Egy kopasz férfi látványa teljesen megszokott, azonban mi a helyzet a kopasz nőkkel? A kopaszodás, bár minden esetben frusztráló folyamat, a férfiak körében elfogadottabb jelenségnek számít mint a nőknél, bár az Egyesült Államokban a kopaszodó lakosság 40%-át nők alkotják. Alább megtudhatja, mik a női kopaszodás okai, milyen érzelmi következményei vannak, és miért nem találták még meg a megfelelő ellenszert.

A kopaszodás leggyakoribb oka a nőknél és a férfiaknál is az androgün alopecia, vagyis a foltos kopaszodás. Ezt az örökletes állapotot a dihidrotesztoszteron (DHT) okozza, amely a férfi tesztoszteron hormon egyik fajtája. 

A tesztoszteront a kettes típusú 5-alfa reduktáz nevű enzim alakítja át DHT-vé, ez az enzim egyébként a haj és a hajnövesztésben résztvevő bőrsejtek olajmirigyeiben vannak jelen. A DHT hozzákötődik a haj részecskéihez és csökkenti azokat, elpusztítva így az egészséges hajat. 

Mivel a férfiak tesztoszteron szintje magasabb mint a nőké, nagyobb valószínűséggel több DHT termelődik szervezetükben, amely megnöveli a hajhullás esélyeit. Emiatt az androgün alopecia-ban szenedő férfiak körében a homlok felőli kopaszodás jellemző, amely részleges vagy teljes kopaszságig is eljuthat, a nőknél ez a folyamat csupán fejük tetején és a halántéknál megritkuló hajat eredményez. 

“A női foltos kopaszodás különbözik a férfi foltos kopaszodástól, hiszen a nők körében a homloki hajhullás nem jellemző, csupán a haj normális mértékű visszahúzódása mérhető, amely az idősödéssel járó természetes folyamat. A nőknél nagyon ritka a teljes vagy majdnem teljes kopaszság, amely férfiaknál gyakori időskori jelenség.” - mondta Dr. Marc Glashofer, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia tagja. 

Azonban nem csak az androgén alopecia okozhat a nők körében kopaszodást. 

Mik a női kopaszodás gyakori okai? 

A telogén effluvium a kopaszodás egy olyan fajtája, amelyet a szervezet extrém stressz során él át, mint amilyen a gyermekszülés, az alultápláltság, vagy egy nagyobb mértékű műtét.  

Az állapot során a haj a növekedési vagy a pihenési szakaszokból a telogén szakaszba, vagyis a haj kihullási szakaszába vált. Ez a stresszes élmény után 6 héttel – 3 hónappal következik be. 

Dr. Shani Francis, az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia egyik tagja szerint a telogén effluvium sokkal gyakoribb jelenség a nők körében. “Ez tipikusan az a fajta hajvesztés, amelyet néhány nő a gyermekszülés után él át.” - mondta. 

Hozzátette, hogy néhány kiváltó ok, mint a vashiány vagy bizonyis gyógyszerek szedésében bekövetkezett változások a nők körében gyakrabban jelentkeznek. “Ezek a kiváltó okok a nőket jobban érintik mint a férfiakat, mivel a menstruáció a leginkább vashiányt okozó folyamat, valamint mivel a nők viszonylag gyakran váltanak a különféle fogamzásgátló tabletták között.” - magyarázta.

A haj húzása okozta alopecia is gyakrabban jelentkezik a nők körében. Ezt az állapotot a haj részecskéit ért trauma okozza, amelyet a legtöbb esetben az olyan frizurák hordása okoz, amely folyamatosan húzza a hajhagymákat, ilyenek például a különféle szoros fonatok, a szoros lófarkak, vagy a póthajak. “Ez a fajta hajhullás főképp az Afroamerikai betegek körében jellemző” - mondta Dr. Glashofer.

A nőknél és a férfiaknál is jellemző ok az alopecia areata, amely az Egyesült Államok lakosságának 2%-ára jellemző autoimmun betegség. A betegség örökölhető, ötből egy beteg családjában már jelentkezett ez a betegség. 

Ez az állapot akkor következik be, amikor az immunrendszer tévedésből megtámadja a hajsejteket, amely a fejbőrön és a test egyéb felületein található haj és szőr kihullásához vezet. A legtöbb esetben a haj csak kisebb foltokban hullik ki, azonban néhány esetben az állapot teljes kopaszságot is okozhat. 

Bizonyos állapotok, mint a vrszegénység, a pajzsmirigy betegségek, vagy bizonyos gyógyszerek is okozhatnak kopaszodást. 

