A csábító illatú és eltéveszthetetlen ízű oregánó a világ egyik leggyakrabban használt fűszernövénye. Ám nem csak pompás színt ad az ételeknek: az oregánó rendkívül gazdag tápanyagokban és gyógyhatású vegyületekben, ezért sokan tökéletes természetes antibiotikumnak tartják. Tulajdonképpen annyi antioxidánst, vitamint egyéb jótékony hatású összetevőt tartalmaz, hogy butaság lenne nem fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében.

Az oregánó az antioxidáns kapacitás-lista élén

Az árvacsalánfélék családjába tartozó oregánó előkelő helyen szerepel a listán, amely a teljes antioxidáns-tartalmuk szerint rangsorolja a növényeket. A PreventDisease.com szerint a szárított oregánó az ötödik helyen szerepel az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, vagyis oxigéngyök elnyelő kapacitás) listán, amely a növények és más ételek antioxidáns-sűrűségét méri. Az oregánó előrébb van ebben a sorban, mint bármely más ismert étel, mint például az acai bogyó vagy a szömörce.

A természetes egészség hívei már jól ismerik az oregánó olajat, ami, ahogy a neve is mutatja, az oregánóból kivont olaj. Ez az olaj – különösen, ha vadon termett oregánófajtákból nyerik – olyan erős antibiotikum, antihisztamin, gomba-, parazita-, vírusölő és élesztőgomba-ellenes hatóanyagokat tartalmazó csoda, amihez fogható gyógyszert még laboratóriumban sem állítottak elő. És ez még csak a jéghegy csúcsa, ha az oregánó előnyeiről van szó!

Az oregánó antioxidáns flavonoidjai és polifenoljai között megtalálható a timol, a pinén, a limonén, a karvakrol, az ocimén és a kariofillén, amelyek együttesen adják a növény ínycsiklandó, kellemes aromáját. Ezek az összetevők teszik az oregánót gyógynövénnyé is, hiszen összefogva lépnek fel a fertőzések, görcsök, emésztési zavarok és más problémák ellen.

Az oregánóban legalább négy hatóanyag van, ami csillapítja a köhögést, és 19 antibakteriális vegyszer, ami enyhíti a testszagokat. A növény azon összetevői, amelyek a köhögést csillapítják, a bélrendszer izmait is segítenek feloldani, így az oregánó az emésztési problémákra is megoldás lehet.

Az oregánó egy seregnyi betegség, többek közt a metabolikus szindróma és a rák megelőzésére is jó
Ugyanezek az összetevők segítenek megelőzni az oxidatív sérüléseket a sejtjeinkben, hiszen hatékony védelmet biztosítanak a krónikus betegségek ellen. A magas vérnyomásban, magas koleszterinszintben és a metabolikus szindróma vagy szívbetegségek más tüneteiben szenvedő betegek tekintélyes javulást tapasztalhatnak, ha beépítik az étrendjükbe az oregánót.

Ugyanez igaz azokra, akik toxikus vastagbéllel, krónikus gyulladásokkal, csontritkulással, allergiákkal, krónikus kimerültséggel vagy fejfájással élnek. Több tanulmány is kimutatott az oregánóban olyan aktív hatóanyagokat, amelyek ezeket a problémákat veszik célba mindenféle káros mellékhatás nélkül. Ezek mellett az oregánó hatékonynak bizonyul a rák ellen is.

Egy bizonyos tanulmány, amelyet az Egyesült Arab Emírségek Egyetemén végeztek, kimutatta, hogy az oregánó úgy veszi célba a rákot, hogy egy speciális módon apoptózist (programozott sejthalált) és a sejtciklus leállását idézi elő, tehát tulajdonképpen eléri, hogy a rákos sejtek „öngyilkosok” legyenek. Más szóval az oregánó fogyasztása segít a testnek megszabadulni a rosszindulatú rákos sejtektől, miközben a benne található sok jótékony hatóanyag védelmezi az egészséges sejteket. 

Amikor csak lehetséges, válassza a friss oregánót a szárított helyett, hiszen különlegesebb az íz világa. A lényeg, hogy az ember mindig próbáljon olyan fűszert venni, amit organikusan termesztenek, mert azokat valószínűleg nem vegyszerezték. A bioorganikus termesztés eredményeképpen mindig sokkal értékesebb terményekhez jutunk.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!