A vörös szőlő kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a zöld szőlő. Vörösbor, dzsem, szőlőlé készíthető belőle, vagy nyersen is fogyasztható. A vörös szőlő A-, B6- és C-vitamint, valamint káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, folsavat, magnéziumot és szelént tartalmaz. A szőlőben a flavonoidok a legerősebb antioxidánsok, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a szem egészséges maradjon.

A vörös szőlő jótékony hatása

1. Öregedésgátló:

Ebből a szőlőből több mint 200 fajta létezik az egész világon. A gyümölcs édes, kicsi és levese, és számtalan módon van pozitív hatással a bőrre, hajra és az egészségre.

A vörös szőlő héja és magjai rezrevatrolt tartalmaz, amely szabályozza az öregedési folyamatot. A rezrevatrol olyan erős antioxidáns, amely segít abban, hogy a bőr egészséges maradjon.

2. Antibakteriális hatású:

A vörös szőlő antibakteriális és vírusölő hatású, ezért sokféle fertőzés ellen nyújt védelmet. Vírusölő hatása miatt felveszi a harcot a polio vírussal és a herpesszel is.

3. Egészséges bőr:

A szőlő és a szőlőmagok nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak. Ezek 50-szer erősebbek, mint az E-vitamin és 20-szor annyira, mint a C-vitamin. Az antioxidánsok megvédik a bőrt a szennyeződések és méreganyagok okozta károktól, valamint hatékonyan segítenek a kollagén helyreállításában.

4. Veseproblémák:

A vörös szőlővel hatékonyan csökkenthető a húgysav. Mivel elpusztítja a szervezetben a savat, így csökkenti a vesékre nehezedő nyomást.

5. Alzheimer-kór:

A vörös szőlő egyik legfontosabb vegyülete, a rezrevatrol, kiválóan hat az Alzheimer-kórra. Ezen kívül a vörös szőlővel a neurodegeneratív betegségek is kezelhetőek.

6. Javítja a látást:

Mivel a vörös szőlő nagyon gazdag erős antioxidánsokban, mint például rezrevatrolban, megakadályozzák, hogy bizonyos speciális enzimek károsítsák a szöveteket.

7. Allergia:

A vörös szőlő flavonoidokat tartalmaz, amelyeket quercetinnek nevezünk. Ezek hisztamingátló és antioxidáns hatásúak, ezért hatékonyan kezelhetőek velük a különböző allergiák.

8. Szív:

A vörös szőlőben található flavonoidok és rezrevatrol köztudottan megakadályozzák a szívproblémák kialakulását. Mivel Franciaországban több vörös szőlőt és vörösbort fogyasztanak, kevesebb a szívbeteg is. A szőlőlé és –bor olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az aspolifenol, flavonoid és a rezrevatrol. Ezek csökkentik a magas koleszterin, a magas vérnyomás, a vérrögök és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

9. Javítja az agyi funkciókat:

A rezrevatrol 200 százalékkal növeli az agyban a vérkeringést, ezáltal felgyorsítja az agyi aktivitást és az agy működését.

10. Rák:

A rezrevatrolról kimutatták, hogy pozitív hatással van a rák szabályozására, valamint védi a bőrt a napból érkező káros UV sugarakkal szemben. Ezáltal megvéd a bőrrák kialakulásától. A vörös szőlő a sugárzástól is védi a szervezetet a rák kezelése alatt.

11. Immunitás:

A vörös szőlő a legjobb természetes anyag az immunrendszer megerősítésére.

12. Fogyás:

A vörös szőlő az egyik leggazdagabb gyümölcs szaponinban, ami a külső héjban található. Ez az anyag segít összegyűjteni a koleszterint, és meggátolja, hogy az a vérbe kerüljön. Ezáltal meggátolja az elhízást és a szívbetegségek kialakulását.

13. Asztma:

A vörös szőlő olyan értékes gyógyhatásokkal rendelkezik, amelyekkel kezelhető az asztma. Növeli a nedvességtartalmat a tüdőben, így csökkenti az asztmás rohamokat.

14. Szürkehályog:

A vörös szőlőben lévő flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek csökkentik a szabadgyökök mennyiségét, valamint fel is veszik velük a harcot, így megakadályozzák a szürkehályog kialakulását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!