
- Adjon 2 csepp teafaoljat egy pohár meleg vízhez és alkalmazza szája öblögetésére naponta legalább egyszer. 

Megjegyzés: Semmiképp ne nyelje le a teafaolajat, mivel annak mérgező összetevői mellékhatásokat okozhatnak, mint például hányingert. 

9.    A mellkasi lerakódások kezelése. 

A teafaolaj természetes köptető hatású szer, amely segíti a mellkasi lerakódások gyógyítását. Ez a probléma a torokfájás, köhögés, megfázás, tüdőgyulladás, vagy egyéb légzési probléma gyakori tünete. A teafaolaj segíti a slejm felszakítását és a torok baktériumainak elpusztítását. 

- Töltsön meg egy tálat nagyon forró vízzel, adjon hozzá pár csepp teafaolajat. Hajoljon a tál fölé és fedje be fejét egy törölközővel. Lélegezze be a gőzt amennyi ideig csak tudja, mélyeket lélegezve. Ismételje napi 2-3 alkalommal, amíg a probléma meg nem szűnik. 
- Tegyen egy cseppet az esszenciális olajból egy zsebkendőre és néhány óránként szagolja meg azt, csökkentve a mellkasi problémákat. 

10.    A fejtetű elpusztítása. 

A korpa kezelése mellett a teafaolaj természetes rovarölő szer is, amely segíti a fejtetű elpusztítását és a viszketés kezelését. 

A parazitológiával foglalkozó Parasitology Research Journal szaklapban 2012-ben megjelent tanulmány szerint a teafaolajat is tartalmazó szerek segíthetik a parazita okozta fertőzés megszüntetését. 

1. Keverjen el egy teáskanál teafaolajat 3 evőkanál olívaolajban. 
2. Igény szerint adjon a keverékhez egy teáskanál eukaliptusz olajat. 
3. A keveréket alkalmazza haján és fejbőrén. 
4. Fedje be fejét egy zuhanysapkával vagy törölközővel. 
5. Hagyja 20 percen át hatni, majd mossa meg haját rendszeresen használt samponjával.
6. Amikor félig megszáradt haja, alkalmazza a tetűfésűt az elpusztult tetvek eltávolítására. 
7. Hetente kétszer alkalmazza néhány hónapon át. 

Megjegyzés: Ne alkalmazza a teafaolajat közvetlenül fejbőrén. 

Figyelmeztetések:

    A teafaolaj alkalmazása előtt végezzen bőrtesztet, ezáltal kizárva a lehetséges bőrirritációt.

    A teafaolajat mindig csak külsőleg alkalmazza, semmi esetre ne nyelje le.

    A terhes vagy szoptatós nők számára nem ajánlott a teafaolaj alkalmazása. 

    Amennyiben érzékeny a bőre, hígítsa a teafaolajat olívaolajban vagy egyéb hígításra alkalmas olajban használat előtt. A higítatlan teafaolaj viszketést, irritációt, és bőrpírt okozhat. 

    Amennyiben a teafaolaj kiszárítja bőrét, viszkető vagy égő érzést tapasztal, vagy bőre kipirosodik, hagyja abba az olaj alkalmazását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!