A szervezet autoimmun elváltozása, B12-vitaminhiány, pajzsmirigy túlműködés, stresszes életvitel, öröklött faktorok és túlzott napozás is okozhatnak fehér foltokat.Bizonyos gomba fertőzés pityriasis versicolor is  nyáron fehér, télen sötétebb foltokat eredményezhet.Ez az egyik leggyakoribb ok, és ez nem egyszerű módon, de gyógyítható.Az alábbi javallatok ezekre a foltokra vonatkoznak.  Ezek a foltok kellemetlen kinézetűek, de aggodalomra nincs ok, orvosolhatóak, akár otthoni természetes módszerekkel is.

Retek magvak

Vegyen 25 gramm retek magvat, majd őrölje porrá, adjon hozzá két kávéskanál ecetet és keverje el alaposan. Alkalmazza ezt a keveréket az érintett területre fél órán át, majd mossa le langyos vízzel. Ha a magvak nem beszerezhetőek, retek levelet is alkalmazhat, ebből párat reszeljen le és ecettel készítsen belőle sűrű pépet, majd hagyja állni egy éjszakán át. Másnap reggel alkalmazza ezt a keveréket és hagyja a bőrön 1-2 órán át. Naponta való alkalmazás mellett egy hónapon belül javulás tapasztalható.

A probléma fő oka a megfelelő mennyiségű melanint termelő sejtek hiánya, vagy elégtelen működése.

Kurkuma

A kurkuma és a mustárolaj együttes, külsődleges alkalmazása serkenti az immunrendszer működését. Vegyen 5 kávéskanál kurkumát és keverje el 250 ml mustárolajjal, majd napi kétszer alkalmazza ezt a keveréket az érintett területen. A várt eredmény érdekében egy éven keresztül érdemes alkalmaznia ezt a gyógymódot. Alternatív megoldás lehet a kurkuma és a Neem levelek keveréke, amelynek antiszeptikus hatása segít abban az esetben, ha az elváltozás oka fertőzés.

Káposzta

Friss káposzta levelek kifacsarásával káposztalevet nyerhet. Kenje az érintett területre 10 percre, majd öblítse le langyos vízzel. Egy másik lehetőség a levelek villával való összetörése, amelyeket közvetlenül a bőrre helyezhet. A káposztát fel is forralhatja és ezzel a lével is kezelheti a bőrt, emellett jó ötlet az étrendben is növelni a káposzta bevitelét.

Almaecet

Az almaecet savas kémhatása eltünteti a gombákat és baktériumokat, amelyek fehér foltokat okozhatnak. Készítszen almaecetből és vízből keveréket, amellyel napi kétszer mossa le az érintett területet. Ha ezt a gyógymódot követi, egy hónap után színt változtatnak a foltok, majd eltűnnek. Emellett az almaecetet a főzés során is alkalmazhatja.

Gyömbér

A gyömbér serkenti a vérkeringést. Vegyen friss gyömbért és törje össze, hogy gyömbér léhez jusson. Ezt keverje össze citromlével és vízzel és napi kétszer fogyassza. Emellett egy kis darab gyömbérrel dörzsölheti is az érintett területet pár percig. Vörös agyagból és gyömbérből készített keverékkel bekenheti a bőrt, amely 20 percig maradjon rajta, majd mossa le vízzel.

Füge

Egy-két hónapon át fogyasszon napi rendszerességgel fügét, ez vértisztító és vérkeringés serkentő hatású. Emellett a grillezett füge porból és vízből kevert sűrű pépet is alkalmazhatja pár percig a bőrre, majd mossa le tiszta vízzel. A füge mellett a dió fogyasztását is javasolják. Őrölt dióból és vízből is készíthetsz pépet, amelyet a bőrre kenhet a fent említett módon.

Réz

A réz termékenységet elősegítő és immunrendszer serkentő hatású. Vegyen egy rézedényt és töltse meg vízzel, majd hagyja állni egy éjszakán át szobahőmérsékleten. Reggel a réz ionjai a vízben is megtalálhatóak lesznek, amelyek segítik a melanin termelését. Amint a melanin szintje normalizálódik a bőr pigmentációja is egyenletes lesz. Igya meg ezt a vizet minden reggel éhgyomorra. Ne tartsa a vizet a hűtőben, mert úgy kevésbé lesz hatásos.

Méz

A méz gombaölő hatása rendkívül hatásos a bőr tisztán tartásában és egészséges fényt ad neki. A méz teljesen felszívódik a bőrben és segíti a gyógyulást. Először is tisztítsa meg a bőrt alaposan vízzel, majd törölje szárazra. Ezután alkalmazza a mézet a bőrön és engedje, hogy az teljesen felszívódjon. Egy másik lehetőség két evőkanál méz egy kávéskanál rizsliszttel, szantálfa porral vagy kurkumával való elkeverése. Az így kapott keveréket kenje a bőrre 10 percre, majd mossa le. Ez megelőzi az újabb fehér foltok megjelenését.

Bazsalikom

Ennek olaját közvetlenül alkalmazhatja a bőrre. A másik lehetőség bazsalikom levelek vízben való felforralása, ehhez még kurkumát is adhat, amely remek gombaölő és antiszeptikus anyag.  Hagyja, hogy szobahőmérsékletre hűljön a víz, majd ezzel mossa az érintett területet vagy az arcot.

Neem fa

A Neem fa levél mindenféle bőrproblémára alkalmazható. Készítsen port a Neem fa szárított leveleiből, virágjából és terméséből. Ebből fogyasszon egy kávéskanálnyit vízzel naponta. Ez segíti az autoimmun rendellenességekkel való megküzdést. Egy másik lehetőség a Neem levelek vízzel való összetörése, az így kapott pépet 10 percre kenje a bőrre, majd mossa le. Ha rendszeresen alkalmazza ezt, eltünteti a fehér foltokat és visszaállítja a bőr eredeti színét.
Összegezve tehát a megfelelő eredmény érdekében hosszú időn át kell alkalmazni ezeket a gyógymódokat. Vitiligo esetén bőrspecialistához is fordulhatunk. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!