A hajhullás érzelmi hatásai a nők körében

Természetesen a hajhullás nemre való tekintet nélkül mindenki számára elkeserítő lehet. Ronthatja önértékelését és ezáltal negatív hatással lehet élete minőségére is. 

“Kutatásokkal kimutatták, hogy a kopaszodás pszichológiai következményei között a csökkenő önértékelés, a rosszabnak ítélt testkép, és a magabiztosság csökkenése figyelhetőek meg” - mondta Dr. Francis - “Ismert pszichológiai komplikációk között a depresszió, az alacsony önértékelés, a megváltozott önkép, és a kevésbé gyakori illetve kisebb élvezetet nyújtó közösségi élet figyelhetőek meg.”

Úgy tűnik, a szakemberek egyetértenek abban, hogy ez a folyamat a nöket sokkal jobban megviseli érzelmi szempontból, mint a férfiakat. 

“A nők számára a hajhullás érzelmi szempontból olyan szörnyű lehet, hogy az sokféle egyéb, szociális és érzelmi problémát is vonzhat magával, amelyek negatívan befolyásolják az egészséges életet és az életminőséget is. Hallottam olyan nőkről, akik visszahúzódnak a közösségi szituációktól, csökkent munkabírásúak lesznek, vagy épp megváltoztatják addigi egészséges életvitelüket és abbahagyják a sportolást és az egészséges étkezést, ehelyett túlzott mennyiségű ételt esznek és nem kezelik az egyéb betegségeiket sem, mindez csupán a kopaszodás miatt” - mondta Dr. Francis. 

De miért befolyásolja a nőket érzelmi szempontból jobban a kopaszodás mint a férfiakat? Dr. Glashofer szerint ez a társadalom szépségről alkotott képének tudható be. “A társadalom igazságtalan módon hatalmas nyomás alatt tartja a szépséget és ennek nagy részét a hajról alkotott kép teszi ki” - mondta. 

Dr. Francis egyetért vele, és az alábbiakat mondta: 

“A nők számára a hajuk a szépsgük és büszkeségük jelképe. A legtöbb esetben a haj határozza meg egy nő nőiességét és vonzóságát. A haj elvesztése szörnyű hatással lehet egy nő identitására és önképére, főképp, ha ez a folyamat fiatalon következik be. Az idősebb nők körében a hajhullás a felgyorsult idősödési folyamatot jelzi, amely mellé a termékenység elvesztésével és a szexuális vonzóság csökkenésével is meg kell birkózniuk. 

A kialakult társadalmi képek miatt a nők számára sokkal több érzelemmmel jár a haj elvesztése, mivel a kozmetikai ipar nem fogadja el a kopasz nőket, a társadalom pedig igen nagy nyomást mér rájuk és elvárja, hogy vonzók legyenek. Emiatt a kopaszság okozta romló életminőség erősebben jelentkezik a nők körében.”

A gyógyszergyártó cégek “nem igyekeznek eléggé” az új hajhullás elleni gyógyszerek kidolgozásában nők számára

Nem csak a társadalom nem támogatja eléggé a hajhullással küzdő nőket, úgy tűnik, a gyógyszeripar sem figyel a nők ilyen jellegű igényeire. 

Csupán egy elfogadott gyógyszer létezik az androgün alopecia-ban szenvedő nők számára, egy helyi alkalmazású, minoxidil nevű szérum, amely a hajhagymákat stimulálja. 

A minoxidil mellett a férfiak kopaszodását a finasteride nevű gyógyszer is gyógyíthatja, amely nagy mértékben csökkenti a DHT szintet, megállítva a hajhullás előrehaladását. 

Egymással ellentétes klinikai kísérletek miatt a finasteride-t még nem engedélyezték a nők kopaszodásának kezelésére. Néhány kutatás eredménye szerint ugyanis a finasteride magzati mutációkat okozhat a gyermek kihordására képes korban levő nők körében. 

Dr. Francis úgy hiszi, az ilyen eredmények miatt a kutatók tartanak a hormonálisan aktív gyógyszerek tesztelésétől a hajhullástól szenvedő nők gyógyítása érdekében. Még az Amerikai Hajhullási Egyesület munkatársai is elismerik, hogy a nők csapdában vannak, ha a hajhullás megállítására keresnek gyógymódot. 

“Míg néhány gyógyszer bizonyos fokig hatásos lehet nők esetében is, az orvosok nem írják fel azokat szívesen, a gyógyszergyártó cégek pedig nem igyekeznek eléggé annak érdekében, hogy kifejlesszék azt a gyógyszert, amely kifejezetten a női, foltos kopaszodás gyógyítására alkalmas” - nyilatkozták. 

