Mostanra már több kutatási eredményből is ismerős lehet az olvasók számára, hogy a brokkolifélék képesek megállítani a rákos sejtek kialakulását és növekedését. 

Ezen zöldségek családjából (ide tartozik a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a fodros kel, a káposzta és a kínai kel is) a brokkoli bizonyult a leghatásosabbnak a rákkal szemben. 

Nemrég azonban a brokkoli egy könnyebben hozzáférhető változata olyan hatásosnak bizonyult, hogy egyesek szabadalmaztatni próbálták, szerencsére sikertelenül.

Ugyanez a brokkoli pozitívan hatott az ízületi vagy degeneratív ízületi gyulladásra is, amely egy gyakori, fájdalmas, a szabad mozgást erősen korlátozó betegség, amely több tízmillió embert érint világszerte. Az idősebbek hajlamosabbak erre a betegségre, mivel az ízületeik elhasználódtak és könnyebben begyulladnak a sérült ízfelszínek.

A brokkoli hatását befolyásolja a brokkoli fajtája és az, hogy milyen körülmények közt termett. Az a mennyiség, amit meg kellene enni a kívánt hatáshoz, túl sok lehet a nem kifejezetten brokkoli imádóknak.

Mi a brokkoli rákellenes összetevője és hogyan lett tesztelve?

A rákellenes összetevő a kén alapú szulforafán. Ez nincs a brokkoliban, de ennek természetes előanyaga, a glükoraphanin igen.

Tehát a glükoraphanin koncentrációja az, ami a különböző brokkoli-félékben más és más, ez az, ami elengedhetetlen a szulforafán termeléséhez, amely bizonyos enzimeket bocsát ki és ezáltal semlegesít sok erősen reaktív kémiai anyagot még mielőtt azok károsíthatnák a DNS-t és rákot idézhetnének elő.

Nemrég egy kutatás ezzel szemben az ízületi gyulladásokra fókuszált. Az angliai University of East England egyetemen in vitro kísérlet során (Petri-csészében) kimutatták, hogy a szulforafán blokkol egy kulcsfontosságú gyulladáskeltő enzimet. 

Emellett in vivo (élő állatokon) kísérleteket is végeztek, amelynek során azok az egerek, akiket a brokkoli glükoraphanin (szulforafán előanyagával) etettek, jelentősen kevesebb ízületi problémával rendelkeztek, mint társaik.

A kutatást az Ízületi gyulladás & Reuma című folyóiratban publikálták.

Ugyanez a csapat emberkísérletet végez hamarosan. Létrehoztak egy szuperbrokkoli hibridet, amelyet Beneforte-nak kereszteltek, ezt fogja 20, térdműtét előtt álló beteg szedni (3.5 uncia naponta, 2 héten keresztül) a műtét előtt. Másik 20 páciens nem szed majd brokkolit. Mind a 40 betegtől vett szövetet összehasonlítják majd a térdprotézis beültetését követően. 

A legtöbb férfi tudja, hogy a sok paradicsom fogyasztása amellett, hogy az olasz ételek élvezetéhez tartozik, védelmet nyújthat a prosztatarák ellen a likopin nevű hatóanyag révén.

A brokkoli és a főtt paradicsom együttes fogyasztása hatásosabb a rák elleni harcban, mint a kettő külön-külön. Az ezt igazoló állatkísérletet (patkányokon) a University of Illinois vezetésével végezték az Urbana-Champaign-ben és a Solove Colombus Kutató Intézetben, Ohio államban és a Rákkutatás c. folyóirat 2007-es számában közölték.

A leghatásosabb brokkoli 

1997-ben a Johns Hopkins Egyetemen felfedezték, hogy a brokkoli csíráiban 20-50-szer annyi volt a glükoraphanin-szulforafán kapacitás, mint amennyi a „rendes” brokkoliban található. Annyira elégedettek voltak ezzel az eredménnyel, hogy a Brassica Protection Prouducts LLC-n keresztül szabadalmaztatták. Ezt követően beperelték a brokkoli csíra termesztőket, hogy megszüntessék a versenyt. Szerencsére a farmerek szövetségre léptek, hogy megvédjék jogaikat. Végül a Maryland-i bíró így döntött: „csupán az, hogy leírják egy ismert eljárás váratlan jótékony hatásait, nem jogosítja fel a Plaintiffs-t (Brassica Protection Products), hogy szabadalmaztassa a terméket”. A brokkoli csíra és vele mi is megmenekültünk tehát a gyógyszergyárak karmából. Nem kell érte a patikába mennie, nem kell megkérdeznie a mellékhatásáról „orvosát vagy gyógyszerészét"!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!