A kínaiak már évszázadok óta felismerték a zöld tea gyógyító hatásait. Azt csak nemrég óta tudjuk azonban, hogy az enyhén illatos levelek, amelyekből zöld teát főztek, egy speciális flavonoiddal telítettek, ez az Epigallocatechin gallate (EGCG), amely pozitívan befolyásolja az emberi anyagcsere folyamatokat. Az EGCG egy hatásos antioxidáns, amely képes átlépni a vér-agy gáton, hogy hatással legyen az agy egészségére és javíthatja az inzulin kiválasztást, ezáltal segíti a vérben lévő glükóz kontrollját.

Egy lengyel kutatócsoport a Nutrition Reserach című lapban közölt tanulmánya szerint a zöld tea étrend-kiegészítőként történő szedése különböző anyagcserével kapcsolatos tényezőkre van hatással túlsúlyos felnőtteknél.

A zöld tea olyan vegyületeket tartalmaz, melyek segítenek visszaszorítani a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat.

A túlsúlyos és kövér felnőtteknél megnő a kockázata számos súlyos egészségügyi problémának, mint a magas vérnyomás, vércukor növekedés, magas koleszterinszint, vérzsírok szintjének növekedése és krónikus gyulladások kialakulása. 

A kutatók bemutatták, hogy rendkívül kis mennyiségű zöld tea kivonat kiegészítőként való fogyasztása csökkentheti a betegségek kialakulását a szervezetben és ezzel javíthatja a túlsúlyos személyek hosszú távú egészségi állapotát.
56 túlsúlyosnak tartott személyt vizsgáltak (BMI - testtömeg index 30, vagy afelett), akik emellett magas vérnyomástól is szenvedetek és inzulin rezisztensek is voltak (metabolikus szindróma). A metabolikus szindróma jelentősen megnöveli a diabétesz, szívbetegségek, a rák és a stroke kockázatát. A kutatás résztvevői alacsony dózisú zöld tea kivonatot szedtek kiegészítőként (standard 208 mg) a leghathatósabb antioxidáns katechinből (EGCG).

A zöld tea kivonat csökkenti a krónikus gyulladás markereit, ezáltal megakadályozza a betegség előrehaladását

Három hónap után jelentős csökkenést észleltek a szisztolés és a diasztolés vérnyomásban, a szérum glükóz szintben, az LDL, azaz rossz koleszterinszintben és trigliceridszintben. Ennél még fontosabb, hogy a gyulladásoknál jelenlévő citokinek, TNFa és CRP szintjében is csökkenést észleltek. A krónikus gyulladás kulcstényező sok krónikus betegség kialakulásában, ideértve a rákot és a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is.

Egy másik kutatásban, amelyet a Journal of Nutritional Biochemistry című szaklapban közöltek, a kutatók azt találták, hogy ahogyan az egyén hízik, az izmok egyre inkább fáradtabbakká válnak és elégtelenül metabolizálják a glükózt, amely így inzulin rezisztenciához vezet. Az energiatermelő mitokondriumok ezekben a nyomás alatt lévő izmokban szabad gyök túltermelést idéznek elő, amely korai sejthalálhoz vezet. Az EGCG-vel való kezelés azonban csökkentette az inzulin rezisztenciát és a szabad gyökök képződését.

Már az ősi kínaiak is kihasználták a zöld tea gyógyhatásait, de annak génmódosító tulajdonságait csak nemrég fedezték fel, amelyek révén segíti az egészség fenntartását. A legtöbb kutatás napi 2-8 csésze zöld tea fogyasztását ajánlja (a standard 200-350 mg-os kivonatnak ugyanez a hatása). Figyelem! Csésze és nem bögre!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!