A monoklinak sokféle oka lehet, orrsebesülés, arcfelvarrás, állkapocs műtét, allergiás reakció, harapás, bőrfertőzés a szemkörnyékén, szájüregi fertőzések, de leggyakoribb esetben ütés az oka. A monokli fájdalmas lehet, elhomályosíthatja a látást, duzzadáshoz és fejfájáshoz vezethet.

1, Jég

Amilyen gyorsan csak lehet, alkalmazzon jeget az érintett területen, ez csökkenti a duzzadást és összehúzza az ereket, ezzel csillapítva a belső vérzést és további sérüléseket. Emellett a gyógyulási folyamatot is felgyorsítja.

Az alábbi gyógymódokkal gyorsan megszabadulhat a monoklitól. Azonban, ha a szemkörnyékén vágás található vagy hányingert, hányást, szédülést tapasztal látásproblémákkal, azonnal forduljon orvoshoz.

- Tekerjen jégkockákat tiszta pamutba
- Tartsa a szemén 10-20 percig
- Ismételje meg naponta többször az első 48 órában

Ez a fájdalmat is csillapítja majd. Soha ne tegye közvetlenül a szemére és ne dörzsölje a jeget. Jég helyett fagyasztott zöldségeket is használhat.

2, Meleg borogatások

Egy-két nappal később meleg borogatást, nyomást is érdemes alkalmazni, amely serkenti a vérkeringést és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

-    Mártson egy tiszta ruhát meleg vízbe és csavarja ki
-    Tegye az érintett területre, amíg ki nem hűl
-    Naponta többször ismételje

Ha nem fájdalmas, masszírozhatja is a területet a meleg ruhával, ez serkenti majd a vérkeringést és eltávolítja a bőr alatt felgyülemlett száraz vért.

3, C-vitamin

Fontos C-vitaminban gazdagon étkezni ilyenkor. Sok ételben megtalálható ez a vitamin, például a paprikában, a guavaban, a burgonyában, a lime-ban, a citromban, brokkoliban, mangóban és a narancsban is. A C-vitamin összeszűkíti a vérereket, ezzel segítve a gyógyulási folyamatot. Emellett C-vitamin étrend-kiegészítőt is szedhet, hogy segítse szervezetét.

4, Ananász és papaya

Mindkét gyümölcs antioxidánsokban gazdag, amely felgyorsítja a gyógyulási folyamatot bármilyen, a bőr elszíneződésével járó sérülés esetén. Emellett olyan enzimet is tartalmaz, amely puhítja a bőrt. Kétféle módon is alkalmazhatja őket.

-    Használja a gyümölcsök levét külsőleg a bőrre.
-    Igya ezen gyümölcsök levét vagy egye meg magát a gyümölcsöt

5, Cayenne paprika és vazelin

-    Keverjen össze egy evőkanálnyi cayenne-i paprikát öt evőkanál olvasztott vazelinnal és hagyja, hogy kihűljön
-    Használja ezt az érintett szemre, figyeljen, hogy ne kerüljön a szembe
-    Pár órával később törölje le nedves ruhával
-    Napi 1-3-szor alkalmazza ezt, a monokli súlyosságától függően

6, Árnika

Az árnika csökkenti a duzzanatot és segíti a szemkörnyéki izmok és sérült szövetek gyógyulását. Az árnikát minél hamarabb alkalmazza a sérült területre, hogy a sérülés ne váljon még súlyosabbá. Az árnika krémként, oldatban és olajként is kapható, napi két-háromszor érdemes alkalmazni az érintett területre.

7, Természetes olaj

Az érintett terület természetes olajjal való masszírozása segíthet a gyulladás és duzzanat csökkentésében. Az olívaolaj a legjobb megoldás, mert sebgyógyító hatású is. Emellett másféle olajakat is használhat, mint a kókuszolaj vagy a ricinusolaj.Az argán olaj mindegyiknél jobb.  Amikor bemasszírozza az olajat, legyen nagyon gyengéd, hogy ne okozzon további sérüléseket.

8, Burgonya

A burgonya csökkentheti a duzzanatot és a fájdalmat, többféle módon is alkalmazható.

-    Hámozzon meg és vágjon vékony szeletekre egy közepes méretű krumplit. Tegye ezeket a szeleteket a mélyhűtőbe fél órára, majd helyezze az érintett szemre fél órára.
-    Le is reszelheti a krumplit, hogy a kisajtolt krumpli lével kezelje a szem környékét.

A krumpli mellett uborkát vagy tea filtert is használhat ugyanebből a célból.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!