A tradicionális orvoslás hívei úgy hiszik, hogy a szervezet meridiánjain, vagy energia útjain át áramlik az életenergia, a csí. Tizenkét fő meridián van, amelyek különféle szerveket kötnek össze, biztosítva a szervezet kommunikációs csatornáit. Szervezete akkor betegszik meg, ha egy vagy több meridián elzáródik, vagy nem tud megfelelően működni. 

A legtöbb nyugati orvos is elismeri az akupresszúra jótékony hatásait, mint az izomfeszültség csökkenése, a vérkeringés javulása, és az agy endorfinjainak stimulálása, amely természetes fájdalomcsillapítóként működik. 

A kezelés során a test meridiánjain fekvő akupresszúrás pontokat kezelik, amely segíti a relaxációt és a betegségek kezelését. A szerezetben több, mint 400 akupresszúrás pont található.

Akár hisz a mögötte rejlő okokban akár nem, több kutatás is bizonyította, hogy az alternatív gyógymódok jótékony hatásúak bizonyos fájdalmak elmulasztásában. 

Az akupresszúrás pontokat közepes erősséggel nyomja, pár másodperctől kezdve akár néhány percen át. A legjobb hatás érdekben lassan és mélyen lélegezzen miközben nyomást gyakorol az akupresszúrás pontokra. 

Alább megtalálja a tíz leghatékonyabb akupresszúrás pontot, amelyekkel könnyedén és sikeresen csillapíthatja a különféle fájdalmakat: 

1.    L 14 - Fejfájásra

A fejfájások megszüntetését segíti. Emellett a fogfájásra, nyaki fájdalmakra, vállfájásra, ízületi fájdalmakra, székrekedésre, és a másnaposságra is gyógyírt nyújthat. 

Hüvelyik és mutatóujja között, a húsosabb részen található pont, az izom legmagasabb pontja, ha ujjait szorosan összezárja. Nyomja és masszírozza pár percen át egyik kezét, majd ismételje meg másik kezén is. 

Megjegyzés: Terhesség alatt ne kezelje ezt a pontot. 

2.    P 6 – Hányingerre és hányásra

Tengeribetegség, terhesség, műtét-, vagy kemoterápia utáni hányinger és hányás kezelésére alkalmas. Emellett megnyugtatja a felkavart gyomrot, megszünteti a fejfájást, elmulasztja a mellkasi fájdalmat és a kéztőcsatorna szindróma okozta fájdalmakat is. 

Csuklója belsején a két ín között található, nagyjából három ujj vastagságnyi távolságra tenyere tövétől. Néhány percig nyomja ezt a pontot mutató- és középső ujjával, szükség esetén ismételje több alkalommal. Gyógszertárból vagy gyógyászati segédeszköz boltból akupresszúrás csuklószorítót is vásárolhat. 

3.    GV 24.5 – Krónikus fáradtságra és szemfáradtságra

A GV 24.5, vagy a Harmadik Szem az elme nyugtatására tökéletes, emellett a memóriát is javítja, csökkenti a stresszt, megszünteti a krónikus fáradtságot, elmulasztja a fejfájást és a szemfáradtságot, és megszünteti az álmatlanságot is. A homloküregi fájdalmak és az eldugult orr gyógyítására is alkalmas. Ezt a pontot tartják a legalkalmasabbnak a spirituális és érzelmi egyensúly visszaállítására is. 

Cukja be szemét és találja meg a Harmadik Szemet, amely orrnyerge felett helyezkedik el, a szemöldökei között található apró kitüremkedés. Középső ujjával gyengéden tartsa nyomva pár másodpercig, vagy akár egy percen keresztül. Hetente többször ismételje.

4.    CV 17 – Érzelmi gyógyulásért

A CV 17, vagy a Nyugalom Tengere a nyugodt lelkiállapot visszaállítására alkalmas. Megszünteti a feszltséget, az idegességet, a depressziót, a hisztériát, és egyéb érzelmi problémákat is. Emellett az immunrendszert is erősíti. 

Könnyedén megtalálhatja mellcsontja közepén, a csont aljától nagyjából négy ujjnyi vastagságú távolságra. Ima pozícióban könnyedén kezelheti ezt a pontot, hiszen ekkor kezeit mellkasa előtt kulcsolja össze, ujjai felfele mutatnak, hüvelyikujjai ujjpercei pedig mellkasa csontját támasztják. 

Arra figyeljen oda, hogy gerince egyenes legyen, lehetőleg egy egyenes háttámlájú szék támassza azt. Naponta pár percig tartsa nyomva a pontot, miközben lassú és mély lélegzeteket vesz. Nhány hónapig gyakorolja. 

5.    ST 36 – Hasi problémákra

Az ST 36 akupresszúrás pontot az emésztési problémák orvoslására alkalmazzák. Közülük a gyomorrontást, hasmenést, székrekedést, puffadást, bélgázt, hasi fájdalmakat, hányingert, és háyást is gyógyíthatja vele. Emellett erősíti az immunrendszert, küzd a kimerültség ellen, erősíti a testet, és segíti az általános jobb közérzet kialakulását. 

