Az olajfalevelet és az olajfalevél-kivonatot, mint a gyulladás, fertőzés vagy öregedés ellenszerét Dr. Andrew Weil hozta be a köztudatba, aki neves úttörője az integratív orvoslásnak.  Az olajfa nagyon fontos növényi vegyületeket tartalmaz természetes polifenol antioxidánsokkal kiegészítve. 

A leghasznosabb és leghatékonyabb termékek azok, amik frissen szedett egészséges olajfalevélből készülnek.

A főzéshez és különböző élelmiszerek felszolgálásához használt olívaolaj népszerű az egészséges életmódot pártolók körében, miközben a levelet különféle egészségügyi problémák kezelésére használják fel.

A laboratóriumi vizsgálatok megállapításai szerint az olajfalevél-kivonat hatékony lehet a mikroorganizmusok ellen, mint például a baktériumok, gombák, vírusok, protozoák és egyebek, amelyek számtalan betegséghez vezethetnek. 

Megvan a képessége, hogy azon aminosavak termelődését akadályozza, amelyek nélkülözhetetlen elemei a vírusok növekedésének.

Képes kezelni a vírusok okozta fertőzéseket azzal, hogy a mikroorganizmusokat szunnyadó állapotba kényszeríti vagy meggátolja szaporodásukat.

Képes közvetlenül pusztítani a fertőzött sejteket és felszámolni a vírusok szaporodását.

Baktériumok és vírusok elleni védelem

Az embereknek szükségük van erős, egészséges immunrendszerre, hogy megvédje a szervezetet a baktériumok és vírusok káros hatásaitól. A friss olívalevél- kivonat rendkívül hatásos lehet a szervezet mikrobák elleni küzdelmében.

Ezek a stimuláló összetevők a levelekben (pl. polifenolokban) találhatók meg, amelyek kifejezetten hatékonyak a baktériumok okozta fertőzések ellen. 

Egy étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tanulmány szerint az olajfalevél-kivonat hasznosnak mutatkozik a paraziták kezelésében, a vírusos és bakteriális fertőzések ellen.

Ajánlott adag

Valójában nincsen ajánlott adag az olajfalevél-kivonat használatánál.  Bár a kutatók rendszeres használat mellett csak egy bizonyos mennyiséget javasolnak, gyógyászati adagot csak bizonyos feltételek mellett ajánlanak. Általános, rendszeres használat mellett az ajánlott adag egy evőkanálnyi vagy 15 ml, melyet naponta egyszer vagy kétszer étkezés előtt kell bevenni. Ha valaki influenzás, lázas, megfázott vagy egyéb fertőző légúti nyavalyában szenved, akkor ajánlott 6 óránként 2x5 milliliternyit teáskanállal bevennie a szérumból. 

Egyes természetgyógyászok szerint a kivonatból 6 óránként 15 milliliternyi javasolt azoknak, akik torok fertőzéssel, lázzal, vagy duzzadt mirigyekkel küzdenek.

Dr. Weil a klinikai esettanulmányoknak, a laboratóriumi kutatásoknak és az általános használatnak köszönhetően arra a következtetésre jutott, hogy az olajfalevél-kivonat egy nagyon biztonságos kiegészítő. Hatékonyan segít a testnek erősíteni az immunrendszer funkcióit, valamint küzd a különféle káros mikroorganizmusok okozta fertőzések ellen. 

Figyelembe kell venni, hogy a vad olajfa levele nem alkalmazható gyógyászati célra. Minden olajfát, mely eredendően vad alany, beoltanak a szelíd olajfa ágaival, és az ezeken nevelődő olajbogyó illetve olajfa levél az, amit felhasználunk. Az olajfa nemesítés ezen módja legalább 3500 éves múltra tekint vissza.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!