Körülbelül Kr.e. 1750-ben Hannibál háborút indított Észak-Afrika területei ellen, ahol az aloe vera jól ismert növény volt. Az aloe vera olyan pozsgás növény, amely a liliomfélék családjába tartozik. Az aloe növénynek több mint 300 fajtája ismert, de az Aloe barbadensis az a faj, amely bizonyítottan gyógyászati szempontból a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik.

Mostanáig 75 tápanyagot azonosítottak az aloe növény zseléjében. A zselé A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- (niacin), B6-vitaminokat, valamint kolint, folsavat, alfa-tokoferolt és béta-karotint tartlamaz. Továbbá az aloe gél és az aloe levél kivonata javítja mind a C-, mind az E-vitamin felszívódását.

Az aloe vera ezen kívül a szükséges 20 aminosavból biztosít a szervezet számára 19-et (a 8 legfontosabb aminosavból pedig 7-et). Az aminosavak mellett emésztőenzimek találhatóak benne, mint például az amiláz, amely lebontja a keményítőt és a cukrot, vagy a lipáz, amely pedig a zsírok lebontásáért felel.

Az aloe verát évezredek óta használják gyógyászati célokra. Hagyományosan égéseket, hajhullást, a pattanásos bőrt, bőrfertőzéseket, az aranyeret, arcüreggyulladást, és gyomorfájdalmat kezeltek vele. Az aloe vera begyógyítja a sebeket, a röntgen okozta égéseket és kezelhetőek vele a rovarcsípések is.

Manapság az aloe verát otthon használják a száraz bőr, pikkelysömör és más bőrproblémák kezelésére. Rendkívüli hasznos tulajdonságai közé tartozik, hogy gyulladásgátló, antibakteriális, antioxidáns, vírusölő és gombaölő hatású.

Alább 7 olyan problémáról olvashat, amelyek kiválóan kezelhetőek az aloe verával.

1. Bőröregedés

Igazolt tény, hogy az aloe verával kezelhetőek a bőr külsődleges problémái. Egy 2009-es tanulmány azonban azt is megállapította, hogy az aloe vera fogyasztásával elhalványíthatóak az arcon található ráncok. A tanulmányban 30, 45 év fölötti egészséges nő vett részt, akik aloe vera gélt szedtek étrend-kiegészítőként. Az első csoport alacsony dózist (1200 mg/nap), míg a második csoport magas dózist (3600 mg/nap) kapott.

A kutatók megmérték a bőr öregedésének mértékét a tanulmány elején és végén is. 90 nap elteltével a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az arcon lévő ráncok jelentősen elhalványultak mindkét csoportnál, továbbá az alacsony dózist szedő csoportnál is javult az arcbőr rugalmassága.

De hogyan is lehetséges mindez? A kutatók szerint az aloe növeli a kollagéntermelést, amely miatt javul a bőr szerkezetének felépítése, ez pedig kevesebb ráncot eredményez. Ezen kívül azt is megállapították, hogy az aloe nélkül csökken a génaktivitás, amely elsődleges szerepet játszik a kollagén megrongálódásában.

2. Pikkelysömör

Svéd kutatók megállapították, hogy az aloe verát tartalmazó krémmel hatékonyan kezelhető a pikkelysömör. A duplavak, placebo-kontrollált kísérletben 60 pikkelysömörös beteg vett részt. A résztvevőknek vagy aloe vera kivonatot (0,5%) tartalmazó krémet, vagy placebo krémet kellett napi háromszor használniuk öt egymást követő napon át, két hétig. A kísérlet 16 hétig tartott, melyből az aktív kezelés 4 hetet, az utókezelés pedig 12 hónapot vett igénybe. A kísérlet végére az aloe vera krém 30-ból 25 betegnél (vagyis 83,3%-ban) szüntette meg a pikkelysömört, míg a placebós csoportban csupán 30-ból 2 embernél (vagyis 6,6%-ban) állapíthatták meg ugyanezt.

3. Rák

Az aloe verával sokféle bőrprobléma kezelhető és megelőzhető, így a bőrrák is. A belgrádi Orvostudományi Egyetem tanulmánya szerint az aloe vera és annak alkotóelemei gátolják a bőrsejt-burjánzást, ami a bőrrák kialakulásával jár együtt. A kutatók sugárzásnak vetették alá az emberi bőrsejteket, hogy szimulálni tudják a nap okozta károsodást és serkentsék a sejtburjánzás folyamatát, amely a bőrdaganatok kialakulásához vezet. Eredményeik szerint, ha a sejteket aloe-emodinnal kezelik (az aloe egyik alkotóelemével), akkor a sejtburjánzás folyamata jelentősen lelassul. Ez alátámasztja az aloe azon hatását, miszerint a növény megállítja a daganatok kialakulásának folyamatát (miután a bőr napfénnyel érintkezett).

De a rák nem csak a bőrre van hatással. A tanulmányok szerint az aloe vera ugyanis megakadályozhatja a méhnyakrák kialakulását is. Az Asian Pacific Journal of Cancer Prevention című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az aloe verát, reethát (szappanmogyoró), kurkumint, amlát (indiai egres) tartalmazó krém hatékonyan és biztonságosan szabadít meg a méhnyakrák humán papillomavírus (HPV) fertőzésétől. A kutatók egy csoport HPV-vel fertőzött nőt vizsgáltak meg, akiknél még nem alakult ki a súlyos fokú cervikális neoplázia. Azoknál a nőknél, akik 30 egybefüggő napig az indiai egresből készült hüvelykrémet használták, a HPV fertőzés 87,7%-ban szűnt meg, míg a placebós csoport esetében ez az eredmény 73,3% volt.

