Ezek a vörös duzzanatok általában a szőrtüsző akut fertőzése során keletkeznek. Általában a belső combokon jelenik meg, de lehet arcon, hónaljban, tarkón, nyakon, az ölben és fenéken is. 

A legtöbb ilyen gyulladás, ide értve a belső combokon előfordulót is, jól és egyszerűen kezelhetőek otthon.
Itt olvashatók a legjobb otthon alkalmazható módszerek

Kialakulásának fő kiváltó okai a sérült szőrtüszők, a legyengült immunrendszer, a fertőzött izzadságmirigyek, nem praktikus ruhák (pl. farmer nadrágok, szűk harisnyák), a durva vegyi anyagok, a szegényes higiénia, a szegényes étkezés vagy egyes krónikus betegségek, mint a cukorbetegség.

1, Meleg víz

A legegyszerűbb módszer során hőt használunk. Ha meleg borogatást alkalmazunk az érintett területen, az serkenti a vérkeringést és segíti az antitestek és a fehérvérsejtek áramlását, amelyek így gyorsabban leküzdik a fertőzéseket. Vegyen egy száraz kendőt és áztassa meleg vízbe, csavarja ki és nyomja a gyulladt részekre. Ismételje meg naponta többször, amíg a hólyag ki nem pukkad és a genny ki nem ürül teljesen. Amikor ez megtörtént, alaposan le kell tisztítania a felületet és kenje be valamilyen orvosi tinktúrával (Betadinnal, ha nincs jód érzékenysége), hogy elkerülje a további fertőzéseket.

2, Víz

Ha szőrtüszőgyulladás vagy pattanás található a belső combon, a szervezetben méreganyagok találhatóak, ezektől fontos minél előbb megszabadulni. Ehhez napi 8-10 pohár vizet meg kell innia, így a méreganyagok az izzadsággal és a vizelettel távoznak a szervezetéből és a gyógyulás gyorsabb lesz. Ezzel egy időben a víz segíti fenntartani a bőr és a szervezet megfelelő hidratáltságát. Ha a pattanás kifakad, meg kell alaposan tisztítani az érintett területet meleg vízzel időről időre, hogy elkerüljük a felülfertőződést.

3, Kurkuma

Sűrű pakolást készíthetünk őrült kurkuma és víz keverékéből, amelyet időről időre a pattanásra kenhetünk.  A kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságai felgyorsítják a gyógyulási folyamatot. Hasznos keverék készülhet még tejszín, ecet és kurkuma összekeverésével. Ez segíti a pattanás kifakadását pár napon belül. Kipróbálhatja a kurkuma és forrásban lévő tej keverékét, amelyet napi kétszer fogyasszon. Ez enyhíti majd a fájdalmat és a gyulladást. 

4, Kukoricadara

Ez kiváló nedvszívó és így segít gyorsan eltüntetni a gyulladásos foltokat. Vegyen egy evőkanálnyi kukoricadarát és adjon hozzá annyi forró vizet, hogy sűrű keveréket alkossanak. Kenje az érintett területre, majd takarja le egy darab ruhával. Ismételje meg naponta többször, amíg a pattanás ki nem fakad és a genny teljesen ki nem ürül.

5, Hagyma

A hagyma fertőtlenítő mivoltának köszönhetően meggyorsítja a gyógyulási folyamatot. Vegyen egy friss fej hagymát és vágja vékony szeletekre. Tegye a hagymaszeleteket az érintett területre és tekerje be textillel. Cserélje a hagymaszeleteket 2-3 óránként. A hagyma lé a fertőzött területen irritációt is kivált, amellett, hogy legyőzi a kórokozókat. Ez hamarosan a pattanás kifakadásához vezet, emellett a hagyma lé csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.

6, Fokhagyma

Vegyen 3-4 fokhagyma gerezdet és törje össze óvatosan, hogy kinyerje a levét. Egy vattapamacs segítségével vigye fel a folyadékot az érintett területre, majd takarja le egy anyagdarabbal. A fokhagyma lé kifakasztja majd a gennyet és megtisztítja a sebet. Másik lehetőség a fokhagyma léből és őrölt kurkumából készített pakolás alkalmazása. Ez segíti kontrollálni a fertőzést és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

7, Almaecet

Hígítson fel egy kis almaecetet vízzel, majd vattapamacs segítségével vigye fel a bőrre. Naponta többször ismételje meg ezt, amíg a duzzanat ki nem fakad és a genny ki nem ürül. Oldatot is készíthet méz segítségével, amelyet az érintett területre kell kenni majd fél óra elteltével leöblíteni langyos vízzel. Ezt minimum napi kétszer érdemes megismételni.

8, Tejszín

Vegyen egy kevés friss tejszínt és alkalmazza az érintett területre. Ez a gyógymód felpuhítja majd a bőrt, így a pattanás feje felszakadhat és a genny kiürülhet. Készíthet keveréket is egy kávéskanál tejszín, egy kávéskanál ecet és kevés őrölt kurkuma felhasználásával. Ezt is a pattanásra kell kenni, felgyorsítja majd a gyógyulási folyamatot és lecsökkenti a felülfertőződés veszélyét.

9, Alapos tisztítás 

Mielőtt a fertőzött területek kezeli, gondosan mosson kezet és tisztítsa meg a kezelendő bőrfelületet is. Utána még gondosabban kell kezet mosnia! A szennyezett ruhákat magas hőmérsékleten mossa ki és ne keverje soha más ruhadarabokkal a mosás során!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!