Ha véralvadásgátló warfarint szed, ne alkalmazza ezt a módszert, kezdetben pedig óvatosan alkalmazza, hiszen – mint minden étel – allergiát válthat ki. 

A pikkelysömör kezelésére egyszerű, minden ételbe, de akár kávéba is keverhető megoldás létezik: a kurkuma. A kurkuma egy sárga színű, a curry por alapját adó fűszer, amelynek gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, és bőrproblémákat  gyógyító hatásai is ismertek (egy késhegynyi kurkuma por elegendő).

Ha nem szeretné, vagy nem tudja alkalmazni a kurkumás módszert, áztassa a pikkelysömörrel fedett bőrfelületet zabpehellyel elkevert meleg vízbe. Ne használjon illatanyagot tartalmazó, vagy antibakteriális szappant. Legjobb, ha kecsketejes vagy olívaolajas szappant használ. Mindenképp hidratálja bőrét, lehetőleg aloe verával, amelyet krém formájában, vagy folyadékként is megvásárolhat. 

Típustól függetlenül, a pikkelysömör kellemetlen betegség. A bőrfelület gyakran viszket, felszakad, vérzik, szélsőséges esetekben ez alvási zavarokhoz és a mindennapi feladatok akadályoztatásához is vezethet. Krónikus, egész életen át tartó betegség, amelynek végleges gyógymódja még ismeretlen. Múló, majd újra előbukkanó tüneteit egész életen át tartó kezeléssel lehet csak kordában tartani.

De mi is az a pikkelysömör? 

A pikkelysömör egy autoimmun betegség (de bizonyos gyógyszerek is hajlamosítanak rá, pl. béta-blokkolók), fontos megjegyezni, hogy a hiedelmekkel ellentétben egyáltalán nem fertőző. Ötféle fajtája van, melyek a következőek: 

-    plakkos pikkelysömör: a betegségek 80%-át teszi ki ez a fajta, enyhén megdagadt, vöröses bőrről és rajta lévő fehér pikkelyekről lehet felismerni. Leggyakrabban a könyökön, térden, derékon, és fejbőrön fordul elő, de a test bármely egyéb részén is megjelenhet. 
-    guttált pikkelysömör: apró piros foltok a bőrfelületen.
-    pustulosus pikkelysömör: gennyes fehér foltok, körülöttük vöröses bőrfelülettel.
-    erythrodermiás pikkelysömör: a testfelület nagy részét érintő vöröses, viszkető, fájdalmas gyulladás. 
-    pikkelysömörös ízületi gyulladás: a pikkelysömörös betegek 10-30%-ánál ízületi gyulladás, köszvény is kialakulhat. 

A kutatók az elmúlt pár évben arra jutottak, hogy a pikkelysömör egy autoimmun betegség, amely akkor lép fel, amikor a szervezet túl gyorsan termel bőrsejteket. Normális esetben a bőrsejtek 28-30 nap alatt újulnak meg, pikkelysömör esetében azonban 3-6 nap alatt. Ekkor a sejtek nem elpusztulnak és leesnek, hanem felhalmozódnak, szemmel látható bőrelváltozásokat és sérüléseket létrehozva. 

Sok esetben a családi megbetegedések ismerete nem elég, más kiváltó ok is szükséges a pikkelysömör kifejlődéséhez. A stressz, a bőr sérülése, a streptomyces fertőzés, bizonyos gyógyszerek szedése (malária gyógyszer, béta-blokkoló szer, lítium) és a napégés is kiváltó okok lehetnek. Ugyan akkor a rendszeres és mértékletes napozás jó hatású, csakúgy, mint a sósvizes fürdők (pl. tengerparti nyaralás). Jót tesznek az omega-3 olajok (tengeri halak rendszeres fogyasztása), napi 2000 IU D3 vitamin is.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!