A gyógyteákat Földünk szinte minden civilizációja használta kellemes ízük és gyógyító tulajdonságaik miatt. A gyógyteák általában erős antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, változatos az íz világuk, nem tartalmaznak nem kívánatos összetevőket, ezért minden alternatív gyógyító előszeretettel ajánlja alkalmazásukat. 

Sokszor a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nem vagyunk tisztában azzal, hogy adott problémánkra milyen gyógyteát fogyasszunk.  

A gyógyteák közül a legnépszerűbb a gyömbértea, mely kiváló immunrendszer erősítő.

Gyömbértea – hányinger, rossz emésztés

A gyömbértea pezsdítő aromájával, erős, de kellemes ízével vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb gyógytea. A gyömbértea kiválóan gyógyítja a hányingert, különösen a terhes nőknél tapasztalható reggeli rosszullétet, segít a gyomor ellazításában. Emellett segíti az emésztést, stimulálja az ízlelő mirigyeket, elősegíti a fehérjék lebontását. A gyömbérben található antioxidáns vegyület, a gingerol segíti szervezetünk méregtelenítő funkcióját, csökkenti a stresszt és javítja közérzetünket. A gyömbérteát legjobb reggel fogyasztani egy kevés citrommal vagy mézzel.

Rooibos tea 

A rooibos tea Dél Afrikában őshonos, azonban az utóbbi évtizedekben a nyugati országokban is elterjedt, flavonoidokban, flavonolokban, antioxidánsokban rendkívül gazdag. Az alternatív medicina elsősorban rákbetegségek esetén javasolja a rooibos tea fogyasztását, antioxidáns vegyületei semlegesítik a szabad gyököket és gátolják a ráksejtek növekedését. A rooibos tea emellett immunrendszer-erősítő, gátolja az öregedést és az arterioszklerózist. A rooibos tea nem tartalmaz koffeint és más élénkítő vegyületeket, ezért este is fogyaszthatjuk.

Macskagyökér tea

A macskagyökér teát elsősorban álmatlanság esetén alkalmazzuk, de vegyük figyelembe, hogy csak pár hét után fogja kifejteni jótékony hatását. A macskagyökér altató hatása annak köszönhető, hogy növeli az agy gamma-amino-vajsav (GABA) szintjét, ami gátolja bizonyos agysejtek aktivitását és ezzel segítik elő az alvást. A macskagyökér teát közvetlenül lefekvés előtt kell elfogyasztani. Ízesíthetjük citromfűvel, mentával, kamillával, ezek a gyógynövények szintén növelik a a GABA szintjét.

Galagonyatea

A galagonya Európa vidékein őshonos, évszázadok óta használjuk a magas vérnyomás csökkentésére. Flavonoid tartalmának és görcsoldó hatásának köszönhetően képes megtisztítani a vérereket a plakkoktól, így javítja a vér áramlását és a szív- és érrendszer egészségét. A galagonya te hibiszkusz teával jól párosítható.

Echinacea tea

Az echinacea tea  évszázadok óta örvend hatalmas népszerűségnek az USA-ban, elsősorban immunrendszer erősítő és fertőzés gátló hatása miatt alkalmazzák. Korábbi tesztek is azt mutatták, hogy az echinacea tea képes csökkentetni a közönséges megfázás gyógyulási idejét, aktiválja a T-sejteket, ezért alkalmazhatjuk megfázás, nátha, influenza, felső légúti megbetegedések esetén. Fogyasszunk naponta 3 csészével addig, ameddig a betegség tünetei fennállnak. 

Nem részletezve, de ide sorolható a csipkebogyó tea, a hibiszkusz tea, hársfavirág tea, kamillatea, borsmenta tea, de gyógyhatása van a zöld teának, a fekete teának és a fehér teának is, magas élvezeti értékük mellett. A teák egymással kombinálhatók és a kombinációk száma csaknem végtelen.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!