Az elmúlt évtizedben hatalmas mennyiségű kutatás látott napvilágot, a D-vitamin fontos szerepéről az ön egészsége megőrzésében. Azonban, egy új kihívó ugrott be a ringbe, és esélyes hogy az „új D-vitaminnal” van dolgunk. Sőt, azt figyeltük meg, hogy a D-vitamin pozitív hatásait még erősíti is, amikor azokat együtt használjuk. Ez az „új kihívó” a K-vitamin.

2. oldal: K-vitamin alapinformációk

A K-vitamin nagy eséllyel annyira fontos a szervezetünknek, mint a D-vitamin. Kutatások egyre több és több egészségügyi előnyt tulajdonítanak a K-vitaminnak. A vitamin széleskörű elfogadottsága, mint egy létfontosságú tápanyag, valahol ott tart, mint a D-vitamin körülbelül tíz éve. Kiderült, hogy sokkal több előnye van, mint azt eredetileg a kutatói közösség gondolta.

A terület egyik legfontosabb tudósa, Dr. Cees Vermeer szerint; gyakorlatilag mindenkinek K-vitamin hiánya van, úgy ahogy a legtöbb ember még mindig D-vitamin hiányban szenved. Az átlag étrend tartalmaz elég K-vitamin, hogy biztosítsa a megfelelő véralvadást, de nem eleget ahhoz, hogy védelmet nyújtson a következő egészségügyi problémák ellen (és a lista folyamatosan csak nővekszik): érrendszeri megbetegedések, visszér,agyi betegségek (többek között demencia, a K-vitamin pontos szerepe ezen a téren megfigyelés alatt ál), Csontritkulás, fogromlás, prosztatarák, tüdőrák, májrák, leukémia, fertőző betegségek (pl.: Tüdőgyulladás)

A K-vitaminnak két alapvető formája van a K1 és K2:

•    K1-vitamin: A zöld étkezési növényekben található, a K-1 egyenes a májba megy, és segíti a véralvadást. (Ez a fajta K a csecsemőknél kialakuló vérzési rendellenességek kiküszöböléséhez fontos)
•    K2-vitamin: A bélben jelen lévő baktériumok nagyszámban termelik. Sajnos innen nem szívódik fel és a széklettel kikerül a szervezetből. A K2 segíti az érfalak, a csontok, és más (a májtól eltérő) szövetek egészségét.

Ha ez még nem lenne elég, a K2-vitammink számos alcsoportja van: Az MK4, MK7, MK8 és az MK9. Számunkra a legérdekesebb az MK7, egy újonnan felfedezett, hosszabban ható K, mely a többinél széleskörűen alkalmazható. A legtöbb K2 étrend kiegészítő esetében MK7-ről beszélünk. Az MK7 az úgynevezett „natto”-ból nyerhető ki, amely egy Japánból származó erjesztett szójatermék. Ha önnek megfelel, temérdek mennyiségű MK7-hez juthat ha natto-t fogyaszt, mivel relatíve olcsó és a legtöbb ázsiai piacon megtalálható. Sajnos kevesen bírják elviselni erős szagát és síkos állagát. Akik nem tartják gusztusosnak a natto-t, az étrend kiegészítőkhöz fordulnak. Ezen felül az erjesztett sajtok is tartalmaznak MK7-et.

Ha K-vitaminról részletesebb leírást szeretne, a Weston Price oldalon találhat egy átfogó ismertetőt a K-vitamin kutatásról és funkcióiról.

Mi viszont vizsgáljuk meg, hogyan játszik össze a K-és D-vitamin.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!