Az ókori Mediterráneumban két akkori szuper hatalom emelkedett ki és vetélkedett az első helyért. A győztes, mint tudjuk Róma lett, a vesztes pedig Karthágó.

Ennél sokkal érdekesebb tény, hogy míg a Földközi-tenger középső és keleti medencéjét uraló rómaiak által birtokolt területeken az olajfa volt a legfontosabb növény a szőlő és a kalászosok mellett, addig a nyugati medencében az argánfa és a belőle készített olaj volt a meghatározó.

Ahogy az olíva olajból pár perc alatt elkészíthető a kiváló alioli, ugyan úgy az argánolajból pár perc alatt készen van a kiváló amalu. Ez apróra tört mandula, argánolaj és méz keveréke. Ebből naponta egy vagy két teáskanálnyi felfrissíti a megfáradt testet, javítja szervezetünk ellenálló képességét és még finom is!

Az olajfa a birodalommal együtt felemelkedett, míg az argánfa Karthágó bukása után már csak Észak-Afrikában őrizte meg pozícióit.

Ma Marokkóban fordul elő kizárólag, de ott még kb. 20 millió példánya létezik. Az argánfát az ott élők ugyan úgy az élet fájának nevezik, mint a mediterrán régió többi területén az olajfát. Olaja, az argánolaj kiváló minőségű csakúgy, mint az olíva olaj.

Mindkét fa szinte mindent kibír. Forróságot és aszályt, tápanyagban szegény talajt és viharos szelet, de a fagy mindkettőt elpusztítja.

Mindkét fa tehát igazi túlélő művész. Az argánfa minden része hasznosítható, csakúgy, mint az olajfának. Levele kiváló tápláléka a kecskéknek, megköti a futóhomokot, gyümölcséből pedig az értékes argánolaj préselhető. Kb. 3 tonna gyümölcsből nyerhető egy liter argán olaj. Olajának az íze kiváló, telis-tele van antioxidánsokkal, sok benne az E-vitamin és a többszörösen telítetlen zsírsavak.

Ennek megfelelően, külsőleg kiválóan használható pattanásokra, leégésre, száraz bőrre, hajhullásra, gombaölő és antibakteriális hatású. Belsőleg napi egy evőkanálnyi fogyasztása már csökkenti a vérnyomást, a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. Daganatos betegségekben is kiváló kiegészítője a többi gyógymódnak. A hőt jól bírja így lehet vele főzni is, mert az íze kiváló.

Az argánolaj a bőrt éppen olyan kíméletesen ápolja, mint az olíva olaj. A belőle készült kozmetikumok és szappanok éppen olyan értékesek, mint az olíva olajból készült hasonló termékek. Karthágó elbukott, de az argánolaj nem. Méltó párja az olíva olajnak. Éppen ideje újra "felfedezni" és kiváló tulajdonságait hasznosítani.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!