A vérhólyag egy bőrprobléma, amely akkor alakul ki, amikor a bőr alatti erek sérülnek. A vérhólyag egy vörös, folyadékkal teli hólyag, amely érintésre nagyon fájdalmas lehet. Okozhatja erős csípés, forrázás vagy égés, vegyszerek vagy allergének érintkezése a bőrrel, valamint gombás vagy vírusos fertőzés. A vérhólyagok nagyon fájdalmasak, ezért óvatosan kell bánni velük. Megfelelő kezelés hiányában igen magas az elfertőződés esélye.

A 10 leghatékonyabb otthoni gyógymód vérhólyagok kezelésére:

Jég

Habár a legtöbb vérhólyag nem súlyos és magától elmúlik, kipróbálhatunk egy-két otthoni módszert a gyógyulás felgyorsításához és az elfertőződés megelőzéséhez.

Vérhólyag esetén az első dolgunk, hogy ruhába csavart jeget alkalmazzunk a bőrfelületre kb. 10 percig. Kis idő elteltével ismételjük meg! A hideg hatására összehúzódnak az erek, így csökken a duzzanat és a belső vérzés. Ne alkalmazzunk jeget közvetlenül a bőrre, mert megégethetjük magunkat! Mindig tegyünk egy törölközőt vagy rongyot a jégkockák köré, úgy helyezzük a jeget a bőrre! Jégkockák helyett használhatunk fagyasztott zöldségeket, vagy egy hideg kanalat is.

Aloe vera

Az aloe vera gyulladáscsökkentő hatóanyagai segítenek a vérhólyagok otthoni kezelésében. Pár napon át mindennap kenjük be az érintett bőrfelületet aloe vera géllel! A gél hűsítő hatása csillapítja a fájdalmat. Ha nem rendelkezünk géllel, használhatunk boltokban kapható aloe vera levet is. A leghatékonyabb módszer az aloe vera gél és E-vitamin olaj keveréke. Keverjük őket össze egyenlő arányban, majd óvatosan kenjük be vele a hólyagot! Hagyjuk száradni egy kis ideig!

Fokhagymaolaj

A fokhagymaolaj fertőtleníti a vérhólyagok környékét. Vegyünk némi természetes fokhagymaolajat, melegítsük fel, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni! Masszírozzuk az érintett bőrfelületre! Hagyjuk az olajat a bőrön félóráig, hogy mélyen felszívódhasson a bőrben! Mossuk le alaposan hideg vízzel! Ha szükséges, megtisztíthatjuk a bőrfelületet. Alkalmazzuk naponta többször! Ha azonban a fokhagymaolajtól piros lesz a bőr, ne használjuk többet!

Szantálfa

A szantálfát gyakran használják bőrproblémák kezelésére. Könnyen felszívja a hőt a hólyagokból, így gyorsítják a gyógyulásukat. Keverjünk sűrű krémet őrölt szantálfából és rózsavízből! Kenjük be vele a hólyagot, hagyjuk megszáradni, majd mossuk le hideg vízzel! Ez csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Alkalmazzuk naponta többször!

Kurkuma

A kurkumát a gyógyító hatásai miatt sokszor alkalmazzák olyan bőrproblémák kezelésére, mint a kisebb égések, a napégés vagy a vérhólyagok. A kurkuma gyógyít és fertőtlenít. Készítsünk krémet őrölt kurkumából és rózsavízből, és kenjük be vele a hólyagot! Ehelyett kurkuma és méz keverékét is alkalmazhatjuk napi 2-3 alkalommal. Lefekvés előtt igyunk egy pohár meleg tejet egy teáskanál őrölt kurkumával keverve!

Uborka

Az uborkában szilikát található. Ez a nyomelem erősíti a kötőszövetet, amely összetartja a bőrt. Az uborka csökkenti a vérhólyagok duzzanatát, csillapítja a fájdalmat és a gyulladást. Szeleteljünk fel egy hideg uborkát, és helyezzük a szeleteket a hólyagra pár percre! Ismételjük napi több alkalommal addig, amíg a hólyagok teljesen el nem múlnak! Emellett ajánlatos napi egy pohár friss uborkalé fogyasztása is. 

Teafilter

A teában található savas vegyületek segítik a vérhólyagok gyógyulását és óvják a bőrt. Tegyünk a hűtőbe egy használt teafiltert kb. félórára! A hideg, nedves filtert helyezzük pár percre a hólyagra! Legalább napi kétszer alkalmazzuk! Ismételjük 2-3 héten keresztül, hogy erősebb és egészségesebb legyen a bőrünk, és hogy teljesen elmulasszuk a hólyagot!

Csodamogyoró

A csodamogyoróban található csersav összehúzó hatása nem csak a fájdalmat mulasztja el, de segít kiszárítani a hólyagot. Kenjünk kevés csodamogyoró-kivonatot a hólyagra! Az összehúzó hatóanyagok miatt gyorsan elmúlik a fájdalom, a gyulladás, és maga a hólyag is. Legalább napi 4 alkalommal ismételjük egy-két héten át, hogy teljesen meggyógyuljon a bőr!

Teafaolaj

A teafaolaj fertőtlenítő, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatóanyagai természetesen kiszárítják a hólyagot. Hígítsunk fel kevés teafaolajat vízzel, kenjük be vele a hólyagot, és hagyjuk száradni 10 percig! Hideg vízzel mossuk le! Ezt a módszert ne alkalmazzák terhes és szoptató nők! A teafaolajból készített krémek, kivonatok, testápolók és szappanok mind hasznosak lehetnek a vérhólyagok kezelésében.

Epsom-só

Adjunk Epsom-sót meleg vízhez! Mossuk le ezzel a hólyagokat napi 2-3 alkalommal! A meleg víz csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, valamint természetesen kiszakítja a hólyagot.

Az itt felsorolt módszerek csökkentik a vérhólyagok okozta fájdalmat és gyulladást, megelőzik az elfertőződést és felgyorsítják a gyógyulás folyamatát. Nem ajánlott kiszúrni a vérhólyagokat, mert elfertőződhetnek, és ezzel lassítjuk a gyógyulást is. Ha a seb elfertőződik, azonnal forduljunk orvoshoz!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!