Ez a széles körben ismert „szupertáplálék” hihetetlen gyógyító erővel rendelkezik egy sereg tudományos kutatás szerint. 

A Clemson-i Greenville Kórház Onkológiai Intézetének kutatói ezt azután fedezték fel, miután patkányokon tesztelték az erjesztett noni levének (fNE) hatását. Az fNE egész noni, mely tartalmazza a gyümölcs levét, a gyümölcs húsát és a magokat. Az egészséges patkányok csakúgy, mint a vérben és immunsejtekben szegény egyedek fNE-t kaptak a vizsgálat részeként.

A Morinda citrifolia, vagy ismertebb nevén noni rákellenes hatását, mint egyik legjelentősebb előnyét, egy 2008-ban, Dél-Karolinában megjelent kutatás tárta fel, miszerint a noniból erjesztett lé serkenti a test természetes védekezőképességét, hogy megakadályozza a rákos sejtek kialakulását és burjánzását.

Az Oncology Reports című orvosi folyóiratban megjelent kutatások valóban elképesztőek. A normálisan funkcionáló limfocitákkal és természetes ölősejtekkel (NK) rendelkező egészséges patkányoknál az fNE intraperitoneális injekciója hatékonyan előidézte a komplett tumor pusztulást, azzal hogy ösztönözte a granulociták és természetes ölősejtek működését a patkányok vérében, a hashártyájukban és a lépükben. Még a hiányos funkciójú limfocitákkal rendelkező patkányoknál is részleges tumor csökkenés volt megfigyelhető.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy az fNE képes stimulálni az immunrendszert. A természetes ölősejtek gyorsan reagálnak, és úgy tűnik, hogy az egyik legfontosabb szereplői az immunrendszernek.
 
Laboratóriumi kutatásokban kimutatták a noni antioxidáns, immunstimuláló és anti-tumor tulajdonságait. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a noni továbbra is igazolja a korábbi kutatások pozitív eredményeit a rák és a szív-és érrendszeri betegségek rizikójának csökkentése vonatkozásában.

Egy 2006-os tanulmány szintén utal a noni egerekben tapasztalt rákellenes hatására. Különös tekintettel a tumor metasztázisra, a noni nem csak megakadályozza a daganatos sejtek növekedését, hanem meggátolja őket abban, hogy hozzátapadjanak a testben lévő szövetekhez és áttéteket képezzenek. Tény, hogy a noniból készült italok nem túl ízletesek, de bőven megéri ez a kis kellemetlenség cserébe a növény csodálatos hatásáért.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!