A szájöblítők hatékonyak, azonban a rossz baktériumok mellett a jókat is elpusztítják, a jó baktériumok pedig pont a kellemetlen szájszag ellen küzdenek. 

A legtöbbünknél a rossz szájszag csupán egy elfogyasztott étel vagy ital utáni átmeneti jelenség, máskor, mint a reggeli lehelet esetében a gyomorsav lerakódása okozza a nyelven. A fogak réseiben bomló ételmaradékok, valamint a beteg, gangrénás fogak, a gyulladt ínytasakok, a beteg mandulák (tárházai az elhalt sejteknek és a mikrobák milliárdjainak), szintén szerepet játszanak a rossz lehet kialakulásában. Ha a száj nyálka hártyája sérült, gyulladt, akkor szintén számolnunk kell a rossz lehelettel. A rossz lehet tehát nem mindig ártalmatlan jelenség, néha azonban komolyabb betegségek tünete is lehet. 

Orvosi vizsgálatok előtt gondolja át folyadékfogyasztási szokásait. Rengeteg betegség oka a dehidratáltság, amelyet csakis friss víz fogyasztásával lehet ellensúlyozni.

A leghatékonyabb házi praktika a szájszag ellen nem a rágó vagy a mentolos cukorka, hanem a zeller és a petrezselyem, amelyek semlegesítik a rossz szájszagot annak elfedése helyett. A szervezet természetes enzimjeit is támogatják, és az emésztést is segítik. Vitamin és ásványi anyag tartalmuk is magas. 

A szervezetünkben születésünk óta található enzimek a fehérje emésztését segítik. Ám életünk során pótolnunk kell őket, ezért olyan fontos enzimekben gazdag, nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. 

Legközelebb tehát szájöblítő helyett inkább az egészségre pozitívan ható nyers zellerszárat vagy petrezselyem zöldjét válassza. Az A-vitamin a szájnyálkahártya védővitaminja, tehát naponta 2000 IU elfogyasztása feltétlenül ajánlott. A szegfűszeges citromlé szintén kiváló, de el kell fogyasztani belőle legalább napi 3dl-t. Egy egész citrom leve 2dl vízben feloldva és 8 db szegfűszeg ebbe áztatva kb. 3 órán át. Nagyon jót tesz az olíva olajos szájöblítés is. Egy evőkanálnyi extra szűz olíva olajat forgassunk a szánkban kb. 3 percig majd köpjük ki. Hatása kiváló és minden nap kétszer ismételendő.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!