Dr. Francis azt is megjegyezte, a kutatók inkább a férfi kopaszodást szeretik vizsgálni, hiszen egyszerűbben mérhetőek az eredmények, hajuk általában rövidebb, és a fejbőr jobban látható. “Emellett a nőknek sokféle, változatos módszere van hajuk rendbentartására, amelyet a legtöbben nem hajlandóak megváltoztatni, ezáltal nehezebbé válik a kutatás standardizálása” - tette hozzá.

Friss hajhullás kutatások a nők és a férfiak számára is kecsegtető eredményeket ígérnek

Bár az eddigi, a nők hajhullását vizsgáló kutatások lassan folytak, friss kutatások kecsegtető eredményeket ígérnek, amely fejlesztések mindkét nem problémáira alkalmazhatóak lehetnek. 

2014 augusztusában a Nature Medicine magazinban publikált cikk szerint egy elfogadott gyógyszer, amely egy ritka csontvelő betegséget gyógyít, visszaállította az alopecia areata-s betegek normális hajnövekedési szokásait. 

A kutatók azt is felfedezték, hogya ruxolitinib nevű hatóanyag 4-5 hónapos használat után teljesen visszaállította a betegek hajának eredeti állapotát, mivel megakadályozta, hogy az immunrendszer sejtjei megtámadják a hajhagymákat vagy a haj részecskéit. 

“Létezik már néhány gyógymód az alopecia areata-ban szenvedők állapotának gyógyítására, amelyek hatékony teszteredményeket mutatnak. Ez hatalmas lépés a betegségben szenvedők állapotának javítása érdekében” – mondta Dr. David Bickers, a Columbia orvosi egyetem bőrgyógyászati osztályának orvosa. 

2015 januárjában a kaliforniai Sanford-Burnham orvosi kutató központ munkatársai kijelentették, hogy megtalálták a megoldást arra, hogyan segíthetik elő a haj növekedését emberi pluripotens őssejtek alkalmazásával.

Dr. Glashofer úgy hiszi, ez a kutatás egy lépéssel közelebb juttat minket ahhoz, hogy megtalálják a női és a férfi hajhullás hatékony ellenszerét. 

“A legfrissebb áttörő hajkutatás igyekszik meghatározni a többfajta hajhullás biolgiai és genetikai alapjait. Ez természetesen mindkét nemet érintő változásokat hozhat” – mondta Dr. Glashofer. – “A kutatás, amely az őssejteket igyekszik fehasználni, azt engedi következtetni, hogy a következő évtizedben megszületik a válasz a női és a férfi kopaszodás gyógyítására is.”

Míg az jó hír, hogy a női hajhullás gyógyításában haladás tapasztalható, egyértelműen nagyobb figyelmet kell fordítani arra, hogy ez a betegség a nőket is érinti, és főképp arra kell odafigyelni, ez az állapot érzelmileg hogyan hat a nőkre. 

Dr. Francis kiemelte, hogy sokan nagy valószínűséggel nem gondolnak bele abba, milyen mértékben szenvednek állapotuktól ezek a nők. Sokan parókákkal, fejbőrre alkalmazható korrektorokkal, vagy egyéb kozmetikai módszerekkel igyekeznek elfedni állapotukat. 

Ez újfent azt mutatja, mennyivel jobban elfogadott a kopaszodás a férfiak körében, akik “sokkal könnyebben leborotválják fejüket, amikor a hajhullás kezd eluralkodni. Ez kozmetikailag is elfogadhatóbb és sok esetben vonzóbb eredményhez vezet. A nők ezzel szemben nem élvezik azonos mértékben a kopasz fej társadalmi elfogadottságát” – nyilatkozta Dr. Francis.

Nem lenne szabad ennyire elfogadhatatlan állapotnak tekinteni a nők kopaszodást. Gail Porter, skót modellt és televíziós bemondót 2005-ben diagnosztizálták alopeciával, amely mostanra teljesen kopasszá tette, remek példája annak, hogy a nők haj nélkül is épp annyira gyönyörűek, mint hajjal. Egy, a Scottis Express-nek adott interjúban Gail Porter arról beszélt, milyen megbirkózni a kopaszodással a média kereszttüzében.

“Akármennyire azt mondják, hogy az emberek nem ítélnek meg az alapján, ahogyan a TV-ben kinézünk, ez nem így van. A főnökeim gyakran megkérdezték, hordanék-e parókát. Amikor erre nemleges választ adtam, beleegyeztek ugyan, de egyértelművé tették, hogy erről még beszélni fogunk, nem fogadták el, hogy nincsen hajam. Én elégedett vagyok így önmagammal, senki kedvéért nem fogok paróka alá rejtőzni.” 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!