Biztonságos-e az olívaolaj használata a babák esetében?

1. Olívaolaj a babamasszázshoz:

Szerte a világon használják az olívaolajat a babák masszírozásához bármiféle mellékhatás nélkül. Az olaj segít ellazulni, csökkenti a sírás gyakoriságát és jó hatással van azokra a hormonokra, amelyek a stressz szabályozásáért felelősek a babáknál. Az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz olajsavat, és kevesebb lenolajsav található benne. Míg az utóbbi erősíti a baba bőrének védőrétegét, az előbbi növeli a bőr rétegeinek áteresztőképességét.

A csecsemőkor érzékeny időszak a baba számára, mivel ilyenkor speciális figyelmet igényel az egészsége, étrendje, bőre és haja is. Habár a masszázsolaj jótékony hatással van a bőrre és a hajra, a babáknak allergiás reakciói lehetnek tőle.

Az olívaolajos masszázs biztonsága függ a baba bőrének állapotától is. Ha a bőr áteresztőbb, akkor könnyedén elnyeli a vizet és az olajat. Általában az olívaolaj használata nem jár mellékhatásokkal a babáknál.

2. Bőrproblémák:

Az olívaolaj biztonsággal használható az egészséges bőrön, a károsodott bőrön azonban nem. Például, ha a babának ekcémája van, az olívaolaj használata csak ronthat a problémán, mivel az olajsav növeli a nedvesség elvesztését a bőrből. Főleg, ha a családban gyakran előfordul az ekcéma vagy száraz bőr, kifejezetten óvatosan kell használni az olívaolajat. Ilyen esetekben érdemes az orvos utasításait követni. Az érzékeny bőrű babáknál érdemesebb baba ásványi olajat vagy zöldségolajat használni, amelyben magasabb a lenolajsav tartalom.

3. Olívaolaj az étrend részeként:

Az olívaolaj jó választás, ha főzésről van szó, mivel magas a tápanyagértéke: monotelítetlen zsírsavakat, A-, C-, D-, E-, K- és B-vitamint, valamint antioxidánsokat tartalmaz.

A baba azonban csak hat hónapos korától fogyaszthat olívaolajat. Amikor a babaételeket olívaolajjal készíti el, használjon extra szűz olívaolajat, mivel az az olaj legtisztább formája, és az tartalmazza a legtöbb antioxidánst. A benne található olajsav hozzájárul a baba agyának növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint gyulladásgátló hatású, így megakadályozza és csökkenti az asztma súlyosságát. Az olívaolaj túlzott fogyasztása azonban hasmenéshez vezethet, ezért bizonyosodjon meg róla, hogy nem használ több mint ¼ teáskanál olajat 50 gramm bébiételben.

4. Székrekedés:

Az olívaolaj gyengéden hat a baba gyomrára, de gyakran hashajtóként használják a székrekedés megszüntetésére. A túlzott fogyasztása viszont hasmenéshez vezethet, ezért nem érdemes otthoni kezelésként a babát olívaolajjal etetni; mindig jobb ilyen esetben is az orvos segítségét kérni.

5. Olívaolaj a baba hajára:

Az olívaolaj erősíti a baba haját, és puhítja a durva hajat. Ezenkívül hatékonyan és természetes módon megszünteti a babáknál a seborrheás bőrgyulladást. Ez olyan korpaforma, amely röviddel a baba születése után alakul ki a fejen, száraz, hámló bőrréteget képezve. Súlyos esetekben akár olajos sárga foltok is kialakulhatnak. A megszüntetéséhez vigyen fel az érintett területre vékony rétegben olívaolajat, és masszírozza a bőrbe egy puha szivaccsal. Hagyja fent 10-15 percig, majd mossa le babasamponnal és öblítse le meleg vízzel. Hogy az olajat teljesen eltávolíthassa, a baba fejbőrét 2-3 alkalommal is meg kell mosnia. Ezzel a fájdalommentes és könnyű módszerrel megszabadulhat a bőrgyulladástól.

6. Kiütések:

A pelenka által okozott kiütések gyakoriak a babáknál, és eléggé kellemetlenek is. Az olívaolaj azonban megszünteti a kiütéseket. Ehhez keverjen össze 2 teáskanál extra szűz olívaolajat 1 teáskanál vízzel és jól verje fel. Vigye fel a keveréket a baba fenekére, így eltüntetheti a kiütéseket és meggátolhatja, hogy azok újra kialakuljanak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!