A zöld tea az egyik legszélesebb körben fogyasztott tea a világon. Amellett, hogy finom ital, a benne lévő jelentős antivirális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fogszuvasodás-gátló hatóanyagoknak köszönhetően számos gyógyító hatással is rendelkezik.

A zöld tea 10 legfontosabb gyógyhatása:

1, Javítja az agy egészségét

A zöld teában található összetevők sok gyakori betegségtől megóvnak, és több krónikus betegség kialakulásának esélyét csökkentik. Csupán napi 3-4 csésze zöld tea csodákat művel az egészségünkkel.

Az agyunknak egészséges erekre van szüksége az optimális működéshez. Egy svájci tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, nagyobb aktivitás tapasztalható az agy memóriával és tanulással kapcsolatos részében. Azt is kimutatták, hogy a zöld tea megakadályozza az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásáért felelős fehérjék lerakódását az agyban. Sőt, az idegvédő bioaktív hatóanyagainak köszönhetően a zöld tea lelassítja a két kór romlását is. Napi 1-2 csésze zöld tea fogyasztása javítja a memóriát és megakadályozza a betegségek kialakulását.

2, Csökkenti a vércukorszintet

A zöld tea a cukorbetegek vércukorszintjét is segít stabilizálni. A benne lévő polifenolok és poliszacharidok a cukorbetegség mindkét típusánál hasznosak lehetnek. A zöld tea stimulálja a hasnyálmirigy inzulin-termelését, szabályozza a vércukrot és felszívja a glükózt az 1-es típusú cukorbetegek esetében. A 2-es típusúaknál csökkenti a gyakori vércukor-ingadozásokat, amelyek gyakran szem-, szív- vagy vesebetegségekhez vezetnek. A zöld tea valójában az egyik legjobb dolog, amit egy cukorbeteg ember fogyaszthat.

3, Csökkenti a koleszterinszintet

A zöld tea hatékonyan csökkenti a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben, valamint javítja a jó – rossz koleszterinek arányát. A zöld tea koleszterinszintre való hatásáról végzett tanulmányok szerint ez az ital csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), a „rossz koleszterin” szintjét, és ezzel egy időben megemeli a magas sűrűségű lipoprotein (HDL), a „jó koleszterin” szintjét. A tea néhány összetevője megakadályozza a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerben, miközben elősegíti annak kiválasztását. A zöld tea ezen kívül tisztán tartja az artériákat az LDL oxidációjának megakadályozásával, amely növelné a stroke és a szívroham kockázatát.

4, Egészségesen tartja a szájüreget

A zöld tea fogyasztását a fogszuvasodás kialakulásának csökkentett kockázatával és a fogak állapotának javulásával kötik össze. A teában található természetes fluorid, polifenolok és katekinek hatékonyan tisztítják meg a szájüreget a fogszuvasodást, rossz leheletet és ínyproblémákat okozó baktériumoktól. Az European Journal of Nutrition folyóirat egy tanulmánya szerint napi legalább egy csésze zöld tea fogyasztása jelentősen csökkenti a foghullás kockázatát.

Ezek ellenére figyelembe kell vennünk, hogy a zöld tea elveszti gyógyító hatásainak nagy részét, amint cukrot, mézet vagy más édesítőt adunk hozzá.

5, Segít megőrizni az egészséges testsúlyt

Több tanulmány bizonyítja, hogy napi egy csésze zöld tea csökkenti a testzsírt, főleg a hasi tájékon. A testsúly mellett csökkenti a testzsír-százalékot és a csípőkerületet is. A zöld tea katekinjei emelik a test hőt, ezzel további kalóriákat égetve. A teában lévő polifenol azért felelős, hogy a zsír oxidációjának mértékét növelje, és a test ételeket kalóriákká alakító folyamatait segítse. Tanulmányok szerint a koffein és a tea más összetevőinek kombinációja fokozza az anyagcserét, a kalóriák égetését és a zsír lebontását.

6, Egészségesen tartja a bőrt

Ha fiatalabbnak szeretne kinézni a koránál, napi egy-két csésze zöld tea sokat segíthet. Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai megvédik a bőrt a szabadgyökök káros hatásaitól, amelyek a ráncosodásért, a barna foltokért és a bőr öregedéséért okolhatók. A zöld tea rendszeres fogyasztása még a napégésre is gyógyír, ráadásul a bőrrák kialakulását is megelőzi.

7, Csökkenti a vérnyomást

A zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, mert elnyomja az angiotenzint, amely azt okozza. A Nemzetközi Gyógyászati Archívum kutatása szerint 46 százalékkal csökkent a magas vérnyomás kockázata azoknál, akik legalább egy éven keresztül napi fél – két és fél csésze zöld teát fogyasztottak azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak teát.

8, Csökkenti a rák kialakulásának kockázatát

Több kutatás bizonyítja, hogy a zöld teában található számos antioxidáns csökkentheti a rák több típusának (mell-, prosztata-, végbél-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, húgyhólyag-, tüdő- és gyomorrák) kialakulását. A teában lévő antioxidánsok 100-szor hatékonyabbak, mint a C-vitamin, és 24-szer jobbak az E-vitaminnál. Napi akár négy csésze zöld tea is szükséges lehet a rákellenes hatásainak kiaknázásához.

9, Erősen tartja a csontokat

A zöld tea magas fluoridtartalma segít a csontokat erősen tartani. A tea rendszeres fogyasztásával csökken a csontritkulásos törések kockázata, mert a benne lévő antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagok megelőzik a csont sűrűségének csökkenését. A zöld tea napi fogyasztása segít megőrizni a csontok sűrűségét.

10, Felveszi a harcot az öregedés ellen

A zöld tea antioxidánsai, különösen a polifenolok, megvédik a bőrt a szabadgyököktől.  A polifenolok az öregedés több tünetével is harcba szállnak, hozzájárulnak a hosszú élettartamhoz és a bőrbetegségek kezeléséhez. A teában lévő oligomerikus proanthocianidinek lelassítják a korai öregedést. Többek között ezért olyan népszerű összetevő a zöld tea a szépségiparban.

Egy csésze zöld tea naponta jól indítja a napot és kifejti ezt a rengeteg jótékony hatását a szervezetre.
Ne feledjük: a zöld tea is tartalmaz koffeint, csészénként akár 25-30mg-ot. Ezt a fogyasztásakor vegyük figyelembe.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!