Többet kell ilyenkor inni és minden probléma elmúlik. A baj azonban az, hogy bár az ember ilyenkor elkezd többet inni, de valahogy a gyengesége, tompultsága, fáradékonysága nem csökken, sőt, esténként gyakrabban görcsölnek a lábizmai, közérzete továbbra is rossz.

Miért van ez így?

Minden tünetnek az alapja az ilyenkor fellépő sóhiány. A szervezetünk két úton veszíthet sót normális körülmények között. 

A verejtékezés során a szervezetünk úgy viselkedik, mint egy vízhűtéses motor. A párolgás hőelvonással jár, tehát a verejték elpárolgása révén hatékonyan hűthetjük a testünket. Csakhogy a verejtékmirigyek által kiválasztott víz, az bizony sós. És mindig egyformán sós. Tehát akkor is ugyan akkora a sótartalma, ha só hiányunk van és akkor is, ha só felesleggel küszködik a szervezetünk.

A vesék döntő szerepet játszanak a só kiválasztásában. Nagyon jól szabályozott mechanizmus révén, ha só feleslegünk van, a vesék képesek ettől minket megszabadítani, illetve sóhiányban a só vesztést a minimálisra csökkenteni.

Hőség idején azonban egy másik nagyon fontos tényezővel is számolnunk kell, ez pedig a verejtékezés.

A verejtékezésnek a vízi életmódot folytató élőlényekben nincs szerepe, vízben verejtékezni teljesen felesleges, mert hatástalan, de ezt a mi szervezetünk nem tudja (a halak, kétéltűek, hüllők nagyon is jól tudják ezt a szabályt). Bizony, a termálvízben ücsörgők verejtékeznek, még ha ezt nem is veszik észre akkor (később annál inkább szembesülhetnek a következményekkel).

Nem tudjuk, hogy a verejték miért sós, noha alapvető funkcióját tekintve (hűtő hatás) az, hogy sót is tartalmaz, teljesen értelmetlennek tűnik. Tetszik vagy nem tetszik mégis így van.

Kánikulában verejtékezéssel nagyon sok sót lehet veszteni. Ezt a sót pedig pótolni kell. Tehát nem elég csak inni, mint azt oly sokan tanácsolják, hanem gondoskodni kell a megfelelő só pótlásáról is. Ezért nem jók ilyenkor az üdítők, a sörök (mert a só tartalmuk nulla), ellenben sokkal jobb az ásványvíz, de a legjobb, ha sós ételt fogyasztunk ilyenkor, vagy leveseket, melyek sótartalma megfelelő.

Ha ezt a szabályt nem tévesztjük szem elől, akkor bár melegünk lesz kánikulában is, de nem leszünk fáradékonyak, tompák, nem fenyeget minket a rohamszerű elgyengülés, az éjszakai lábikra görcs.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!