A vörös szem állandó viszketése, könnyezése, és nem attraktív kinézete mellett erősen fertőző is. A gyulladás általában 7-10 nap alatt elmúlik magától is, de bevállt otthoni gyógymódokkal rövidítheti ezt az időt. 

Sós víz

A só erős gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású, ezért szemének is jót tesz, amennyiben kibírja a csípő érzést. Adjon egy teáskanál sót egy bögrényi forrásban levő desztillált vízbe. Várja meg amíg a só felolvad és a keverék teljesen kihűl. Ezzel borogassa naponta több alkalommal.  

A lényeg: soha ne cseppentse a szembe, hanem csak borogasson velük. A kapillaritás elve miatt így is elég hatóanyag jut a szembe.

Bórsavas víz

A bórsav szintén gyulladáscsökkentő, keverje desztillált vízhez és a sós vízhez hasonlóan alkalmazza.

Méz

A mézet antibakteriális és antibiotikus hatásai miatt embereemlékezet óta használják. Adjon három evőkanálnyi mézet két csészényi vízhez, forralja fel, majd hagyja kihűlni. Borogassa vele szemeit, megszűnteti a tüneteket, és a gyógyulást is felgyorsítja. 

Burgonya

Nyers burgonyából vágjon vékony szeleteket és helyezze szemeire. Csökkenti a duzzadást és a pirosságot. Naponta többször alkalmazhatja. 

Fekete vagy zöldtea

Mindkét teafajta rengeteg bio-flavonoidot tartalmaz, amelyek a vírusos és bakteriális fertőzések ellen is hatékony gyógymódnak bizonyultak, valamint a gyulladást is csökkentik. Áztasson be két teafiltert, helyezze a filtereket szemeire és relaxáljon 15-20 percig. A teában található tannin csökkenti a duzzadást és megszűnteti a fertőzést. A fennmaradó vizet szemei tisztítására is használhatja.  

Uborka

A szem irritáció és gyulladása esetén hatékony gyógymód. Két uborkaszeletet helyezzen hideg vízbe, 10 perc elteltével tegye szemhéjára. 

Probiotikumok

A probiotikumok elpusztítják a szervezet káros baktériumait, így a szemgyulladást is sikeresen gyógyítják. Natúr joghurtot vagy kefírt alkalmazzon. Két vattapamacsot áztasson be a választott folyadékba, majd 15-20 percre helyezze szemeire. 

Hideg-meleg borogatás

A gyulladás okozta viszketés, dagadás, égető érzés sok kellemetlenséget okoz. Mind a hideg, mind a meleg borogatás jót tesz a tünetek csökkentésére. Meleg borogatáshoz áztasson meleg vízbe egy tiszta konyharhát vagy törölközőt és helyezze 5 percre szemére. Hideg vizes borogatáshoz leghatékonyabb, ha egy hidegvizes tömlőt fél órára a hűtőbe helyez, majd a szemeire helyezi.

Tej

Itasson át két vattapamacsot hideg tejjel, és helyezze szemeire. Meleg tejes módszerrel megtisztíthatja szemeit. Mind a hideg mind a meleg tejes módszer esetében érezni fogja a nyugtató hatást. 

Aranygyökér

A növény gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Két teáskanálnyit adjon a porlasztott növényből egy bögrényi forrásban levő vízhez. Itasson át a keverékkel két vattapamacsot és kezelje vele szemeit. A keverékhez kamillateát és kámfort is adhat.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!