Az édesköménynek komoly mellékhatásai is lehetnek.

Fényallergia:

A fényallergia olyan probléma, melynek során, ha a bőrt napfény éri, kiütések jelennek meg.

Évelő növény, amelyet számos emésztési és légzőszervi probléma kezelésére használnak.

A fényallergia más tünetei lehetnek fájdalom és a bőr kivörösödése, néhány extrém esetben pedig hidegrázás, láz és fejfájás.

Befolyásolja a gyógyszerek hatását:

Abban az esetben, ha agyvérzés vagy epilepszia elleni gyógyszert szed, egyáltalán ne fogyasszon édesköményt. A fűszer befolyásolja a gyógyszereket és csak súlyosbíthatja a problémákat.

Kontakt bőrgyulladás:

A kontakt bőrgyulladás olyan bőrprobléma, mely tünetei között szerepel a bőrgyulladás és a hólyagok megjelenése. Az édeskömény olaj köztudottan okozhat bőrgyulladást és más hasonló reakciókat.

Allergia:

Az édeskömény allergiát is okozhat. Azok az emberek, akik már allergiásak valamire, érzékenyebbek lehetnek az édesköményre is. Az allergiás reakciók tünetei között szerepelnek az alhasi görcsök és a zihálás.

Mellrák:

Nincs rá bizonyíték, hogy az édeskömény mellrákot okozhat, de többen jelezték, hogy a szoptatásnál az édeskömény megnöveli a tejtermelést, viszont közvetlenül a mellszövetekre hat.

Stimulálja a méhet:

Az édesköményt nem kéne fogyasztaniuk várandós nőknek, mivel ez a fűszer stimulálhatja a méhet.

Gátolja az enzimeket:

Az édeskömény anyagai gátolják a gyógyszer lebontó enzim kitokróm P4503A4-et. Ezáltal azok a gyógyszerek, amelyek lebontásához erre az enzimre van szükség, az édeskömény miatt nem tudnak felszívódni, ezért ebben az esetben érdemes nem fogyasztani az édesköményből.

Szoptatás:

Az édeskömény komolyan veszélyeztetheti a szoptató anyák egészségét, ezért tanácsos korlátozottan fogyasztani a szoptatás alatt.

Más méreganyagok:

Az édeskömény olaj károsítja a DNS-t, illetve egy, az édesköményben található anyag, az ösztragol, hozzájárul a tumorok kialakulásához az állatoknál. Emiatt ha valamilyen hormonra érzékeny betegségben szenved, például rákban, akkor tanácsos a háziorvos véleményét kérni az édeskömény fogyasztása előtt.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!