A száraz, viszkető fejbőrrel nem csak együtt élni kellemetlen, de gyakran kínos is. Az sem ritka azonban, hogy a haj kifejezetten hamar zsírosodik és mégis ezzel együtt intenzív korpásodás is megfigyelhető. Az ellentmondás azonban csak látszólagos. 

Első, és legfontosabb dolog, hogy csakis a víz az, amely megfelelően tisztán tartja a szervezetünket és hidratálja a sejteket. Kerülje el a sportitalokat. Akármennyi kávét, teát, gyümölcslevet, üdítőitalt is fogyaszt napközben, ne feledkezzen meg a vízfogyasztásról. Kifejezetten fontos, hogy reggel az első folyadék, amit elfogyaszt, egy pohár víz legyen. 

A nagymértékű korpásodás sok esetben a fejbőr gombás betegségének a következménye lehet. Egyik fő okozója a dehidratáltság (kevés folyadék fogyasztása), bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiánya (pl. B5-vitamin-pantoténsav), D-vitamin hiány. Megfigyelhető, hogy a hajas fejbőr korpásodása a nyári hónapokban, mikor szervezetünk D-vitamin ellátottsága megfelelő, általában csökkenni szokott.

A sampon fontossága 

A lehető legjobb megoldás az olívaolajas sampon használata. Első pár használatra túlbalzsamozhatja a hajat, így nem árt, ha addig, amíg haja megszokja az olajat, néha bolti sampont is használ. 
Ne mossa többet haját csak a drogériákban kapható samponokkal, ezek tulajdonképpen mosószerek, amelyek megvonják a fejbőrtől a szükséges olajokat, megváltoztatja a hajas fejbőr pH-ját, mégpedig olyan módon, hogy az kedvezzen bizonyos gombafajok megtelepedésének. A száraz, hámló bőr pedig ezek számára elsőrendű tápanyagforrást jelent. (Az egyik leghatékonyabbnak tartott sampon éppen ezért valódi gombaölő szert is tartalmaz, sőt úgy is hirdeti magát!)  

Házi praktikák 

Ha nem tudja beszerezni az olívaolajos sampont, kezelheti fejbőrét szűz olívaolajjal is. Langyosítsa meg az olajat és masszírozza fejbőrébe. Tekerje törölközőbe és hagyja fél órán át hatni. Alaposan mossa ki. 
Egy másik praktika a viszkető fejbőr ellen, ha citromleves vízzel öblíti le a haját és fejbőrét. A citrom kiváló összehúzó szer, a fejbőr apró sebesüléseit is fertőtleníti. A megfelelő módszer megtalálása nem egyszerű, mert a korpásodás csak egy tünet, és mint láttuk a tünet mögött sok ok húzódhat meg (nem megfelelő táplálkozás, a napfény hiánya, nem megfelelő samponok használata).

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!