A bőr több mint a szervezet külső, „borító”, védekező rendszere, ha egészséges, széppé teszi az embert és kellemes közérzetet biztosít. Emiatt sokan ölnek időt és pénzt bőrük szépségének és egészségének fenntartásába, de sokszor valójában a táplálkozásukkal kéne foglalkozniuk.

Ételek, melyek fogyasztása elengedhetetlen a bőr egészségének fenntartásához:

Bizonyos ételekkel egészségesebbé és szebbé varázsolhatjuk bőrünket.

Trópusi gyümölcsök

A citrusfélék, az ananász, a guava és a papaya sok-sok C-vitamint tartalmaznak, amely nem csak az immunrendszert erősíti, de hatásos antioxidánsokat is. A C-vitamin megköti a szabad gyököket, amelyek a bőr öregedését és egyéb nemkívánatos panaszokat okoznak. Emellett ez a vitamin közvetlen kapcsolatban áll a kollagén termeléssel, a kollagén pedig a bőr fontos része.

Sárgarépa

A répa tele van béta karotinnal, amely az A-vitamin fő elő-anyaga. Ez a vitamin szintén hatásos antioxidáns, emellett segíti a bőr gyógyulását és a Nap káros sugaraival szemben is véd. A főtt répa több béta karotint tartalmaz, mint a nyers.

Brokkoli

Ez a leveles zöldség sok antioxidánst tartalmaz, pontosabban E- és C-vitamint. A C-vitamin stimulálja a kollagén termelést és a bőr gyógyulását, míg az E-vitamin védi a sejtmembránt majdnem mindentől, ide értve a káros UV sugarakat is. Karotinokban is bővelkedik. Egyen brokkolit, hogy a bőre ellenálljon a durva körülményeknek is.

Teljes kiőrlésű termékek

A teljes kiőrlésű termékek tartalmaznak szelént, amely számos módon segíti megőrizni a bőr egészségét. Megtartja a bőr rugalmasságát, de eközben véd az UV sugarak ellen. A teljes kiőrlésű tészták és kenyerek a leginkább fogyasztandóak, mivel a szelén kiegészítők sokféle egyéb problémát okozhatnak.

Hal

A halak és főként a mélytengeriek, mint a tonhal, a szardínia, a makréla és az ajóka omega-3 zsírsavakban gazdagok. Minél hidegebb vízben él a hal, annál jobb minőségű omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Ezért van az, hogy a mi klímánkon élő édesvízi halak esetében ezt a védő hatást nem sikerült igazolni. Baján a halfogyasztás az országos átlagnak majdnem a tízszerese, ez azonban egyáltalán nem tükröződik vissza az infarktus, stroke statisztikákban!

Ezek segítik a szív- és érrendszer megfelelő működését, emellett a bőr egészségéhez is hozzájárulnak, mivel erősítik a sejtmembránokat. Ezek a zsírok tartalékolják a vizet és a bőr számára fontos tápanyagokat, ezáltal a bőr fényesebb lesz.

Víz

Végül, de nem utolsó sorban ne felejtsünk el eleget inni. Ez rendkívül fontos a bőr egészsége szempontjából, ugyanis kimossa a méreganyagokat,(a nehézfémek a verejték útján sokszor hatékonyabban távoznak el, mint a vesék kiválasztó tevékenysége révén a szervezetünkből (pl. ólom, kadmium, stb.), emellett táplálja a sejteket és mivel a víz elengedhetetlen a tápanyagok szállításához, a vízháztartás megfelelő, állandó pótlása a teljes szervezet működéséhez elengedhetetlen.

Összefoglalás

A bőr jó formában tartása a bőr táplálásán múlik. Fogyassza a fenti termékeket rendszeresen és figyelje meg, hogyan válik bőre egészségesebbé és fiatalosabbá. A szép bőr titka a megfelelő étkezésben rejlik.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!