Továbbá, az aloe javítja a rákos betegek kezelési eredményeit is. Egy randomizált tanulmány során 240 áttétes daganattal diagnosztizált beteget kezeltek vagy csak kemoterápiával, vagy a kemoterápia mellett a betegeknek napi háromszor 10 ml aloét is el kellett fogyasztaniuk. Az aloét szedő csoportnál jelentősen jobbnak bizonyultak a tumor-visszafejlődési eredmények, valamint a 3 éves túlélési arány is.

4. Periodontális (fog körüli) betegségek

Az aloe vera hatékonynak bizonyul akkor is, ha fogkrémhez és szájvízhez adják. Egy 15 beteget vizsgáló tanulmány során (a betegeknek foggyökér hártya-gyulladásuk volt, ami az íny egy fertőző gyulladása) a betegek bizonyos fogai körül lévő ínybe aloe vera gélt injekcióztak. Minden betegnél csökkent a fogkő, valamint a periodontális probléma mértéke is.

Ha az aloe verát szájvízként használják, az csökkenti a fogkő kialakulását. Indiában, egy 300 emberen végzett tanulmány során a kutatók összehasonlították a 100 százalékos aloe vera lét a placebóval és a szájvízben található klórhexidinnel. Az utóbbi nem használható hosszabb ideig, mivel olyan mellékhatásai vannak, mint a megváltozott ízérzékelés, a nyelv elszíneződése, túlérzékenység és mérgezés. A 300 embert négy napra három csoportba osztották: valakinek klórhexidint, valakinek aloe verát, valakinek pedig placebós szájvizet kellett használnia. A tanulmány végére kiderült, hogy az aloe vera lé ugyanolyan mértékben csökkenteti a fogkő kialakulását, mint a klórhexidin, viszont nincs semmilyen mellékhatása. Ezen kívül a placebóhoz képest az aloe verával jelentősen jobb eredményeket értek el.

Az aloe vera levével tehát hatékonyan kezelhető számos fogprobléma, beleértve a fogínygyulladást, a sugárkezelés okozta szájfekélyt (aftát), és a lichen ruber planust (OLP). Az OLP egy olyan krónikus gyulladásos probléma, amely a száj nyálkahártyáját támadja meg. Jellemzői közé tartozik az, hogy fehér, csipkés szélű foltok alakulnak ki, a szövetek bevörösödnek és megduzzadnak, illetve fekélyek alakulnak ki, amelyek égető fájdalmat okoznak.

Egy randomizált, kettősvak, placebo-kontrollált kísérlet során 54 OLP-vel fertőzött beteget vizsgáltak Thaiföldön. A betegek vagy aloe vera gélt, vagy placebót kaptak. 8 hét elteltével az aloét szedő csoportnál 81 százalékban javult a probléma, míg ez az érték csak 4 százalék volt a placebós csoportnál. Az aloés csoportnál 7 százalékban teljesen megszűnt az OLP, míg 33 százalékuknál teljesen megszűnt az égető fájdalom.

Az aloe vera ezen kívül javítja az életminőséget is az OLP-vel fertőzött betegeknél. Spanyolországban 64 OLP-vel fertőzött beteg vett részt egy randomizált, duplavak kísérletben. A kísérlet során a betegek vagy aloe verát, vagy placbót kaptak. Az aloe verás csoport napi háromszor 0,4 ml (70 százalékos koncentrációjú) aloe vera gélt kapott. 6 hét elteltével az aloés csoportban a betegek 31,2 százalékánál teljesen megszűnt a fájdalom, ami a placebós csoportnál csak 17,2 százaléknál volt elmondható.

5. Gyulladásos bélbetegségek

Az aloe vera gél fogyasztásával már négy hét alatt is enyhíthető az irritábilis bélszindróma. Egy randomizált, duplavak, placebo-kontrollált kísérlet során 44 enyhe vagy közepes súlyosságú, aktív fekélyes bélgyulladással kezelt beteget vizsgáltak. A betegek napi kétszer placebót vagy 100 ml aloe vera gélt kaptak. Több szempont figyelembevétele után a kutatók megállapították, hogy az aloe vera fogyasztása 30-47 százalékban javított a betegek állapotán, míg ez az érték csak 7-14 százalék volt a placebót szedő csoportnál.

6. Cukorbetegség

Az aloe vera csökkenti a vér glükóz szintjét. Egy tanulmány során 5 olyan beteget vizsgáltak, akiknek non-inzulin-dependens cukorbetegségük volt. Az alanyok 4-14 hétig naponta fél teáskanál szárított aloe-nedvet kaptak. A kísérlet végére a vér glükóz szintje átlagosan 122 ponttal esett minden betegnél úgy, hogy a testsúly nem változott. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az aloe olyan hipoglikémiás anyagot tartalmaz, amely csökkenti a vér glükóz szintjét.

7. Sebgyógyulás

Iránban, egy 90 nőn végzett tanulmány szerint a császármetszés során ejtett bemetszések gyorsabban gyógyulnak a műtétet követő 24 órában, ha a vágásokat aloe vera géllel kezelik.

Ezen kívül Nigériában, egy 30 beteget vizsgáló tanulmány szerint az aloe vera géllel ugyanolyan hatékonyan kezelhető a rühesség, mint a benzil-benzoát krémmel.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az aloe vera géllel biztonságosan és hatékonyan kezelhető a hüvelyt megtámadó lichen ruber planus.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!