Mi lehet a háttérben? 

Sok ilyen esetben azt találták, hogy a fő bűnös a glutén. A glutén egy toxikus gabona fehérje, ami a coeliákia okozója. A coeliákia kb. minden századik honfitársunkat érinti, ami kb. százezer embert jelent Magyarországon. De a glutén egyéb galádságra is képes. 

Azt tanácsolom az ilyen fiatal pároknak, próbálkozzanak meg a gluténmentes étrenddel és az erőfeszítéseik bőven kamatozni fognak.

Létezik a nem coeliákiát okozó glutén érzékenység kórképe is. A kétféle glutén okozta betegcsoport egymástól elválasztható. A coeliákiában a glutén a szerzett immunrendszer működését károsítja, míg a nem coeliákiát okozó glutén érzékenység során a veleszületett immunválasz sérül.

Lehet, hogy sokkal több embert érint a glutén toxikus hatása, mint azt eddig gondoltuk. Az már elég rég óta ismert, hogy coeliákiában a női meddőség tízszer gyakoribb, mint "normálisan" és a vetélések gyakorisága is kb. tízszerese az egészségesekhez képest.

Aki glutén érzékeny vagy coeliákiás, az naponta maximum 20 mg glutént fogyaszthat, többet nem. Az EU-ban azt az élelmiszert, aminek egy kilogrammja max. 10 mg glutént tartalmaz,  gluténmentesnek nevezik. 

Ha ez így van, már pedig így van, akkor bizony, ha valaki nem figyel oda, könnyen elfogyaszthat a gluténmenetes élelmiszerekből is naponta 40-60 mg glutént és szomorúan tapasztalhatja, hogy a „gluténmentes” diéta sem segít rajta.

A búza, a rozs, az árpa, de még a zabból készült ételek és italok (sör) teljes kiiktatása sokat segíthet. A kukorica, a rizs, a burgonya, a hüvelyesek nyomokban sem tartalmaznak glutént.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!