Imhotep tevékenységét már 5 ezer évvel ezelőtt szó szerint kőbe vésték. Az anatómia ismereteik sokkal pontosabbak voltak, mint a régi görögöké, mivel a mumifikáció során gyakorlatilag minden esetben teljes boncolást végeztek. Babilonban már 4600 évvel ezelőtt olyan orvos - gyógyszerészek működtek, akik többnyire papok voltak, és receptjeiket agyagtáblák őrzik a mai napig.

A modern orvoslás csíráit nem Itáliában találjuk, a reneszánsz idején, hanem meglepő módon a távoli Skóciában. Ott boncoltak először újra, hivatalosan, majd pedig Amszterdamban. Csak ez után terjedt el a tudományos igényű boncolás Padovában és a többi itáliai egyetemen.

A görög orvoslás jó kétezer-ötszáz évvel később került a gyógyítás élvonalába. A Római Birodalom bukása után Bizánc és az arab orvosok voltak a világon a legjobbak (Avicenna). Európában sikerült kb. két ezer évvel visszaesni. A középkor orvosai nem rendelkeztek semmilyen anatómiai ismerettel. Az orvos nem operált, fogat a kovács húzott, sebet a borbély kezelt.

A koponyalékelés még régebbi múltra tekint vissza. A pusztai nomád népeknél, Kínában, a kora Dél-Amerikai kultúrákban is kiterjedten alkalmazott eljárás volt, amit a paciensek gyakran túléltek. Nálunk csak Mária Terézia rendelete óta vált szét a sebész képzés és az orvos képzés. Ettől kezdve a sebészek már nem borbélyok, hanem egyetemet végzett seborvosok voltak. De a két foglalkozás orvos, seborvos még ekkor is elkülönült egymástól.

Az ókori kínai orvoslás nem érte el az egyiptomi és a görög gyógyítás színvonalát. Viszont a középkorban sokkal fejlettebb volt, mint az európai medicina. Hatalmas farmakológiai ismereteik még ma is kiváló kincsesbányái a kutatók számára (Beng Cao Gang Mu).

Az ayurvédikus orvoslás is kb. 3-4 ezer éves múltra tekint vissza. Filozófia rendszerét még ma is elfogadják és ezen alapon még ma is működnek ayurvédikus egyetemek Indiában. Az ayurvédikus gyógyítás a prevencióra helyezi mind a mai napig a fő hangsúlyt, akut betegségek kezelésére nem alkalmas (Amikor Mahatma Ghandi vakbélgyulladást kapott, habozás nélkül megoperáltatta magát egy angolok által működtetett kórházban!).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!