A benne található aktív vegyület, a kurkumin ugyanis számos jótékony hatással bír az egészség vonatkozásában. Nem véletlen, hogy Ázsiában évszázadok óta alkalmazzák kulináris és gyógyító célból. 

Egy Indiában készült tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a kurkuma jelentős védelmet nyújthat a túlzott alkoholfogyasztás okán kialakuló agykárosodásokkal szemben (Panjab University Institute of Pharmaceutical Sciences).

A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin nevű vegyület.

A vizsgálat során a kutatók 10 héten keresztül etanolt adtak laboratóriumi patkányoknak és egereknek és vizsgálták azok viselkedését, illetve az agyukban lejátszódó biológiai folyamatokat és változásokat. 

A 10 hét etanol fogyasztás után 10 hét kurkuma fogyasztásra volt szükségük ahhoz, hogy a krónikus etanol fogyasztás okozta viselkedési és biokémia rendellenességek helyreálljanak. 

Természetesen ebből nem az következik, hogy mostantól igyunk nyugodtan alkoholt és utána fogyasszunk kurkumát, de mindenesetre jó tisztában lenni a kurkuma ilyen irányú hatásával is.

Milyen egyéb tulajdonságait ismerjük a kurkumának?

-    anti-tumor hatás (M.D. Anderson Cancer Center, Houston, Texas)
-    csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását (Columbia University)
-    gyulladáscsökkentő hatású, ízületi gyulladások ellen kiváló

A kurkuma szerencsére egy nem túl drága fűszer, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztani. Fontos, hogy a kurkumát valamilyen jó minőségű zsírral keverjük össze (pl. kókuszolaj), hogy a gyomron áthaladva fel tudjon szívódni a vékonybelekben. A gyomor erős savai ugyanis semlegesítik a kurkumin jótékony hatásait. 

Egy egyszerű recept a kurkuma fogyasztásához:

-    tej  
-    kókuszolaj
-    kurkuma
-    feketebors

Keverjük össze, kicsit melegítsük fel és úgy fogyasszuk. De szinte minden ételhez hozzátehetjük, amit olajjal készítünk el (húsok, zöldségek, rizs).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!