Nem állhatunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, hogy a fahéj és a gyömbér korunk talán legnépszerűbb fűszernövényei. Ezek az értékes növények azonban nem csak gasztronómiai szempontból nyújtanak különleges élvezetet számunkra, gyógyító hatásuk sem elhanyagolható. 

A fahéj

A fahéj régóta ismert antioxidáns tulajdonságairól, kalciumot, mangánt, vasat és élelmi rostokat tartalmaz.

A fahéj és gyömbér - együttesen alkalmazva - egymás hatásait jelentősen erősítik.

Legismertebb gyógyító tulajdonsága, hogy képes természetes úton csökkenteni a vércukorszintet, javítja az agyműködést, segít a vastagbélrák és ízületi gyulladások megelőzésében.

Vércukorszint csökkentés

A fahéj különösen ajánlott azoknak, akik magas vércukorszinttel rendelkeznek, természetes vegyületei ugyanis elősegítik az inzulin kiválasztást, így képesek csökkenteni a vércukorszintet.

Szívbetegségek megelőzése

A fahéj erős gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően hatékonyan védi szív- és érrendszerünket a fertőzésektől, gyulladásoktól, gátolja a vérrögök kialakulását az artériákban. Másik fontos tulajdonsága, hogy csökkenti a vér rossz koleszterin szintjét (LDL-koleszterin), ez által segít megelőzni a szívbetegségek kifejlődését.

Agyfunkció javítása

Egyes kutatások szerint a fahéj hatékonyan javítja az agy működését, emellett pedig nyugtatja az idegrendszert.
Ízületi gyulladások

A Koppenhága Egyetem kutatói szerint a fahéj rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi gyulladások kialakulását, emellett pedig erős fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. 

Megfázás, influenza

A fahéj olyan speciális vegyületeket tartalmaz, melyek főleg gyömbérrel kombinálva, kiválóan alkalmasak a megfázások és az influenza megelőzésére.

Gyömbér

A gyömbér régóta ismert vírusölő és emésztést elősegítő tulajdonságairól. 

Hányinger

Terhes nőknél igen gyakori a főleg reggeli órákban jelentkező hányinger. A gyömbér egy olyan természetes étel, mely segít ennek a kellemetlen állapotnak a leküzdésében. 

Ízületi gyulladás

A fahéjhoz hasonlóan a gyömbér is kifejezetten javasolt ízületi gyulladásban szenvedőknek. A fahéj és gyömbér természetes keveréke nagyon hatékony gyulladáscsökkentő, így képes enyhíteni az ízületek fájdalmát. 

Vírusölő tulajdonság

A gyömbér vírusölő tulajdonságának köszönhetően erősíti immunrendszerünket, elpusztítja a szervezetünkbe betolakodó kórokozókat.

Emésztés segítése

Kutatások szerint a gyömbér egyértelműen pozitív hatással van az emésztésre. 

Használjuk a fahéjat és gyömbért – ezt a két csodálatos ajándékát a természetnek – akár minden nap, segítségükkel jobbá tehetjük egészségünket.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!