Miért jó a zellermag?

1. Felveszi a harcot a rákkal:

A zeller egyik legnagyobb becsben tartott hatása az, hogy felveszi a harcot a rákkal. Olyan aktív vegyületeket tartalmaz ugyanis, amelyek nem csak felveszik a harcot a rákos sejtekkel és tumorokkal, de el is pusztítják azokat. Ezen kívül hosszútávon a veszélyes betegségek kialakulását is megakadályozzák. Ha beépíti az étrendjébe a zellermagok fogyasztását, akkor hosszútávon egészségesebb fog maradni.

2. Segíti a fogyást:

Ha fogyni szeretne, akkor fogyasszon több zellermagot. Százgrammnyi mag csak 16 kalóriát tartalmaz. A zeller ízére azonban legyen felkészülve, mivel az elég savanyú és keserű.

3. Kiváló magas vérnyomás ellen:

Ha magas a vérnyomása, kezdje el a zellermagok fogyasztását. Néhány nemrégiben megírt tanulmány szerint a zellermagok nem csak csökkentik a magas vérnyomást, de vizelethajtóként is hatnak, ezáltal pozitív hatással vannak a vérnyomásra. Általában az orvosok vagy gyógyszerészek nátriummal és káliummal teli gyógyszereket adnak ennek a problémának a kezelésére, amely felborítja a szervezet egyensúlyát. Ez valójában jobb választás, mint például az, ha csak a zellermagok hatására támaszkodik. A kivonat azonban ugyanúgy javítja például az agy vérkeringését.

4. Egészséges csontok:

A zellermagok biztosítják, hogy a csontok egészségesek maradjanak, mivel elég sok kalciumot tartalmaznak. A kalcium azok számára szükséges, akik szeretnék, hogy a csontjaik és fogaik egészségesek maradjanak. A gyermekek számára is fontos ásványi anyag, mivel nekik rendszeresen kalciumra van szükségük ahhoz, hogy a csontjaik megfelelően fejlődhessenek. A kalcium ezen kívül az izom összehúzódások miatt is fontos anyag. Ha nem kap a szervezete elég kalciumot rendszeres időközönként, akkor olyan veszélyes betegségek is kialakulhatnak később, mint a csontritkulás.

5. Köszvény és ízületi gyulladás:

A zellermagok egy másik kiváló hatása az, hogy képesek felvenni a harcot a köszvénnyel és az ízületi betegségekkel. Egy 12 hetes tanulmány alapján, amelyben 15-en vettek részt, azok, akik naponta legalább kétszer zellermagot fogyasztottak kivonat formájában, változást észleltek a mindennapi fájdalmaikban. A résztvevők mindegyike majdnem 10 éve szenvedett ízületi gyulladástól, ezért a zellermag fogyasztása mellett megtiltották nekik a napi tevékenységek elvégzését. Három hét elteltével a fájdalom maximum 68 százalékkal csökkent, ami jótékony hatással volt a résztvevőkre. Mellékhatásokat egyáltalán nem észleltek.

6. Felveszi a harcot a fertőzésekkel:

Mivel a zellermagok természetüknél fogva antibiotikus hatásúak, automatikusan meggátolják a fertőzések kialakulását hosszútávon. Nagyon fontosak a szervezet számára, mivel mindenfajta fertőzés kialakulását megakadályozzák. A zellermagok elég hasznosnak bizonyulnak, ha a húgyúti fertőzésekről van szó. Számos olyan gyógynövényi kivonat tartalmaz zellermagot, amelyet az orvosok írnak fel.

7. Menstruáció alatt:

A zellermagokkal elég hatékonyan kezelhetőek a menstruációs problémák is. A magok csökkentik a fájdalmat és az izomgörcsöket, amely elég gyakoriak a menstruáció alatt. Ha a nők rendszeresen fogyasztanak zellermagokat, hatékonyan csökkenthetik a tünetek megjelenését.

8. Csökkenti a koleszterint:

A zellermagok a szívet is egészségesebbé teszik, mivel csökkentik a koleszterinszintet és a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Számos gyógynövény szakértő használja arra a zellert, hogy hosszútávon megakadályozza a keringési problémák kialakulását.

9. Egészséges vesék:

A zellermagok a vesékre is jó hatással vannak. Akár vízvisszatartásról, akár vesekövekről van szó, a zellermagokkal kiválóan kezelhetőek a vesefertőzések és megőrizhető a vesék egészsége.

10. Tiszta bőr:

Végül pedig a zellermagok segítenek abban, hogy a bőre tiszta és fiatalos maradjon, mivel kimossák a méreganyagokat és a felesleges vizet a szervezetből, ezáltal ragyogóbbá teszik a bőrt.

A zellermagok beépítése az étrendbe:

1.    A zellermagokat felhasználhatja zöldséges fogások és szószok elkészítéséhez. Egy kis adag zellermag például mindig finomabbá teszi az ételt.
2.    Néhányan a kenyerek és péksütemények elkészítéséhez is használnak zellermagokat.
3.    Ha szereti a halat, az elkészítésénél adjon hozzá zellermagot. Ezzel finom fogást vagy szószt is készíthet.
4.    A zellermag tea kiváló a vérnyomásos betegek számára. Ehhez egyszerűen adjon néhány összetört zellermagot egy csésze vízhez. Hagyja állni 20 percig, majd szűrje le és fogyassza naponta kétszer. Ne ízesítse se tejjel, se cukorral.
5.    Szórja meg egy kis zellermaggal a sajtos-sonkás szendvicset, így finomabbá teheti az egyszerű ételt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!