Hajlítsa be lábát és helyezze összezárt ujjait térdcsontja alá, mutatóujjával legfelül. A pontot térdkalácsától négyujjnyi vastag távolságra találja meg, épp ott, ahol kisujja a sípcsont külső oldalán pihen. 

Közepes vagy erős nyomással kezelje, naponta pár másodpercig. Egyszerre mindkét lábán is végezheti. 

6.    B 54 – Izületi fájdalomra és idegzsábára

A térd mögött található B 54 akupresszúrás pont a térd és a hátfájás csökkentésére, a hát merevségének csökkentésére, a térd, hát, és csípő ízületi fájdalmainak elmulasztására, és az idegzsába okozta fájdalmak csökkentésére alkalmas.

A Brit Orvosi Magazin (British Medical Journal) 2006-os online publikációja szerint az alsó hátfájdalmak csökkentésére az akupresszúra hatékonyabb lehet, mint a fizikai terápia. A kutatók azt is felfedezték, hogy a terápia hatásai nem csupán rövid ideig tartottak, hanem akár hat hónapig is sikeresen gyógyították vele a fájdalmat. 

A B 54 akupresszúrás pontot térdkalácsa mögött, középen találja. Nagyjából egy percen át finoman nyomja a pontot, majd ismételje másik lábán is, szükség esetén akár naponta. 

7.    Szakrális pontok – Menstruációs fájdalmakra

A szakrális akupresszúrás pontok sikeresen megnyugtatják a méhet és megszüntetik a menstruációs görcsöket. Emellett az idegzsábát és a derékfájdalmakat is gyógyítja. 

A kezelendő pontok tömege a keresztcsonton található, amely a gerinc alapja, rögtön a farkcsont felett. Feküdjön hátára, kezeivel gerince töve alatt. Kezei egymás alatt legyenek, így állandó és erős nyomást tud mérni a szakrális pontokra, pár percig folytassa.  

8.    Shen Men – A leszokás megkönnyítésére

Az akupresszúra vagy akupunktúra a függőségektől is megszabadíthatja. A Shen Men nevű, füle külső részén található pont megkönnyítheti a dohányzásról való leszokást, főképp, ha egyéb pontokkal együtt alkalmazza. 

Emellett csökkenti a stresszt, a feszültséget, a depressziót, az álmatkanságot, de a gyulladások megszüntetésében is nagy szerepe van. Hasonló a szívmeridiánhoz (HT 7), ám annál szélesebb körű terápiás hasznokkal bír. 

Úgy hiszik, a fül akupunktúrás kezelése azért segít a leszokásban, mert rosszabb íz érzetet okoz dohányzás közben, így kevésbé fog vágyni a cigarettára. Egyéb leszokást segítő kezelés mellett mindenképpen segítse szervezetét az akupresszúrás vagy akupunktúrás kezeléssel is. 

A Shen Men pont füle felső részében található, a háromszög alakú árok csúcsánál. Helyezze mutatóujját erre a pontra, füle hátulja felől pedig támassza meg hüvelyikujjával. Nagyobb nyomás kifejtésével masszírozza. Naponta néhány alkalommal ismételje, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel. 

A Tim Mee, „Törött Sorozat”, „Együttérző Autonomikus Pont” és egyebekkel együtt alkalmazza. A legjobb hatás érdekében jobb, ha képzett szakértőt keres fel a kezelés idejére. 

9.    B 10 – Álmatlanságra és stresszre

A B10 egy páros akupresszúrás pont, amelyek tökéletesek a stressz, feszütség, kimerültség, fejfájás, fejnehézség érzete, nyakfájás, és álmatlanság gyógyítására. A szemfáradtság és a nyaki merevség csökkentésére is alkalmas. 

A koponya alatt, ujjnyi távolságra egymástól találhatóak, a gerinctől nagyjából 1-1 centire. Naponta néhány percig, pár héten át gyakorolja. 

10.    LV 3 – A koncentráció javítására

Az LV 3 akupresszúrás pont a memória és a koncentráció javítására alkalmas. Segíti a tiszta gondolkodást és a fókuszáló képességet. Emellett csökkenti a fejfájást, megnyugtatja a fáradt szemet, segít a kimerültség leküzdésében, gyógyítja a másnaposságot, erősíti az immunrendszert, megelőzi az allergiák kialakulását, és biztosítja a szervezet megfelelő energiaellátását. 

Könnyedén megtalálhatja ezt a pontot lábfeje tetején, ahol a nagyujjához és a második lábujjához tartozó lábtőcsontok találkoznak. Naponta 2-3 percig gyengéden nyomja meg, néhány hétig gyakorolja. 

Figyelmeztetés: Bár az akupresszúrát biztonságosnak tartják, terhes nők konzultáljanak egy specialistával mielőtt kezelés alá vetnék magukat, mert néhány akupresszúrás pont méh összehúzódásokat okozhat. 

Ha ízületi gyulladása van, szívproblémákkal küzd, rákos, vagy egyéb krónikus megbetegedése van, mindenképpen konzultáljon orvosával, minelőtt alávetné magát ennek a kezelésnek, vagy bármely olyan kezelésnek, amely megdolgoztatja az izmokat és az izületeket. Ne helyezzen nyomást az akupreszúrás pontokra teli, vagy teljesen üres gyomorral, és akkor se, ha bőre sérült vagy épp gyógyul.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!