Ez a betegség közepesen fertőző, ezért fontos nem továbbadni személyes tárgyainkat, ruháinkat. Habár ez egy kisebb egészségügyi panasz, rendkívül kellemetlen lehet. Szerencsére többféle otthoni természetes gyógymód létezik a tünetek enyhítésére, íme, a legjobb házi praktikák.

Teafaolaj

Mivel a teafaolaj gombaölő hatású eredményesen használhatjuk, akár más fertőzéses bőrbetegségek esetén is. Ez az olaj az antibakteriális hatás mellett mélytisztító és stimuláló tulajdonságokkal is bír. A teafaolajat vattapamaccsal napi kétszer alkalmazza az érintett bőrfelületen. Ez segít megszabadulni a viszketéstől és a pirosodástól. Folytassa a teafaolaj használatát még pár napig, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak. A hatékonyabb eredmény érdekében érdemes teafaolajat tartalmazó szappant vagy tusfürdőt használnia.

A tünetek: viszketés, pirosodás, égető érzés a bőrön. Az AIDS-ben, cukorbetegségben szenvedők és a kórosan túlsúlyosak könnyebben elkapják, mivel az immunrendszerük legyengül.

Almaecet

Az érintett terület higított almaecettel való lemosása rendkívül hatékony, mert ez különféle bőrfertőzésekre jó gyógyír. Készítsen keveréket egy evőkanál almaecet és egy pohár víz segítségével, használja ezt az érintett területen, majd hagyja rajta 10 percre. Ezt napi három-négyszer ismételje meg, és főképp lefekvés előtt. Egy másik lehetőség egy fél csésze vaj, egy kávéskanál alkohol és egy evőkanál almaecet keveréke, ezt helyezze a mélyhűtőbe négy-öt órára, majd alkalmazza az érintett területen. Ez a gyógymód nem ajánlott az erősen érzékeny bőrűek számára. 

Fokhagyma

Vegyen egy pár gerezd fokhagymát, majd törje össze őket, ezt alkalmazza közvetlenül az érintett területen. Gyorsan megszabadítja majd a viszketéstől és a fájdalomtól, emellett a fertőzés terjedését is megállítja. Egy másik lehetőség a fokhagymagerezdek olívaolajba való áztatása, ezt napi két-háromszor kenje az érintett területre. A nyers fokhagymát el is fogyaszthatja, ezzel erősítve immunrendszerét. Emellett szükség esetén fokhagyma kiegészítőt is szedhetsz naponta.

Fehér ecet

Vegyen egy kevés fehér ecetet és vizet és keverje el őket egy a négyhez arányban, majd ebbe mártson egy anyagot és finoman mossa le az érintett területet. Hagyja, hogy az oldat rászáradjon. Ez a gyógymód segíti majd a fertőzés terjedésének és kiújulásának megakadályozását. Egy másik lehetőség higított fehér ecet és kókusz olaj keverékét alkalmazni napi kétszer az érintett területre.

Sós fürdő

A rendszeres sós fürdő a gombás fertőzés kezelésének egyik legegyszerűbb módja. Emellett egyéb bőrhólyagok és kelések kezelésére is alkalmas. Töltse meg meleg vízzel a kádat, majd adjon hozzá sót. Epsom sót, fürdősót vagy jódozott sót is használhat. Ebbe áztassa magát 20-30 percig. Ezt napi kétszer ismételje meg. A só segíti majd a gyógyulást és kontrollálja a gombásodás terjedését.

Antibakteriális szappan

Használjon antibakteriális szappant az érintett terület megtisztításához, majd mossa le langyos vízzel és törölje szárazra. Hajszárítót is használjon, hogy tökéletesen megszárítsa a területet. Napi három-négyszer ismételje meg, így hamar megszűnhetnek a tünetek.

Méz

A méz jótékony tulajdonságai közvetlenül hatnak a gombára, így a mézet magában is alkalmazhatja. Emellett a mézet fokhagymával is összekeverheti, ez pár percig irritáló lehet, de hamar megszűnik és megszünteti a viszketést és gyulladást. Emellett a méz, méhviasz és olívaolaj napi háromszori alkalmazása is sokat segíthet. Ezt a kúrát legalább három héten át kell alkalmaznia ahhoz, hogy hatásos legyen.

Hagyma

A hagyma gombaölő, antibiotikus és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Készítsen hagymapasztát és ezt kenje az érintett területre. Fél óra után alaposan öblítse le langyos vízzel, végül szárítsa meg a területet hajszárítóval. A hagymapaszta helyett hagymalevet vagy hagyma olajat is használhat. Emellett a főzés során is használjon több hagymát, hogy az egész szervezete védettebbé váljon.

A fent említett gyógymódok mellett érdemes kiemelni a személyes higiénia fontosságát, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a fertőzés más testrészekre vagy más személyekre is átterjedjen.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!