Az elmúlt évtizedben hatalmas mennyiségű kutatás látott napvilágot, a D-vitamin fontos szerepéről az ön egészsége megőrzésében. Azonban, egy új kihívó ugrott be a ringbe, és esélyes hogy az „új D-vitaminnal” van dolgunk. Sőt, azt figyeltük meg, hogy a D-vitamin pozitív hatásait még erősíti is, amikor azokat együtt használjuk. Ez az „új kihívó” a K-vitamin.

1. oldal: D-vitamin

Tömérdek új kutatás a K-vitamin (konkrétabban a K2 vitamin) és a D3 vitamin összekapcsolt hatását vizsgálják, főként azok hatását a csonterősségre és szív-érrendszeri betegségek megelőzésére nézve. Mielőtt megvizsgálnánk egyenként a fent említett vitaminokat, nézzük át, mit tudunk a K és D-vitaminokról, és azok szerepéről.

D-Vitamin: Gyors áttekintés

Az ember egészségére nézve a D-vitamin kulcsfontosságú. A megnevezés félrevezető – a D-vitamin nem egy vitaminfajta. A valóságban egy hatásos szteroid hormonról van szó, ami az ön huszonötezer génjéből közel háromezret befolyásol. Közvetlen hatással van olyan génekre, melyek súlyosbíthatják – vagy megelőzhetnek – különböző betegségeket. Kimutatták, hogy a D-vitamin tucatnyi egészségügyi probléma megelőzésében játszik szerepet:

Rák, magas vérnyomás, szívbetegségek, autizmus, elhízás, sokízületi gyulladás, 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, velőshüvely-szétesés, Crohn-betegség, nátha/megfázás, fekélyes vastagbélgyulladás, gümőkór, idősödés jelei, demencia, ekcéma és pikkelysömör, alvászavar, halláskárosodás, izomfájdalmak, fogszuvasodás ínybetegségek, csontritkulás, szemfenéki meszesedés, császármetszés veszélye, terhességi magas vérnyomás, rohamok, meddőség, asztma, Cisztás fibrózis, migrén, depresszió, Alzheimer-kór, skizofrénia.

Napjaink magas krónikus megbetegedési arányának egyik fő oka – az egészségtelen étkezés és kevés mozgáson kívül – a D-vitamin hiány. Becslések szerint az amerikai népesség 85 százaléka D-vitamin hiányos. Kollektív csalódást okozott a természetgyógyász közösségben, amikor 2010, November 30.-án, az IOM (Institute of Medicine, az USA nemzeti egészségügyi intézete) élelmiszer és tápanyag bizottsága (FNB, Food and Nutrition Board) frissítette a D2-vitamin (és Kalcium) bevitel ajánlott mennyiségét. Az IOM szerint a napi ajánlott bevitel (recommended daily allowence, RDA) terhes kismamáknak és felnőtteknek (70 éves korig bezárólag), megegyezik azzal a mennyiséggel, ami újszülötteknek és gyerekeknek ajánlatos. A mennyiség pontosan 600 IU (nemzetközi egység, international unit). Mindez annak ellenére, hogy elsöprő mennyiségű bizonyíték mutatat arra, hogy a D-vitamin nem csak a csonterőségben, hanem sok más területen is fontos szerepet játszik az ember egészségében. Az emberek többségének több mint tízszer akkora szükséglete van, mint amennyi D-vitaminhoz jut.

További információ érdekében, olvassák el ezt a cikket az IOM D-vitaminnal kapcsolatos új irányelvéről. Benne Dr. Cannel-el, a D-vitamin tanács megalapítójával (Vitamin D Council) beszélgetünk, aki megosztja velünk aggodalmait a döntésről, végül pedig Carole Baggerly-val, a GrassrootsHealth alapítójával is néhány szót váltunk a témáról. [link] (http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/03/26/the-delicate-dance-between-vitamins-d-and-k.aspx)

A következő módon tudjuk növelni D-vitamin bevitelünket:

•    Legyen kint természetes napfényben. D-vitamin nap sugaraiból elő-hormonként viselkedik, ami gyorsan átalakul az ön bőrében Calcifediol-ra (25-hydroxyvitam D), vagy D3-vitaminra.
•    Belsőleg ható D3-vitamin étrend kiegészítők használata, amikor az elegendő természetes napfény nem lehetőség.

További D-vitaminnal kapcsolatos segédletek:

•    Mi a megfelelő vérvizsgálat a vitamin szintmérésére 
•    Dr. Mercola ingyenes, egy órás előadása a D-vitaminról 
•    D-vitamin tudnivalók 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!